vesta mebel blog-NOTT Two levels

В последно време новините от Украйна са доста страшнички, но макар че боевете и опустошенията са шокиращи и привличат повече читатели в медиите, има и друг вид новини, които заслужават внимание – като впечатляващия нов интериор на страхотното украинско студио NOTT на братята Сергей и Александър Готвянски.

Честно казано, студиото, а и къщата, чийто интериор ще ви покажа днес, не са никак далеч от боевете в Донецк – намират се в Днепропетровск и е завършена съвсем скоро – снимките бяха направени през последната седмица на януари. Новата голяма къща е изградена на брега на един язовир на Днепър, където се е намирала лятната дача на семейството. Собствениците се обърнали към студиото след като реновацията и разширяването на старата вила е започнала, така че реално голяма част проекта е направена бързо и решенията е трябвало да се вземат в движение, но това съвсем не е попречило на страхотния краен резултат.

vesta mebel blog-NOTT Two levels7

Старата къща след преустройството приютява само кухнята и банята на първия етаж (най-долу ще откриете план, на който това е отбелязано). Новият обем е долепен към стария посредством широк коридор, в дъното на който се намира ефирна стълба с тънки дървени стъпала върху метална греда, която отвежда до спалните на втория етаж. Вместо перила е използвана стъклена вертикална преграда, която е почти невидима и прави стълбата още по-ефирна на фона на прозореца, пред който се намира. Коридорът е визуално разграничен от двата други обема с дървена облицовка на тавана с напречен растер.

Дневната е разположена диагонално на кухнята на по-ниско ниво и има по-голяма височина, която придава по-монументален вид и пространство на помещението. На стената, скриваща кухнята, е разположена красива черно-бяла фотография и ниска масичка, които привличат погледа и се превръщат в акцент по основната ос на жилището. От обратната страна – при поглед от кухнята към дневната, оста е подчертана с три тесни вертикални шлица в стената, които насочват погледа навън, но и внасят дневна светлина в това най-малко осветено от всички помещения.

vesta mebel blog-NOTT Two levels11vesta mebel blog-NOTT Two levels5 vesta mebel blog-NOTT Two levels6vesta mebel blog-NOTT Two levels4 vesta mebel blog-NOTT Two levels3 vesta mebel blog-NOTT Two levels2

Голямата спалня, заемаща целия обем над старата постройка, има особено разпределение, в което е намерено място за голяма гардеробна, но ваната и мивката не са отделени в баня, а напротив, инкорпорирани в интериора на стаята. Единствено тоалетната е изнесена в отделно помещение в дъното точно преди кабината на душа. Над дневната са поместени двете по-малки спални.

vesta mebel blog-NOTT Two levels8vesta mebel blog-NOTT Two levels9vesta mebel blog-NOTT Two levels10tlplanbig2vesta mebel blog-NOTT Two levels-plan

Проектът е на Сергей Готвянски от студио NOTT. Снимките са на Андрей Авдеенко и Иван Авдеенко.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...