vesta mebel blog-Alpine Freedom

Монтана е един от северните щати в САЩ и буквално е взел името си от испанската дума за планина заради множеството планински масиви на Скалистите планини, които се намират на територията на щата. Един от лозунгите му е “Land of the Shining Mountains” или Земята на блестящите планини. Всъщност цели 60% от територията на щата са прерия, но останалата най-западна част е изцяло планинска и съответно пълна със ски курорти и интересни обекти, свързани с планинския туризъм като къщите, които ви показвам днес. Именно в тази част на щата се намира Боузман, градът в който е офисът на Pearson Design Group, фирмата, която ги е проектирала.

vesta mebel blog-Alpine Cedar Viewvesta mebel blog-Alpine Cedar View2

Pearson е средно голяма фирма, чиято структура е много показателна за спецификата на проектантската дейност изобщо. Имат архитектурен отдел, в който работят само мъже, както и интериорен, в който нещата се движат от две жени. Хубавото обаче е, че двата отдела работят в много тясна връзка един с друг и това добре се вижда по проектите, които показват. Във всичките им проекти интериор и екстериор са много органично свързани, може би защото основният интериорен дизайнер, Рейн Хаузър, смята архитектурата на сградата за много важна и я интерпретира и в интериорите, които прави.

vesta mebel blog-Alpine Cedar View5vesta mebel blog-Alpine Cedar View4vesta mebel blog-Alpine Cedar View3

Pearson работят доста разнообразни проекти из целия щат, но особено интересни са техните къщи в планинската западна част на щата, които имат същинско зимно и планинско излъчване и усещане.  За разлика от нашата представа за планинска хижа, която е нещо средно между неуютна къща, наследство от соца, минимум удобства, грозен вид и занемареност, както и боклук и бетон на неподходяща надморска височина, къщите на това студио са много луксозни, изработени основно от местен дървен материал, обработван минимално и най-вече са използвани цели дънери – наследство от стилистиката на старите американски къщи от дънери, които са били много разпространени в Скалистите планини във времената на заселничеството. Вероятно тази строителна традиция е пренесена от шведските имигранти още през 17 век и може би затова изглежда толкова позната на всеки, които е попадал в Скансен или някой от другите музеи на открито в по-северните европейски държави.

vesta mebel blog-Run A Muck Cabin  vesta mebel blog-Run A Muck Cabin2vesta mebel blog-Run A Muck Cabin3

Всъщност повечето от тези проекти са къщи за гости из ски курортите на щата. Монтана е един от най-рядко заселените щати и за разлика от Банско и Боровец, тук не е нужно да има 10 хотела на кв. км. Хижите са самостоятелни, построени не от бетон, а от местна дървесина и камък, и интериорите и екстериорите използват много естествени материали и ръчно изработени вещи. Дървените трупи са оставени видими както отвън, така и във вътрешността и представляват съществена част от облика на помещенията. Всъщност освен с вида и текстурата си, съм сигурна, че дървото оказва влияние над общата атмосфера и с миризмата, която няма как да усетим по снимките. И все пак, миризмата на дървения материал е още едно от нещата, които допринасят за същинския зимен и домашен уют, който излъчват тези къщи.

vesta mebel blog-Alpine Lone Moosevesta mebel blog-Alpine Lone Moose3

Понякога разположени съвсем на пистата, интериорите обединяват дървото с мебели от естествена кожа, лампи и декорации от ковано желязо, ловни трофеи, както и символи, свързани със специфичната история на мястото. Понякога може да се видят изображения на гризли (животното-символ на този щат и на планината изобщо), снимки с историческа стойност, особено на местни индиански племена и др. съчетани с много съвременни и в същото време с рустик усещане дизайни на осветлението, и мебелите.

vesta mebel blog-Alpine Freedom vesta mebel blog-Alpine Freedom6 vesta mebel blog-Alpine Freedom5 vesta mebel blog-Alpine Freedom4 vesta mebel blog-Alpine Freedom3 vesta mebel blog-Alpine Freedom2

Помещенията са широки, но много уютни, обзаведени с габаритни мебели и запълнени с множество детайли, които помагат за чувството за уют и спокойствие като множеството възглавници, меки завивки, завеси, които предвид отдалечеността на къщите обикновено дори не са необходими.

vesta mebel blog-Alpine Dancing Heartsvesta mebel blog-Alpine Dancing Hearts2

Още от алпийските проекти на Pearson Design Group можете да видите на техния сайт. А за да продължим темата вижте още две къщи в този стил: едната е в Холандия, другата отново в САЩ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...