vesta mebel-neolitic houses2Днес искам да ви занимая с нещо, което със сигурност няма да откриете в друг интериорен блог и предупреждавам, че първоначално може и да изглежда не на място и скучно. Ако искате да не четете, спокойно пропуснете днешния пост, но задължително поне разгледайте снимките, защото целта ми е, да покажа, че дори и неолитните хора са търсели уют и удобство и че от тогава досега ние само развиваме представата си за тях.

Много трудно е да си представим предците ни като хора, които са търсели удобство също като нас, но истината е, че днешните представи за дома и жилището са започнали да се оформят още по времето, когато първите хора започват да търсят убежище от природните стихии и избират пещерите за свой дом, а след това започват и да строят собствени постройки, в които да живеят. Всъщност те са развили множество практически правила, по които се избират по-благоприятно разположение на жилището и по-удобното и лесно изграждане и след това подреждане на вътрешността му, които продължават да се развиват хилядолетия след тях и дават основа за систематизирани знания, каквото преподава китайската система фън шуи или съвременното обучение по архитектура.

vesta mebel-neolitic houses7

Лично за мен, най-близкото изживяване до неолитния начин на живот, което съм имала (изключвам спането на палатки), е разглеждането на колибите, които каракачаните обикновено строят за събора си на Карандила.  Със сигурност помня изумлението си първият път когато влязох в такава колиба – бях изумена най-вече от огромните й размери. По това време колибите за мен бяха индианските колибки, които дядо ми правеше от няколко дълги клона и малко папрат за цялото детско войнство около бунгалата в тази местност – вътре можеше и да се съберат три-четири деца, ако се свиеха, но не повече, така че ми беше трудно да си представя някой да живее в подобно нещо. Тогаава ни разказваха, че не само че шумата не пропуска никаква влага, но държи и хладно през лятото и топло през зимата, а пространството е достатъчно голямо за всички членове на семейството, покъщнина и каквото е необходимо за нормален живот. Нещо като монголските юрти например (чиито врати също винаги са обърнати на юг). За който се интересува от юрти – ето техен български вариант.

vesta mebel-neolitic houses6

Конкретно реших да пиша по тази тема обаче заради наскоро построените реплики на неолитни жилища, които англичаните са изградили в Стоунхендж. Неолитни жилища и ние си имаме, при това вероятно с доста по-усложнена архитектура от английските (смята се дори, че са били двуетажни), но е доста трудно да си ги представим само по останките от основите им. Ето защо английският проект ми направи впечатление – най-вече защото свързва в едно познанията на множество най-различни специалисти за живота на хората от неолита. Освен това, съвсем в духа на Тур Хейердал къщите не се правят от строители, а от доброволци и археолози. Една от репликите дори е построена от ученици.

vesta mebel-neolitic houses4

Първото нещо, което прави впечатление, е сламеният покрив. Ако посетите някой северен музей на открито (наричат се скансен по името на първият такъв в Швеция), където е представен селският начин на живот от преди индустриалната епоха, ще ви обяснят, че противно на асоциациите, които правим с приказката за трите прасенца, сламеният покрив всъщност е много устойчив и при това е страшно добър изолатор (съвсем като шумата на каракачаните – все пак слама се намира трудно в планината) без да запечатва къщата както се случва със съвременните стъклопакетни дограми, когато някой майстор успее да им запуши отворите за проветрение докато измазва фасадата.

Къщите са направени от преплетени пръти, също както са правени плетовете на дворовете у нас!, и след това са обмазани с лепкава смес от варовик, вода и слама, която прави стените плътни и здрави. Ако сте се разхождали из Странджа, със сигурност сте виждали някоя стара къща там – техните горни катове са построени по същия начин, но вместо варовик, са измазани с обикновена кал, примесена със слама – страшно добър изолатор и при това се произвежда много лесно.

vesta mebel-neolitic houses5 vesta mebel-neolitic houses3

Английските прадеди разбира се, са имали много повече варовик под ръка от българите през 17 и 18 век, така че са се възползвали максимално и резултатът в крайна сметка е красиви белосани къщи, които всъщност са били доста светли и просторни – стаите са широки по 5 метра и много високи заради коничните сламени покриви. Подовете също са били варосани, а това е правило вътрешността на къщата още по-светла. Огнището е в средата, а димът преминава през сламения покрив. Мебелите са наредени покрай стените, точно както в номадските юрти. Имало е дървени легла, места за сядане и съхранение на вещи, дори и рафтове за редене на керамичните съдове за готвене.

Освен самото строителство, тази година би трябвало да има и експеримент с няколко души, които да живеят в самите къщи, както и изследване на задимяването от огнището, чиито резултати очаквам да излязат всеки момент и ще чета с интерес. Честно казано, предполагам, че ако има някакъв дискомфорт за живеещите вътре, ще е по-скоро от липсата на вътрешна тоалетна, отколкото от студено и непривлекателно жилище. :)

интериор от неолита

Информацията за тези реплики на неолитни жилища намерих в сайта на English Heritage. Ако се интересувате повече, можете да следите и направения специално за тях блог, в който има много информация за техниките и процеса на строителство, както и за използването на къщите.

Пишете ми в коментарите дали ви е било интересно и интересуват ли ви и други места и епохи, които можем заедно да изследваме!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...