vesta mebel blog-Negozio_Olivetti_Carlo_Scarpa_afflante_com_1

Напълно е възможно да сте разбрали (особено ако следите страницата ми за арт събития в София – Sofia Art Events, че  в Склада откриват изложба, посветена на една от къщите на Карло Скарпа. Карло Скапра беше най-впечатляващият архитект, който съм изучавала в катедра Теория и история на УАСГ. Особено за студент, който нямаше търпение да се загледа в детайлите, неговото невероятно внимание към всеки детайл, умението да комбинира материалите и тоталния респект към архитектурното наследство на Венеция бяха хипнотизиращи. Особено инспирираният му от естетиката на стила ар нуво, работата на Джоузеф Хофман, една от основните фигури в движението за тотално изкуство, както и тази на Франк Лойд Райт (чиято Къща над водопада е архипримерът за органичен стил и може би най-известната къща сред студентите по архитектура изобщо). Обръща особено внимание на околната среда на сградата, материалите, венецианската култура и архитектурно наследство и Япония, която всъщност е оказала особено влияние не само на него, а и на европейските архитекти като цяло.

Изложбата в Склада ще покаже само един негов проект – къщата Табарели, която обаче не е чак толкова показателна за стила му. Това не я прави по-малко интересна, но понеже всеки, който се интересува би могъл да я види, днес ще споделя избрани снимки от интериорите на Карло Скарпа – от неговите емблематични проекти като шоурума на Оливети, но и някои от другите къщи, които е правил. Съвсем логично, много от интериорите му вече не могат да се видят, но наскорошната реставрация на шоурума на Оливети, и въпросния интерес на OKOLO към къщата Трибали

vesta mebel blog-Negozio_Olivetti_Carlo_Scarpa_afflante_com_6 OLYMPUS DIGITAL CAMERAvesta mebel blog-olivetti showroom staircase

Започвам с шоурума на Оливети, защото беше обновен наскоро и вече може да се посети от всеки любител на хубавата архитектура, а снимките са от тук. Заглавната снимка на статията е от същия интериор. Последната снимка със стълбището е от тук.

vesta mebel blog-Scarpa_door

Врата в музея Кастелвекио – от Уикипедия.

vesta mebel blog - casa bellotto2

Снимки от интериора на къща Bellotto, от архива на fototeca Scarpa.

vesta mebel blog - casa gallo1vesta mebel blog-casa gallo2

Горните снимки са от къща (и студио) Gallo, от техния сайт, и в момента изглежда като доста интересно място за посещение.

Гробницата Брион, където е погребан и Скарпа.

Повече за Карло Скарпа  може да се прочете в сайтове като l’arcobaleno, а в този албум има и много снимки  на негови сгради. За по-заинтересуваните, много пълен каталог може да се намери в фототеката Скарпа към Музея Паладио.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...