vesta mebel-pela masa3Тези дни подготвям един материал за античната архитектура на остров Санторини и се ровя във всичките си снимки от музеите в Гърция, търсейки допълнително материал, вдъхновение, а и малко разсейване след множеството планове и неясни помещения. Гърците имат чудни музеи като изложбена площ и като находки, а при една от разходките на юг попаднах и на археологическия музей в Пела – старата македонска столица. Наред с прекрасните мозайки и разнообразни находки от града и гробниците, в музея се намира и впечатляващ плот на маса, оцелял досега защото е направен от камък. Намерен е в едно от светилищата и понеже в повечето случаи гърците не са използвали масите както ние днес, предвид, че по източен образец са се хранели легнали, вероятно тази красива антична гръцка маса е имала малко по-специална функция.

vesta mebel-pela masa4

За съжаление по това време съм обръщала внимание повече на клинетата, отколкото на масите, но все пак имам няколко кадъра, които дават представа за красивите елементи по плота на тази маса, вдълбани с много майсторство и упорит труд в самия камък. Могат да се видят типични меандри и свастики, типичният гръцки вълнообразен фриз, както и фризове с растения. Украсата е много премерена и естетски направена и смятам, че би могла да намери място дори и в съвременен интериор. Ако разбира се искате каменна маса вкъщи и намерите кой да ви я направи, което е особено трудно що се отнася до подобни трудоемки техники. Очевидно в Англия в началото на 19 век са били на моето мнение и освен това са знаели как да произведат качествена мебел, защото тази маса от музея Виктория и Албърт в Лондон, от последната фаза на неокласиката, определено напомня в доста голяма степен масата в Пела и макар че няма как да знаем със сигурност какви крака е имала гръцката маса, съвсем възможно е да е наподобявала по-късните си посестрими. vesta mebel-pela masavesta mebel-pela masa2

Интересни ли са ви стари мебели? Чудили ли сте се как точно са живели хората преди нас и имали ли са подобни на нашите удобства? Мисля, че макар и кратък поглед към мебелите им може да ни каже много не само за начина им на живот, но и за естетическите им виждания. И със сигурност може да ни зареди с нови впечатления и идеи :)

Още снимки на експонатите в чудесния музей на Пела можете да видите в профила на Карол Радато, чиито снимки са много ценен ресурс за всеки, който търси конкретни експонати :) Повече за древния град Пела в английската версия на уикипедия, защото на български статията все още е мъниче (за разлика от македонската версия). 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...