vesta mebel blog-sharenite podove na barcelona

Не зная дали сте обръщали внимание, но Испания е родина на някои от големите производители и дизайнери на керамика. Със сигурност мога да кажа, че голяма част от качествените и хубави плочки, които се внасят у нас, са произведени именно там. Това е плод на дългата испанска традиция в производството на керамика, при това като декоративен стил силно повлияна от арабската култура – традиционните плочки са богати на декоративни елементи и красиви цветове.

Напоследък има все повече проекти в Испания и особено в Барселона, които запазват старите оригинални шарени подове, или пък правят нови със събран от други места материал, или дори създават съвсем съвременни модели. Освен това вече има и доста нови колекции плочки, които са вдъхновени от традицията. Във връзка с това съм направила една извадка от шарените подове на Барселона – различни апартаменти, в чиито интериори шарените плочки на пода играят основната роля.

vesta mebel blog - nook acrhitects - casa roc

Casa Roc от Nook Architects в Готическия квартал на Барселона, с оригиналните подове на сградата

Всъщност фирмата, която ме наведе на мисълта за тази статия е Nook Architects, които освен че правят много премислени преустройства на апартаментите, по които работят, са и големи любители на хубавите плочки и са имали възможността да направят цели три интериора в една и съща сграда в историческия Готически квартал на Барселона. Повечето примери са от тяхната дейност.

vesta mebel blog - nook acrhitects - roc cube 1 vesta mebel blog - nook acrhitects - roc cube 2

Две снимки от последно преустроения апартамент в сградата в Готическия квартал – Roc Cube, на Nook Architects. Дървото между различните настилки е използвано, защото преди преустройството апартаментът е бил разделен на много по-малки помещения. След разрушаването на стените се е наложило настилките да бъдат обединени по някакъв начин и понеже няма как да бъдат намерени точно същите плочки, архитектите са заложили на принципа на контраста, който освен това показва и уважение към различните етапи в историята на сградата.

vesta mebel blog - nook acrhitects - casa sal

Стари плочки с флорални мотиви в стил ар нуво, избрани от собственика, съчетани с дървено дюшеме в апартамента Casa Sal отново на Nook Architects.

vesta mebel blog - nook acrhitects - casa jes

Красив оригинален под в Casa Jes на Nook Architects.

vesta mebel blog-Apartment-by-Bach-Arquitectes

В този мезонет от Anna & Eugeni Bach плочките с нежни топли цветове са търсени специално от различни места и са съчетани в дълги успоредни пътеки по широчината на целия апартамент. 

vesta mebel blog - Comedor-pasillo - Adrian Elizalde

Този апартамент е дело на Adrian Elizalde и също е преустройство в Барселона. 

Специфичното на тези плочки е, че са много наситени с детайл, така че за съвременната естетика изискват по-скоро пестеливо и неразказвателно обзавеждане и избор на останалите цветове в апартамента, за да не се пренасити окото. При всички случай, такъв под се превръща в истински акцент на интериора и голяма негова ценност.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...