vesta mebel blog-koledna dekoraciq po skandinavski

Хубавото на скандинавския изчистен интериорен стил е, че принципите му много лесно могат да се приложат вкъщи без големи разходи или усилия. Малко клонки и шишарки, събрани при последната разходка сред природата (една неделна разходка на Витоша например, но съвсем спокойно може бъде и разходка в най-близкия парк), няколко неща, които всеки има вкъщи като например обикновени неукрасени свещи, малко повече тъмни приглушени цветове – сиво, кафяво, черно и съчетавайте или поне нещо сравнително неутрално, като при това се съчетава само с бяло и всичко е готово. Ето няколко неща, които можете лесно да набавите, а представляват основите на една коледна декорация по скандинавски маниер:

1. Коледни дръвчета

vesta mebel blog-koledni druv4eta

Най-добре не купувайте елха, защото това не е особено природосъобразно, особено предвид, че може да се направи страхотно дръвче с малко сухи клонки или пък няколко снимки. Ето няколко идеи тук и тук, които могат да са полезни. Разбира се истинското дръвче съвсем не е забранено, но в никакъв случай не търсете нещо изглеждащо като дръвчетата по американските филми – малко, не толкова кичесто дръвче ще подхожда много повече на тази стилистика, освен това ще сте сигурни, че не е на повече от две-три години, което определено е по-добре отколкото да се режат големи здрави дървета за един празник. Най-добре е да е в саксия, така че да доживее и следващия декември. Ако пък свързвате миризмата на игличките с Коледа, може да използвате и отделни клончета, така че да не режете цяло дърво. Хубавото е, че клонки могат да се поставят в различни стаи вместо да се концентрирате само в дневната. Сложете ги в стъклена бутилка, метална кофа или пък ленена торба, ако смятате след нова година да пресадите дръвчето.

2. Коледни звезди
vesta mebel blog-koledni zvezdi

Коледната звезда може да е под формата на лампа или направена от клонки, може и да обикновена хартиена, направена от вас, важното е да е голяма. Можете да направите и повече и да ги съчетаете с други украси, или пък с малки коледни лампички. А може и да си ги купите от Икеа, за по-лесно :).

3. Свещи и фенери
vesta mebel blog-sve6ti i feneri

Свещите, фенерите и камината са основните виновници за коледното настроение през декември. Изберете по-големи и по-дълго светещи и можете да ги поставите навсякъде вкъщи – дори на кухненския плот или в банята. Палете ги дори и ако още е светло – те придават много уют, а ако искате да направите дома си по-приветлив и гостоприемен за гостите, които очаквате – сложете фенери със запалени свещи и пред входната врата. Не купувайте шарени свещи, белите са напълно достатъчни, освен ако не сте избрали един основен цвят, с който да съобразите цялата декорация.

4. Шишарки и клонки
vesta mebel blog - 6i6arki i kloni

Най-хубавото е, че можете да ги съберете с децата в някоя неделна утрин. Шишарките могат да се окачат като играчки на елхата, или да красят масата, клонките стават за всичко – може да си направите венци от тях, звезди, да ги сложите във ваза или просто да ги подпрете на стената и да ги украсите с играчки, а може и да ги увиете с лампички. Изборът е ваш!

5. Рога и елени
vesta mebel blog-roga i eleni

Рогата и елените са точно, това което говори директно “север, студено, сняг”. Не ги свързвайте с елените на дядо Коледа, а по-скоро си помислете за студените лапландски степи и саамите, които отглеждат северни елени. Не че в Лапландия не е дома на дядо Коледа :), но в Скандинавия ще видите по-скоро коледни духчета, отколкото брадати дядовци.

Надявам се съм била полезна! Много ще се радвам, ако споделите идеите си за коледни декорации с мен!

Всички изображения са от блога My Scandinavian Home. Връзки: 1. a |b |c ; 2. a |b |c ; 3. a |b |c ; 4. a |b |c ; 5. a |b |c. Още много идеи в този стил можете да видите тук.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...