Ai Weiwei, With Wind, 2014 (installation view, New Industries Building, Alcatraz)

Ай Уейуей е най-известният китайски артист и активист и съм сигурна, че няма нужда от представяне особено след прословутия му арест през 2011 г. А съдейки и по надписите в съвместния му с Олафур Елиасон проект Moon, очевидно е доста познат и у нас :) (за сведение – има огромен надпис България, придружен от всякакви градове плюс типичните за всяко място, посещавано от българоговорящи, нецензурни думи – ако не ми вярвате, последвайте този линк и да отдалечете малко). Така че няма да ви отегчавам с каквито и да е разсъждения над творчеството му, а ще ви покажа няколко снимки от новия проект – серия инсталации в най-прочутия затвор в света – Алкатраз (на български е прието да се изписва със “с”, но аз имам собствено мнение по въпроса).

Ai Weiwei, Refraction, 2014 (installation view, New Industries Building, Alcatraz)

vesta mebel-at large-ai wei wei-trace

Ai Weiwei, Yours Truly, 2014 (installation detail, Alcatraz Dining Hall)

Този път прочутият китаец се фокусира върху въпроса за свободата, който за него като активист отдавна има голямо значение, но сега приема и още един смисъл както с историята на избраното място, така и със ситуацията на самия Ай Уейуей, на когото в момента е забранено да излиза от Китай. Своите идеи за свободата Ай Уейуей представя в седем инсталации, повечето поместени в иначе недостъпни за широката публика части на затвора. Мен лично ме впечатлиха най-вече красивият шарен китайски дракон от инсталацията “With wind“, защото символизира персонална свобода и това се усеща само с един поглед без да е нужно да се чете каквото и да е по въпроса, което иначе е доста честно срещано изискване за разбиране на съвременното изкуство :); както и инсталацията “Blossom” – деликатни керамични цветя в мивките и ваните на болничния сектор.

Ai Weiwei, Blossom, 2014 (installation detail, Alcatraz Hospital)

Ai Weiwei, Blossom, 2014 (installation detail, Alcatraz Hospital)

Повече за Ай Уейуей (в нашата преса съм го срещала и като Ай Вей Вей, което според мен или е стара транслитерация или е руско влияние) може да се научи от уикипедия, но засега само на английски. Сайтът му не е много честно обновяван, за сметка на това е много активен в туитър (но очаквано на китайски), както и в инстаграм, където езикът не е от кой знае какво значение :).  Така че, ако случайно имате път към Сан Франциско преди следващата пролет, отбийте се в прочутия затвор и споделете мнение за инсталациите! А повече за проекта и билети в сайта на фондацията For-Site. Снимките са дело на Ян Стърман.

Ai Weiwei, With Wind, 2014 (installation detail, New Industries Building, Alcatraz)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...