vesta mebel blog - the pod singapore capsule hotel

Ако сте пътували из Европа без много пари със сигурност сте опитвали поне веднъж някой от хостелите, в които обикновено по-млади пътуващи хора търсещи бюджетно настаняване отсядат. Като цяло хостелите са по-евтина алтернатива на хотелите и нощувките обикновено се движат в диапазона 20-35 евро в зависимост от мястото и времето. Качеството, както и концепцията на различните хостели варира страшно много и обикновено е обусловена както от мястото и наличните помещения, така и от концепцията на собствениците.

vesta mebel blog - the pod singapore capsule hotel2

Идеята се е зародила още в началото на 20-ти век в Германия, но оттогава търпи постоянно развитие и обогатяване, освен това съществуват и регионални особености. В Азия например има една места алтернатива, за първи път изобретена в Япония от Кишо Курокава (много неприятно, но се оказва, че българската уикипедия не смята световноизвестните японски архитекти, освен Кензо Танге може би, за достойни за статии, така ако някой се интересува и не е учил история на архитектурата, нито му се чете на английски или руски, нека ми пише!) – това е хотелът от капсули, в който хората нощуват в съвсем малки отделени и много клаустрофобични за нормалния европеец капсули, като основното е предназначен за окъснели бизнесмени, живеещи далеч от работното си място. Въпросният хотел между другото все още работи в Осака и там наистина може да се спи за по-малко от 18 евро. Подобни хотели има дори и в Москва – те са много подходящи за хора, които са останали случайно някъде и имат нужда единствено от пренощуване, ето защо могат да се намерят и на летищата. Концепцията е много интересна, но доста екстремна ако става дума за нормално туристическо пътуване например, ето защо харесвам повече междинните варианти като при този сингапурски хотел, който ми направи впечатление и искам да споделя днес, защото съчетава много успешно всички предимства на европейския тип хостел, японския хотел с капсули и обслужването в обикновен хотел.

The Pod предлага по-евтини от хотелските нощувки (за стандартите на Сингапур разбира се), но с екстри и качество на обслужването подобно на това в хотел, и в същото време съчетава уединеността и анонимността на японските капсули с възможността за социален живот такъв, какъвто съществува в хостелите от европейски тип – срещата с интересни хора със сходни интереси или поне сходни дестинации за пътувания. Добавете към това добър дизайн и бизнес ориентирани екстри като удобни работни места и ще добиете представа какво представлява “Шушулката”.

vesta mebel blog - the pod singapore capsule hotel3vesta mebel blog - the pod singapore capsule hotel4vesta mebel blog - the pod singapore capsule hotel5vesta mebel blog - the pod singapore capsule hotel7

Хотелът е собственост на Алан Тей, един от основателите на Formwerkz Architects, които правят интериора и създават идеята за липсващото звено между хотел и хостел, което според тях пасва особено добре на недостига на свободно място за строеж в островния град- държава Сингапур. Специално внимание е обърнато на комфорта, както и максимално уединение, което не е присъщо на такъв тип структури. Разбира се, има някои особености – като оставянето на обувките в специално шкафче и разхождането из хотела само по чехли (което за американци, испанци, холандци и други народности, свикнали да ходят вкъщи с обувки сигурно не е много комфортно, но струва ми се, че ние с нашите източни традиции да не влизаме с обувки вкъщи, ще оценим подобаващо), както и дилемата каква точно да е капсулата – достъпна отстрани и съответно по-отворена или от тези, които са отворени само откъм краката, което всъщност е доста съществен въпрос при чекиране :)

vesta mebel blog - the pod singapore capsule hotel6

Проектът е от Formwerkz, а ето и сайта на хотела. Открих го в едно сингапурско списание (и блог), което се списва от VW+BS, авторите на този чудесен лондонски апартамент.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...