vesta mebel-zimna vila v california

За живеещите от тази страна на Атлантическия океан Калифорния навява асоциации по-скоро с плажове и слънце, отколкото със ски-курорти, но щатът фактически е огромен и с много разнообразна природа, така че освен тихоокеански плажове, красиви гори, пустинята Мохаве и Долината на смъртта, множеството земетресения и гъстото население, на негова територия се намира и Сиера Невада – прочутата планинска верига, в която са разположени езерото Тахо и парковете Йосемити, Секвоя и Каньонът на царете. В този район се намират и няколко от най-посещаваните американски ски курорти, сред които се нарежда и Шугър Боу, известен с дълбоката снежна покривка през зимата, живописните туристически маршрути и такива за планинско колоездение.

vesta mebel-zimna vila v california5

Само на три минути път от центъра на курорта, в Норден, Калифорния, се намира тази красива зимна резиденция, следващата традиционната за района дървена архитектура и с фино премерен изчистен интериор, който едновременно напомня за мястото и в същото време бяга встрани от най-разпространената представа за планински интериор и повсеместно използване на рустикални елементи, груби каменни облицовки и необработени дървени повърхности.

vesta mebel-zimna vila v california3 vesta mebel-zimna vila v california2

Тъкмо напротив, макар да се придържат към традиционния за района дървен материал – използват орех и ела, базираните в Сан Франциско архитекти от John Maniscalco Architecture запазват собствения си премерен и изчистен стил и създават красива и удобна за всяко време на годината вила, балансираща между топлият планински уют и чистата модерна визия с висококачествени дървесини, мек и топъл текстил и цветове в топлата гама без големи контрасти, чудесно съчетаващи се с текстурата на дървото по обшивките и мебелите. Текстилът е мек и топъл, цветовете са в топлите гами, без големи контрасти, така че се съчетават добре с текстурата на дървото и придават още по-топла и уютна атмосфера на вилата.

vesta mebel-zimna vila v california7 vesta mebel-zimna vila v california4 vesta mebel-zimna vila v california6

Цялата постройка е вдигната на бетонен подиум, който позволява помещенията да останат над нивото на снежната покривка дори и при много дълбок сняг. Големи витрини отварят интериора към красивата гледка навън, по подобие на старите планински хижи в района, сградата е ориентирана едностранно, а наклоненият към задната страна покрив отвежда снега към безопасната задна фасада, където не минават хора, така че да се избегнат опасните снежни висулки и пропадания на сняг от наклонените покриви през зимата.

vesta mebel-zimna vila v california13 vesta mebel-zimna vila v california8

На първия етаж са разположени стаята за ски, детска стая, спалня за гости и сервизни помещения. На второ ниво са много по-отворените пространствено, а и навън чрез големите витрини дневна и кухня, както и кабинет и голяма спалня, а стълбището прави контраст с по-скоро хоризонталното разположение на постройката и създава вертикална линия, следваща височината на боровете отвън и внасяща още веднъж красивата природа на планината Сиера Невада в интериора на къщата.

vesta mebel-zimna vila v california10 vesta mebel-zimna vila v california9 vesta mebel-zimna vila v california12 vesta mebel-zimna vila v california11

Тази чудесна зимна вила може да се види и в сайта на проектантите. Препоръчвам ви и тази също американска планинска вила, този път в доста по-рустик стил, но също много впечатляваща, както и един обект от България – хотелът Вила Гела в Родопите.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...