01-kotivinkki-koti-valkoinen-kerrostalo-sisustus-interior-photo-krista-keltanen-04

Миналата седмица се бях размечтала за разни планински хижи и интериори, тази седмица пък ми се иска да отидем на север и да се потопим във финландския домашен уют с този красив интериор в черно и бяло, който открих в блога на един от най-любимите ми интериорни фотографи – финландката Криста Келтанен. Заедно с блогърката/дизайнер  Йона Кивилахти създават книга с красиви финландски интериори, един от които е и този интериор в черно и бяло. Книгата се казва 12xKoti (домове) и вече съм се замислила как да се сдобия с нея, но в интерес на истината, ако хвърлите поглед на сайтовете им, ще видите много голяма част от нещата, поместени и в книгата. Освен това малко хора разбират фински, а Криста Келтанен превежда статиите си и на английски :)

01-kotivinkki-koti-valkoinen-kerrostalo-sisustus-interior-photo-krista-keltanen-12

Като отдавнашен почитател на скандинавския дизайн и интериори, харесвам страшно много неща от тази книга, но избрах този интериор, защото е страхотен пример за комбинация от черно и бяло, която изобщо не изглежда скучна или прекалена. Освен това много от декорациите са от една любима датска марка, вече силно наложила се в интериора – Tine K Home. Всеки, който е запознат с датската марка може да открие в тези снимки вази, чинии, рамки, кошници, възглавници и лампи от нейния каталог.

01-kotivinkki-koti-valkoinen-kerrostalo-sisustus-interior-photo-krista-keltanen-02

Ако си спомняте, интериорите в черно и бяло бяха много популярни и у нас допреди няколко години, но струва ми се напоследък съвсем излязоха от мода. Мисля, че една от причините е, че по това време изцяло се залиташе в чисто черно-бялата комбинация, най-често при това във версия бял гланц с черно гланц. Ценното в този интериор е, че не се ограничава само до един вид повърхности, а използвайки толкова пестелива цветова гама, се развихря в използването и наслагването на разнообразни повърхности и текстури.

Върху гладката стена на спалнята е сложена грубо боядисаната черна профилирана табла на леглото, фланкирана от бели нощни шкафчета с протъркани ръбове и лъскави и отразяващи метални нощни лампи.

В дневната можем да видим страхотна комбинация от няколко вида плетени покривки и одеяла, надиплен лампион, пухкава бяла кожа и шест вида малки възглавнички в пълна хармония.

  01-kotivinkki-koti-valkoinen-kerrostalo-sisustus-interior-photo-krista-keltanen-0901-kotivinkki-koti-valkoinen-kerrostalo-sisustus-interior-photo-krista-keltanen-03

Детската стая също е решена много пестеливо и в бяло (тук черното е сведено до отделни детайли), но са вмъкнати пастелни цветове, които придават едно по-спокойно излъчване и приказно настроение. Кътовете за игра не липсват – мекият килим в средата на стаята, индианската шатра, етажерката за играчки, както и диванчето под прозореца. Пердетата с огромни зайци и възглавничката с таралеж напомнят за някоя от приказките на Беатрикс Потър за зайчето Питър01-kotivinkki-koti-valkoinen-kerrostalo-sisustus-interior-photo-krista-keltanen-06 01-kotivinkki-koti-valkoinen-kerrostalo-sisustus-interior-photo-krista-keltanen-0701-kotivinkki-koti-valkoinen-kerrostalo-sisustus-interior-photo-krista-keltanen-11

Всички снимки са дело на Криста Келтанен от нейния блог. Още от този интериор тук.

Вижте още интериори в тези цветове: от Швеция, Испания и Австралия!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...