vesta mebel-red pepper house - urko sanchez

Ламу е крайбрежен остров в Индийския океан, част от Кения и мястото на едно от най-старите и добре запазени селища на суахили в Източна Африка – страшно китно и плътно застроено градче на народност, която изповядва ислям, обитава днешните Кения, Мозамбик, Танзания и Занзибар и е силно повлияна от араби и перси в древността. За съжаление Кения, Судан и Етиопия планират да построят нефтена рафинерия и пристанище съвсем наблизо, така че красивият крайбрежен остров може скоро и да не изглежда по същия начин.

vesta mebel-red pepper house - urko sanchez4

Независимо от разрушителните планове обаче, искам да ви запозная с работата на едно кенийско архитектурно студио – Урко Санчес Архитекти (ако се чудите на името – собственикът е испанец, който е живял цели 8 години на остров Ламу, а в момента се подвизава основно в Момбаса), чиято философия се основава на схващането, че една сграда трябва да отразява къде се намира. Те търсят най-добрия начин да интегрират сградите си в околната среда, обръщат внимание на гледните точки, на местните строителни материали и културата. Всички техни проекти срещат древни строителни практики и традиции със съвременните изисквания и отношение към възобновяемите енергийни източници и рециклирането на използваната вода, толкова важно за сухите райони, в които обикновено работи студиото. Освен жилищни сгради, правят и много интересни социални проекти.

Сред множеството им интересни проекти си избрах една вила в северния край на градчето Ламу, точно след плътно застроените малки къщи, в голям парцел с множество мангрови дървета и изглед към красив пясъчен плаж. (Разбира се, не е единствената, с която искам да ви запозная, но си запазвам това право за в бъдеще :) 

vesta mebel-red pepper house - urko sanchez2

Къщата Червения пипер има особена извита и издължена, виеща се измежду дърветата форма (за да не  бъдат отсечени), покрита със сламен покрив “макути”, който в традиционната суахили архитектура се строи над обикновения покрив на сградата или като свободностоящ навес и е много разпространен на тропиците, защото се справя много добре с изолирането от слънцето.  Цялата къща представлява един такъв дълъг навес без стени, като единствено спалните, като по-интимни помещения, са оформени като малки самостоятелни постройки вътре в голямата къща. При строежа е използван само ръчен труд, без никакви машини или индустриални методи, които да замърсят околността, освен това къщата се възползва максимално от слънчевия климат в района и топли вида и произвежда електричество с фотоволтаици. И вместо да разчита на съмнителната възможност на климатиците да се справят с горещия климат, архитектите се възползват от естествените течения въздуха в околността и бризът от морето да охлаждат сградата. Освен дървената конструкция, къщата е построена и с коралови камъни, същи местен материал, който поддържа хладина.

vesta mebel-red pepper house - urko sanchez6 vesta mebel-red pepper house - urko sanchez7 vesta mebel-red pepper house - urko sanchez5\ElcacharroVolume_1_URKO SANCHEZ ARCHITECTSProjectsBECARIOS

Другото интересно е големината на тази къща – цялата площ е 1500 кв. м, което е огромно – средностатистическия апартамент в София е между 80 и 90 кв. м, а къщите са с разгъната площ от 300 до около 500 кв. м. Тази е поне три пъти по-голяма не защото семейството, което я обитава е огромно, а защото част от нея е предвидена да се отдава под наем – нещо съществено за заданието, защото да проектираш къща без стени в същото време да успееш да запазиш усамотението на собственика и наемателите е голямо предизвикателство.vesta mebel-red pepper house - urko sanchez12  vesta mebel-red pepper house - urko sanchez10 vesta mebel-red pepper house - urko sanchez9vesta mebel-red pepper house - urko sanchez11

vesta mebel-red pepper house - urko sanchez3Специално приличащата на чушка къща без стени открих в един много приятен сайт, който следя при всяка възможност – Domus. От там са и повече снимки, които съм поместила. Останалите са от Arch Daily. Снимките са дело на фотографите  Стиви Ман и Алберт Херас. За съжаление не мога да кажа коя на кого е, тъй като и двамата не смятат въпросните снимки за подходящи за портфолиото си, а само някои са посочени в статията на Arch Daily.

Вижте още: този хотел на остров Миконос с традиционните гръцки варосани стени, и нещо още много по-традиционно – неолитни къщи със сламени покриви от Англия. Ако пък като мен малко сте завидели за тази чудна къща без стени, ето една идея, която може да се реализира дори и в София при малко повече късмет и изобретателност – външен душ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...