John K. Goodman - Exit Planet Dust

John K. Goodman

Има нещо магично в огъня. Едновременно опасен и хипнотизиращ, част от човешката същност според някои народи, свръзка с небето според други, навсякъде по света съществуват ритуали, включващи клади и големи огньове. Испанците си имат Фаи (Las Fallas de Valencia), Западна и Северна Европа отбелязва Валпургиевата нощ с клади, а ние си имаме Сирни Заговезни. Американците, разбира се, нямат чак толкова древни традиции, но си имат един уникален арт фестивал – Burning Man, или “Горящият човек”, който се провежда всяка година в последната седмица на август от 1986 г. насам в пустинята в щата Невада, САЩ и определено е не по-малко интересен.

Един страхотен филм от фестивала на Roy Tho Thousand:

Lake of Dreams from roy two thousand on Vimeo.

Освен с изгарянето на фигурите, от които идва и името му, фестивалът е интересен с доста други неща – например с множеството арт инсталации, които се показват, посетителите и участниците, необичайното място на провеждане. Мястото е съвсем насред пустинята и далеч от цивилизацията – без покритие на телефони и връзка с интернет, а освен това и без нормално присъстващите навсякъде хотели, ресторанти и други туристически обекти. Всяка година на мястото изниква временен лагер, в който са разположени и инсталациите, а след края на фестивала всичко се изгаря или изнася така, че да не остане никакъв знак от провеждането му.

John K. Goodman - Playa Games

John K. Goodman

Посещаван от много малко хора в началото, фестивалът Burning man постепенно става все по-известен. И макар че в щатите се шири подозрението, че хората, които го посещават, са опасни и разкрепостени наркомани, нещо което предполагам се е получило най-вече защото се провежда на отдалечено от цивилизацията място, а и снимките на посетителите вероятно не помагат много да опровергаят тази представа :), все пак миналата година посетителите са били почти 70 000 при това не само американци, но и най-различни други места.

Drone’s view of Burning Man 2014 from Eric Cheng on Vimeo.

Най-интересно за мен е огромното количество креативна енергия, която се съсредоточава на едно място покрай този фестивал. Множество скулптури, които се правят специално за него, превозни средства, къщички и кафенета на колела, сгради (храмове), които се изграждат специално за фестивала, разнообразни изпълнители, танцьори, обикновени посетители, вложили много труд и усилия в измислянето на специални костюми за фестивала, както и всички фотографи и видеооператори, които го заснемат, всички заедно създават огромно количество материал, и страшно интересни сцени и случки, които след това обикалят света, запечатани в снимки и видео.

trey ratcliff-The Steamy Car-burning man

Трей Ратклиф

Вижте и това красиво видео за пясъчната буря по време на фестивала. Изглежда много нереално, нали?:

Burning Man 2014 Biking in a Dust Storm from Eric Cheng on Vimeo.

Снимки от тазгодишния фестивал могат да се видят в профила на Джон Гудман, luke.me.up и Трей Ратклиф, както и във facebook страницата на фестивала. Вижте и колекцията снимки на списание Rolling stones. При всяка снимка има данни чия е, а видеата са на Ерик Чен, чийто канал във Вимео е направо чуден, особено ако сте любител на морската фауна и на Roy 2k, който също прави невероятни неща. Ако пък решите да посетите изданието следващата година задължително хвърлете поглед на тези съвети как да не умрете в пустинята. Вижте и страхотните снимки на Джонатан Кларк от миналата година.

trey ratcliff-The Great Heads-burning man

Трей Ратклиф

Фестивалът Burning man си има и южноафриканска версия, която може и да не е толкова известна, но изглежда също е интересно събитие.
Благодаря

за вниманието!

Ако

статията ви е харесала, абонирайте се за следващите по мейл или ме последвайте във

facebook, twitter или

bloglovin!


 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...