vesta mebel-holandska pristrojka

Холандците от vanOmmeren archtiects са направили много симпатична пристройка към тази къща в Харлем, Холандия на мястото на стара пристройка в лошо състояние, която е трябвало да бъде подменена с нова, която да има много по-добра връзка с прилежащата градина.

vesta mebel-holandska pristrojka2 vesta mebel-holandska pristrojka3

За разлика от старата пристройка, новата има не само малка врата към двора, но и големи витрини, които изцяло отварят помещението към външната част на имота. Освен това климатът в Холандия е много дъждовен и съответно облачен, така че светлината е особено важна, затова архитектите са се постарали не само да използват големите витрини, гледащи към двора, но и да допълнят с много функционално горно осветление под формата на триъгълни прозорци, оформени в пространството между различните плоскости на покрива, които дават равномерна светлина дори и в дъждовен ден и превръщат помещението в пристройката в чудесна зимна градина или място за четене, почивка и кафе с приятели (при това съвсем близо до кухнята, за по-голямо удобство и с изход навън ако слънцето се появи!).

vesta mebel-holandska pristrojka4

Обзавеждането е съвсем просто – мека кушетка, ниска масичка тип табла за кафе, стояща лампа и няколко табуретки – абсолютно достатъчно за почивка или пък алтернативна дневна.

vesta mebel-holandska pristrojka6

vesta mebel-holandska pristrojka5Горното осветление е съвсем дискретно и ненатрапчиво. По-долу можете да видите план и фасада на старата и новата пристройка и да направите сравнение колко по-отворена и интегрирана с двора е новата.

vesta mebel-holandska pristrojka-план

Тук можете да видите проекта. Ако ви е харесал, разгледайте още нещо от Холандия – този апартамент в сиво. Струва ми се, че и тази малка финландска хижа също ще е интересна за разглеждане! 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...