vesta mebel blog - studio drift - flylight

Днес искам да ви покажа лампите на студио Drift. Открих ги докато се бях вглъбила в снимките от новото крило на холандския национален музей за история и изкуство в Амстердам – Rijksmuseum, което беше осъществено от испанците Cruz y Ortiz съвсем наскоро. И в това ново крило – Philips Wing, което представлява пристройка към старата сграда, и отваря с изложба на големите фотографи на 20-ти век – Брасай, Ман Рей и Жак-Анри Лартиг (която никак не е за пропускане ако случайно сте в тази част на Европа), точно над стълбището, кръстено Ротердам, се намират фееричните пендели Shylight на Drift:

vesta mebel blog - studio drift - shylight

Това не са само осветителни тела в новото крило на музея, избрани за да осветят ефектно красивото стълбище. Не са обаче и чисто и просто арт инсталация,  синтез между нещо утилитарно и нещо, което може да се определи като съвременно изкуство, при това дигитално, заради начина по който инсталациите им реагират и си взаимодействат с хората около тях.

Този цитат от Лонеке, поместен на сайта на Drift, определя целия им стил на работа, който всъщност ме впечатли толкова много, и определено би могъл да стане основен принцип не само за дизайнерите, но и за хората, които търсят красивото всеки ден около себе си:

People find the time to look at art within a gallery setting, but the world is one big exhibition if you only care to look”.
Lonneke Gordijn

Светът за Лонеке една голяма изложба, стига само да си позволиш да погледнеш и да видиш изкуството във всичко около нас.

vesta mebel blog - studio drift - fragile future

Двойката дизайнери се стреми да изследва връзката между природата, технологията и човечеството, както и да свържат разнородните си интереси в едно, и може би затова лампите им едновременно изглеждат толкова органични и поетични (което е принос на Лонеке и нейната любов към природата), но в същото време и много високотехнологични (благодарение на Ралф и постоянната им работа с различни експерти и технологии). Инсталациите винаги са съобразени с мястото и взаимодействат с хората наоколо, което ги прави още по-интересни.

“We want to encourage people to see things that they no longer notice; to reach a kind of unconscious recognition that everyone instinctively feels and understands, yet have lost the time for.” 

Ralph Nauta

Ралф казва, че се надяват да поощрят хората да започнат да забелязват неща, с които дотолкова са свикнали, че вече не ги забелязват, да достигнат несъзнателното познание на света, което всеки чувства инстинктивно и разбира, но за което вече няма време.

Това със сигурност не са обикновени лампи, а по-скоро светлинни инсталации, които най-добре се възприемат на живо, или поне на филм, вместо само със снимка, така че задължително разгледайте галерията им с видеа и ще останете впечатлени не по-малко от мен! А аз пожелавам на всички да имаме възможност скоро да ги видим и на живо :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...