vesta mebel-joie de vivre Havier Donck

Ако сте разглеждали сайта на Витра, сигурно ви е направило впечатление как за разлика от всичко останали марки, при тях на първо място не са самите продукти, а историите зад дизайна и интериорите, в които можем да ги видим. Така и попаднах на интервюто с Карин и Ксавие Донк – белгийски архитекти, които говорят за архитектурата на joie de vivre (радостта от живота). Заплени ме както с философските им виждания за живота и архитектурата, така и с красивото съчетание на всичките им страсти – дизайн, изкуство и архитектура в собственото им жилище в малък град близо до Гент, Белгия. Красиви и смислени произведения на изкуството, съчетани чудесно с интериора на къщата, любими съвременни мебели и огромна библиотека – и всичко това съчетано по прекрасен начин, така че да не се загуби домашния уют и атмосферата на истински обживян дом.

vesta mebel-joie de vivre Havier Donck10

And I believe that the houses I create are created with joie de vivre. You know, the only truly iconic part of a house should be its inhabitants. Everything else is just for effect.


Някои от мебелите, които можете да видите тук са иконични модели като столът Standard на Жан Пруве или креслото на Иймс, което е може би най-известното и разпознаваемо кресло в съвременния свят и все още няма конкуренция по отношение на дизайн и удобство, нисичките масички на Макс Бил, алуминиевия офис стол на Иймс, креслата PK22 на датския дизайнер Пол Кийерхолм или табуретките Барселона на Мис Ван Дер Рое.

vesta mebel-joie de vivre Havier Donck2

Eames Lounge Chair and OttomanMAX BILL THREE CIRCLES LOW COFFEE TABLEvesta mebel-joie de vivre Havier Donck3vesta mebel-joie de vivre Havier Donck4

vesta mebel-joie de vivre Havier Donck6vesta mebel-joie de vivre Havier Donck5

Eames Aluminum Group Side Chair

Освен иконични продукти на съвременния дизайн, жилището им е пълно с произведения на съвременното изкуство, но също така и стари мебели със собствена история – например кухненската маса на дядото на Ксавие и бюфета на баба му. 

vesta mebel-joie de vivre Havier Donck7vesta mebel-joie de vivre Havier Donck8

Architecture has to emante the joy of living. It should captivate you.


 

Със сигурност произведенията на изкуството допринасят в най-висока степен за специфичното усещане на този интериор. Освен че са подбрани и с око на познавач, всяко от тях е поместено на точно определено за него място и така не само се съчетава добре с цялостния интериор, но дори го допълва и допринася за хармоничното му звучене. Могат да се видят произведения на Майкъл Рей,  Айрън ЯнгТамар Халперн и други.

vesta mebel-joie de vivre Havier Donck9vesta mebel-joie de vivre Havier Donck12vesta mebel-joie de vivre Havier Donck11

Още проекти на X. Donck and Partners Architecten можете да видите в сайта им. Снимките са дело на Жералдин ван Весем. Интервюто можете да прочетете в сайта на Витра или в белгийското iPad списание Freunden von Freunden, където присъства и втората част от интервюто относно предпочитанията им в областта на изкуството.

Предлагам ви да видите креслото на Иймс в тотално различна атмосфера в този московски апартамент, където също изглежда чудесно.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...