vesta mebel blog - Tivoli by OOOOX

За чешкото дизайн студио от Бърно – OOOOX, съм писала и преди, но продължавам да следя с много голям интерес какво правят, защото имат характерен стил, който следват много последователно във всичките си проекти и освен това представят всеки от тях на много високо ниво – с изпипани снимки от Мартин Земан и видеа от Павел Раев.

vesta mebel blog - Tivoli by OOOOX-2

Този път ще ви представя един техен проект от миналата година – апартаментът Тиволи, намиращ се в стара сграда в стил сецесион, в който отново залагат на своя впечатляващ съвременен дизайн, но оставят и някои препратки към традицията и характера на историческата сграда. На първо място започват още от антрето, което посреща всеки гост с впечатляваща мраморна мозайка в черно и бяло. Изцяло е запазен видът на оригиналната дървена дограма и вратите, както и решетките на радиаторите под прозорците и дървената обшивка в долната част на стените. Запазено е и дървеното дюшеме, но вече пребоядисано изцяло в бяло за по-съвременен вид и усещане.

vesta mebel blog - Tivoli by OOOOX-8 vesta mebel blog - Tivoli by OOOOX-5

Характерната цветова гама на OOOOX присъства и тук – бяло, сиво, черно са основните цветове, но се промъкват и кафяви и елементи. Дизайнерските мебели и аксесоари също не липсват. Различни са някои детайли, направени като реверанс към историята на сградата. На първо място това е стената с декоративна мазилка с ръждив цвят, която придава леко винтидж усещане и е чудесен контрапункт на иначе по-стерилния съвременен стил на чешките архитекти.vesta mebel blog - Tivoli by OOOOX-10

vesta mebel blog - Tivoli by OOOOX-9vesta mebel blog - Tivoli by OOOOX-7

Тъмните метални лампи в спалнята, стоящата вана, изкуствените животински глави в дневната и коридора, ретро дизайна на ключовете, на дръжките на мебелите и бравите на вратите, както и сюрреалистичните фотографии с животински глави в метални рамки (част от “хибридните” дизайни на Рашел и Беноа Конвер от френското студио ibride – някои техни неща можете да намерите и тук) сa част от другите елементи, които препращат към стилистиката на сецесиона. Допълват се от килимчето от естествена кожа, както и от един оригинален стол от епохата с напълно запазена кожена седалка.

vesta mebel blog - Tivoli by OOOOX-4Изредих ретро елементите, но са за пропускане и лампата-заек от Moooi (която харесвам за разлика от коня, който направо ме стресна с размерите си, когато го видях за пръв път, и досега не разбирам защо е толкова популярен); лампата AIM  от Роман и Еруан Бурулек за Flos; както и страхотния фотьойл от Том Диксън, който може и да страшно скъп, но пък е може би най-красивият и изящен фотьойл, който съм виждала досега.

vesta mebel blog - Tivoli by OOOOX-3

Сайтът на OOOOX. Ако искате да видите още снимки от този проект, ще трябва  да ги разгледате във фейсбук.

vesta mebel blog - Tivoli by OOOOX-6

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...