Често най-добрият начин да оцениш какво имаш у дома, е да отидеш много далеч. Нещо, което ни се случва все по-трудно, не заради разстоянията, а защото светът започва да става все по-хомогенен. А не много отдавна все още са се случвали велики открития от учени пътешественици. Децата сега може и да не са чували за Хейердал или за Нансен, аз обаче бях запален почитател на “Кон-Тики”, “Аку-Аку”, “Корабът Фрам” и съревнованията на Амундсен и Скот. А след като гледах новия норвежки филм за Тур Хейердал – “Кон-Тики“, най-скъпо струващата норвежка продукция досега (игрална, за разлика от документалния филм от 1950г.), идеята да ви отведа на полуостров Бидой (Bygd?y), най-старата населена част в Осло, окончателно се оформи.

kontiki-ra

Понякога сме възпрепятствани да предприемем дадено пътешествие, но в музеите, скупчени на малкия полуостров в норвежката столица, са събрани информация и артефакти от множество експедиции на велики северни пътешественици, при това по начин, който наистина отвежда всеки попаднал там турист на истинско пътешествие.

KonTikiMuseumKonTiki

Първият от тези музеи е посветен именно на изследванията на Тур Хейердал и по-специално на балсовия сал Кон-Тики и тръстиковата лодка Ра – превозните средства в две от експедициите му, които са и главните му експонати. Сградата е завършена през 1957 г., а музеят и сега се управлява от Тур Хейердал младши. Внукът на пътешественика пък продължава експедициите му. Ако помните и “Клуб путешественников” по руската телевизия с Юрий Сенкевич, то със сигурност ще се зарадвате да научите повече за пътешествията му с Хейердал в експедициите “Ра”, “Ра II” и “Тигрис”. Няколкото часа разходка из музея ще ви пренесат от Южна Америка до Полинезия, от Египет и Мароко до езерото Титикака, от Ирак до Пакистан, на Великденския остров и Галапагос, следвайки неуморните експедиции на норвежкия изследовател.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...