vesta mebel blog-mineral_koll_1

Тази статия е част от серия за одеялата, от която можете да прочетете още:

Плетени одеяла в Етси

Топли одеяла за уют и почивка


Като голям фен на всякакви одеяла (особено когато времето започне да застудява), нямаше начин да не си спомня за миналогодишния пост с любимите ми одеяла. Тази година още не съм се сдобила с ново одеяло, но пък много сериозно съм се замислила дали да не си изплета едно такова.

Плетените одеяла продължават да са много модерни и най-вече особено приятни и удобни. Баба ми все още не вярва, че съм се научила сама да плета. Но мога да потвърдя, че клипчетата в youtube, всички възможни плетени неща, които имам или виждам по магазини, плюс няколко PDF-и с обяснения, които съм си купувала от etsy, бяха достатъчни да се науча да плета сама шалове. Преди да започна каквото и да е, което замислям, първо проучвам доста подробно и този път смятам да споделя проучванията си. Най-долу съм довабила и линкове към някои проекти за одеяла, които ми харесват много и в момента обмислям както варианти за бъдещия проект. Може да ви бъдат полезни! 

Най-хубавото на одеялата е, че не само топлят, но могат да бъдат и чудесен акцент в интериора. Стоят чудесно небрежно хвърлени встрани на дивана Идеални са и за леглото в спалнята, и с текстурата си обогатяват тъканите вкъщи. 

vesta mebel blog-cherveno

Цветът на одеялото също може да бъде страхотен акцент. Тази красива испанска къща в бяло и шампанско, където червеното оживява и придава повече топлина в интериора е чудесен пример. Снимката е от planete-deco.

vesta mebel blog-borastapeter_mineral_vardagsrum

Разбира се, цветът не е задължително да бъде толкова ярък, може да бъде много близък до цвета на дамаската. В този случай текстурата и самата плетка изпъкват много повече. От trendenser и Boras Tapeter.

vesta mebel blog-Bedroom

Едно плетено одеяло може да бъде и истински декоративен елемент в спалнята. Това наподобяващо дантела одеяло, което открих в интериора на една Викторианска къща от living etc в House to Home, снимана от Paul Massey е точно такова.

vesta mebel blog-loopy mango

Да не забравяме, че одеялото топли не само пред телевизора, но и в дългите зимни нощи в леглото. Освен това изглежда страшно добре върху памучни чаршафи, както в този пример от Loopy Mango.

vesta mebel blog-little dandelionvesta mebel blog-little dandelion2

Все пак за мен най-впечатляващи са одеялата на Жаклин Финк от Little Dandelion. Тя е противник на масовото производство и определено е намерила начин да създаде нещо бавно и с наслада от резултата. Използва много дебели прежди от Австралия и Нова Зеландия. Плете всяко от нещата си съвсем сама, единствено с помощта на огромните си куки.

vesta mebel blog-sukha amsterdam knittingvesta mebel blog-sukha amsterdam knitting2

Другото интересно място, от което черпя идеи за одеяла, е холандския магазин Sukha. Те предлагат разнообразни плетени одеяла за дома. Тяхната вълна също е новозеландска, но одеялата се плетат в Непал.

vesta mbel blog-Blanket Pattern mamachee

Това супер сладко одеяло (да не говорим за детето с него :) също е плетено на една кука. Тук можете да намерите PDF с обяснения.vesta mbel blog-Blanket Patterns

За горните две одеяла можете да намерите информация тук (лилавото) и тук (сивото). И двете се плетат на две куки. Сивото е направено с много лесна и ефектна и мека плетка, която е подходяща и за шалове.

vesta mebel-cotton-Oversized-Cable-sweater-knit-throw

Друг вариант е тази чудесна плетка, която може да се използва и за направата на пуловер, но изисква доста броене и следене на бримките. Разбира се, може и спокойно да бъде купена от overstock, които правят и доставки при нас. Като се замисля колко прежда и колко време би отнело плетенето, 90 лв. всъщност изглеждат дори малко за него. Цветът е страхотен и би изглеждал чудно в съчетание с по-светло сиво или на фона на светли чаршафи в спалнята. 

vesta mbel blog-Blanket Patterns2

Ако пък сте харесали бялото одеяло горе, за него има много подобни варианти, единият за две, а другият за една кука, което е страшно удобно според мен :) За повече идеи мога да ви предложа и списъка, който публикувах вчера в etsy. Или да погледнете списъка по-долу:

Ако малко приличате на мен, отначало ще ви е страшно трудно да започнете, но след това ще се сдобиете с истинско вдъхновение и може дори да решите да направите и още нещо след одеялото. Защо да не е възглавница? Тук можете да намерите няколко идеи, а скоро обещавам да напиша и пост с повече вдъхновения:

 

Разбира се, ако не ви се плете, можете просто да си купите такова одеяло. Има достатъчно хора, които са щастливи да плетат и да споделят произведенията си. Една селекция на такива одеяла можете да намерите тук – Плетени одеяла от Етси
Моля споделете, ако постът ви е харесал:

Тази статия е продължение на предишна тема за топлите одеяла. Надявам се е била полезна!

Благодаря за вниманието!

Ако статията ви е харесала, абонирайте се за следващите по мейл или ме последвайте във facebook, twitter или bloglovin!


 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...