Fontevraud

В сайта на Патрик Жуин и Санжит Манку от известно време стои съобщение за отварянето на хотел и ресторант в абатство Фонтевро, но дълго време нямаше повече информация. Благодарение на Dezeen обаче мога да ви покажа снимки от този прекрасен проект, намиращ се в областта с най-интересни замъци във Франция – Pays de la Loire.

Fontevraud

Абатството е построено през средните векове и е било дом на силният и покровителстван от Платагенетите Орден от Фонтевро. След френската революция е превърнато в “най-ужасният затвор във Франция след Клевро” (който пък е цистериански манастир, превърнат след революцията в най-известния френски затвор, при това все още действащ). Килиите на монасите се оказват перфектни затворнически килии, но в днешно време е по-вероятно да се превъплътят в хотелски стаи.

Fontevraud

FontevraudFontevraud

Няма как да не се възхищавам на френската способност да обновяват и реновират стари сгради и с невероятно майсторство да обединяват новото и старото, точно както правят и с хотела и ресторанта на абатството проектантите Патрик Жуин и Санжит Манку, поместени в крилото, което е приютявало болницата и хосписа за монахини. Не само фасадите, но и вътрешността на сградата е защитено културно наследство и няма как да се променя по никакъв начин нито конструкцията, нито вида й. В същото време заданието е да се обединят модерния интериор от 21-ви век с наследството на манастира. Поради това проектантите се заемат с проектирането на свободностоящи мебели, създадени специално за мястото, които да помогнат за организацията на пространството в различните помещения.

Fontevraud L’H?tel from Fontevraud TV on Vimeo.

Стаите на хотела са разпръснати на различни места в манастира, като са проектирани в светли тонове и неутрални цветове, за да напомнят за първоначалното им предназначение на монашески килии. Поради това са и добре звукоизолирани, а много от необходимите за една хотелска стая предмети са находчиво скрити, за да подчертаят още повече спокойствието на обстановката и да предразположат към отдих и интровертен размисъл.

Fontevraud

Fontevraud

Мебелите са от масивен дъб, а дамаските са тъмно сиви, за да контрастират със светлия камък на изцяло запазените и почистени стени. Усещането е, че сте попаднали в петзвезден съвременен хотел, но в същото време няма как да забравите, че всъщност се намирате в средновековна манастирска сграда с готически сводове и дълги галерии. Fontevraud

Fontevraud

Чудесните снимки са дело на Никола Матеус. Сайтът на проектантите Jouin Manku, а снимките са от статията в Dezeen. Видеото намерих в сайта на хотела.

Fontevraud

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...