vesta mebel blog - light is time

Мотото на японската компания Citizen, “The Fusion of Technology and Beauty.” отразява способността им да обединяват напреднали технологии (като задвижвания от светлина Eco Drive) с перфектен дизайн и стремеж към съвършенство. Инсталацията “Светлината е време”, която направиха за Миланското изложение показва точно тази тяхна философия. С нея изследват връзката между времето и светлината и целят да покажат на хората от цял свят, че са се прицелили в бъдещето.

vesta mebel blog - light is time2

vesta mebel blog - light is time3

Инсталацията е направена от около 80 000 часовникови механизми, които създават феерично пространство в златисто. Дело е на живеещият в Париж японски архитект Цуйоши Тане от студиото DGT. Инсталацията се развива във времето. През 2013 г. в Базел се нарича “Замръзнало време”, през 2014 – “Компресирано време”, а в Милано и Токио тази година е “Светлината е време”. Пространствата и подредбата са различни, както и взаимодействието между висящите от тавана часовници и постаментите, на които са показани определени образци, но общото сюрреалистично и леко научнофантастично усещане се запазва при всяка от тези инсталации. Всъщност особено снимките от Миланската инсталация вече наистина ми напомнят за Големия взрив, раждането на времето и милионите звезди, които се раздалечават една от друга в нашата вселена и тяхната светлина.vesta mebel blog - light is time4

Ето как сподели с мен арх. Петя Николова, която е успяла да посети експозицията малко преди закриването, впечатлението си от нея:

Погледнато отвън, часовниците се движат и отразяват светлината под различни ъгли, създавайки усещане, наподобяващо светлинен водопад. Приближавайки и навлизайки във вътрешността на инсталацията, човек сякаш навлиза в центъра на компресирана галактика. Много е красиво!

 

vesta mebel blog - light is time5

With the belief that technology is meaningless without beauty, we have sought that “Beauty” in the microcosm of time.

vesta mebel blog - light is time6

От Milano Design Week. Сайтът на DGT, и за събитието в Япония.

http://londondesignjournal.com/home/2014/4/10/light-is-time-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...