vesta mebel blog-Linescio BuchnerBrundlerArchitekten-3

Базираното в Базел студио Buchner Brundler Architekten определено има интерес към видимия бетон, който може да се открие под различна форма в не малко от проектите им, както и минималистичен подход и интерес към реставрация и реновиране на стари сгради. Всъщност дори бих казала, че са майстори в превръщането на обикновена скучна жилищна сграда в нещо красиво и привлекателно, при това с минимална намеса – точно по този начин могат да се отличат истински добрите проектанти.

vesta mebel blog-Linescio BuchnerBrundlerArchitekten-2

В интерес на истината много от проектите на студиото заслужават подобаващо внимание, но днес съм се спряла на един малко по-стар (проектът е от 2008 г., а строителството завършва 2011 г.) – стара каменна къща с модерен интериор – реставрация в Линешио в южната част на Швейцария, който обаче продължава да обикаля всички архитектурни сайтове най-вече заради впечатляващия контраст между вътрешния и външния вид на сградата.


 

Интериорът практически представлява втора къща, построена вътре в оригиналната постройка. Мястото все още е доста отдалечено и запазило традиционния си вид, поради което архитектите се вдъхновяват да използват намиращата се в парцела стара каменна къща и да я запазят колкото е възможно по-малко външно променена, но и в същото време да я превърнат в модерна лятна къща. Къщата е предназначена за ползване само през лятото, затова отоплението и топлоизолацията са излишни и това позволява както запазването на оригиналните стени, така и използването на вътрешната бетонна черупка, която е излята на място през покрива като старите стени действат като оставащ кофраж от външната страна, а вътрешната има текстурата на дървените летви, които са използвани за кофраж. 

Двете нива в основния обем са обединени, дървените капаци на прозорците и вратите са с двойна височина, а цветът и структурата на дървото внасят малко топлина на фона на останалите повърхности от видим бетон. 

vesta mebel blog-Linescio BuchnerBrundlerArchitekten-1

Филм от Luka Dogan.

vesta mebel blog-Linescio BuchnerBrundlerArchitekten-4vesta mebel blog-Linescio BuchnerBrundlerArchitekten-5vesta mebel blog-Linescio BuchnerBrundlerArchitekten-6

vesta mebel blog-Linescio BuchnerBrundlerArchitekten-7

vesta mebel blog-Linescio BuchnerBrundlerArchitekten plan vesta mebel blog-Linescio BuchnerBrundlerArchitekten section

Още един филм от Luka Dogan, този път за друг проект на швейцарското студио, който, също като първия, печели Beton Architecture Prize 2013

Открито първо в Simplicity Love. Сайт на проектантите Buchner Brundler Architekten. Снимките са от Ruedi Walti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...