vesta mebel blog-miss clara hotel stockholm7

Красивата седеметажна сграда в центъра на Стокхолм е проектирана от едно от водещите шведски архитектурни бюра от началото на 20-ти век – Хагстрьом и Екман, известно с красивите дворци и грандиозни къщи в стилистиката на модерния тогава стил ар нуво, които строят по най-престижния Стокхолмски булевард от това време – Страндвеген. Тук повече от 40 години се е помещавало най-голямото шведско девическо училище.

Съвсем наскоро един от известните шведски архитекти, Герт Уингорд, прави преустройство на сградата и я превръща в луксозния хотел в Стокхолм – Miss Clara – кръстен на най-известната възпитателка на училището – Клара Стромберг. Запазена е не само оригиналната фасада на сградата с интересния вход, поместен в единия ъгъл с масивна колона в каменния цокълен етаж на сградата, който оформя и връзката на хотела с улицата, но и специфичните арковидни прозорци, както и стълбището. Интериорът също е вдъхновен от стилистиката на стила ар нуво.

vesta mebel blog-miss clara hotel stockholm13vesta mebel blog-miss clara hotel stockholm11

Централно място в интериора заема тонетския тип стол. Освен че присъстват няколко модела столове на Тонет, дизайнът им обуславя и формата на таблите на леглата в стаите, която следва много точно извивката на гърба на един от неговите столове. Тъмният аристократичен цвят на паркета, реден на рибена кост, става нещо като запазена марка за хотела. Той продължава и под формата на дървена обшивка в долната част на стените на различни места в общите пространства и стаите, където продължава и в масивни дъбови шкафове под прозорците, които оформят и място за сядане.

Ретро усещането се поддържа както от интересните прозорци и високите тавани, така и от специфични детайли в интериора – например ключовете и контактите, които вероятно са нови, но изглеждат съвсем като старите бакелитови контакти, които още могат да се открият и у нас в по-старите жилища.

Металните лампи и белите варовикови плочи в баните, които напомнят старите бели плочки, които са били вездесъщи на доста места из Европа, също допринасят за това. В същото време стаите са много изчистени от детайли и с почти пълно отсъствие на цвят (в стаите е използвано сиво и бяло или кафяво и бяло, единствено в общите част се вмъкват и по-топли цветове), което много точно съвпада със съвременната скандинавска стилистика на интериорите и умението им да придават градски уют с минимум изразни средства, а светлите стени и стъклените стени на баните допринасят много за по-просторният им вид.

vesta mebel blog-miss clara hotel stockholm8vesta mebel blog-miss clara hotel stockholm3vesta mebel blog-miss clara hotel stockholm6vesta mebel blog-miss clara hotel stockholm10vesta mebel blog-miss clara hotel stockholm9vesta mebel blog-miss clara hotel stockholm4vesta mebel blog-miss clara hotel stockholmvesta mebel blog-miss clara hotel stockholm2

Обстановката в общите части и най-вече в ресторанта е по-пищна и с повече детайли. Тук основен акцент са специфичните кристални лампи с формата на гарафи за алкохол, които привнасят една по-аристократична и луксозна нотка в интериора с отблясъците, които създават, въпреки, че цялостно стилът на интериора на ресторанта е по-скоро продължение на този в стаите на горните етажи.

vesta mebel blog-miss clara hotel stockholm14vesta mebel blog-miss clara hotel stockholm12vesta mebel blog-miss clara hotel stockholm15

 

Благодаря за вниманието!

Ако статията ви е харесала, абонирайте се за следващите по мейл или ме последвайте във facebook, twitter или bloglovin!


 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...