vesta mebel-karman-collezione-2013-life-2Италианският дизайнер Матео Уголини има портфолио пълно с много красиви лампи, но може би най-любимите ми негови произведения са от миналогодишната колекция на италианската фабрика Карман и се наричат Life. Харесвам тази серия дори повече от Margo, чийто полилей бих си окачила вкъщи, или пък Central Park, която напомня някакви далечни идеи от студентските ми години и дори от Седемте джуджета, макар бетонните лампи да са моя нова мания.

vesta mebel-karman-collezione-2013-life-5

Какво харесвам в тези лампи? Формата разбира се – намирам формите им за особено елегантни и едновременно ретро и модерни, подходящи за някой индустриален интериор или за нещо в стил френски прованс, а защо пък не и чисто и просто в един обикновен софийски интериор? Освен формата разбира се, фактът че са ръчно изработени също ги прави по-ценни от някоя масово произведена лампа. А материалът, от който са направени ги прави най-интересни. Това е най-обикновен деним (грубият памучен плат, от който правят дънките), опънат върху металната рамка, която се явява скелет и придава формата на всяка от тези красиви лампи. Обикновен деним, обработен по необикновен начин. Първо, цветът му не е класическия ииндигов цвят, с който свързваме дънките, освен това е боядисан много нежно и внимателно с ръжда и разни други традиционни техники, с които се постигат принтовете на дантелите по абажурите и  силно изтърканите места, пропускащи повече светлина от останалата част, които правят всяка от лампите уникална. Интересно, неповторимо и разнообразно нали? Като живота!

vesta mebel - karman-collezione-2013-life-1vesta mebel karman Life colection modelsvesta mebel -karman-collezione-2013-life-4vesta mebel-karman-collezione-2013-life-3vesta mebel-karman-collezione-2013-life-6

Сайтът на Матео Уголини. Разгледайте и другите лампи на Карман, има страшно красиви модели!

Вижте и тези френски ръчно изработени лампи.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...