vesta mebel-joyce_wang_shanghai penthouse

Джойс Уанг е съвсем млад архитект от Хонг Конг, завършила и Масачузетския технологичен институт и Кралския колеж по изкуствата в Лондон. На 31 е и по световните стандарти има съвсем малко студио от само 10 души, което основава през 2011 г. в Хонг Конг. Още преди връщането си в Хонг Конг печели награди, но тази година студиото й печели приза за най-добър интериор на годината на световния фестивал за интериор Inside, където има проекти, спечелили в две категории – Барове и ресторанти и Жилищни интериори.

vesta mebel-mott_32_by_joyce_wang

vesta mebel-mott_32_by_joyce_wang2

Проектът, който печели приза Интериор на годината е хонг-конгския ресторант Mott32. Намира се в мазето на банка и светлината и достъпът до него са представлявали съществен проблем, който е решен чудесно по време на проектирането като е обърнато съществено внимание на осветлението и остъкления таван.

vesta mebel-mott_32_by_joyce_wang3vesta mebel-mott_32_by_joyce_wang4vesta mebel-mott_32_by_joyce_wang5

Интериорът смесва индустриалния нюйоркски стил, какъвто видяхме в този бруклински хотел например, с класическата китайска декоративна система и колониални мебели. Вдъхновен е от китайски универсален магазин със същото име, който отваря врати в края на 19-ти век в Ню Йорк, и се фокусира върху смесването на различни материали, което вече се превръща в запазена марка на дизайнерката, която обръща особено внимание на материите и материалите, с които посетителите имат непосредствен допир, за да придаде още по-луксозен вид на обектите, чиито интериори проектира. За мен лично работата й има и доста ар-деко звучене, което е напълно нормално, предвид че движението като цяло е силно повлияно от източната естетика.

vesta mebel-joyce_wang_shanghai penthouse4

Макар и заведенията, които проектира да са по-впечатляващи, сред интериорите на Джойс Уанг е още един проект, спечелил конкурса на Inside – огромен триетажен пентхаус с невероятна гледка в Ксин Тиан Ди, страхотен квартал с къщи от 19-ти век, с много магазини и никакви коли в Шанхай, реновиран сравнително наскоро с чисто китайско пренебрежение кое ще бъде разрушено, за да се изпълни програмата, и колко семейства ще бъдат преместени против волята си. При всички случаи резултатът е налице:

vesta mebel-joyce_wang_shanghai penthouse3

Центърът на този интериор е красиво извито стълбище от боядисан в черно метал и кабели с дължина от цели 5 км, което освен че свързва различните нива на апартамента, обособява трапезарния кът от дневната зона и също така изглежда като огромна скулптура съвсем в унисон с другите произведения на изкуството, които собствениците притежават.

vesta mebel-joyce_wang_shanghai penthouse2

vesta mebel-joyce_wang_shanghai penthouse5

Сайтът на студиото на Уанг, както и фейсбук страницата. Сайтът на ресторант Mott32. Сайтът на световния фестивал за интериор Inside.

Актуализация: Джойс Уанг говори за интериора на Mott 32 пред Dezeen и обяснява подробно вдъхновенията си и организацията на ресторанта:

И за пентхауса в Ксин Тиан Ди:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...