vesta mebel blog-29m2 3XA

Малките пространства са особено голямо предизвикателство за всеки, но и все повече се превръщат в реалност в гъсто застроените и все по-скъпи градове, в които се съсредоточава населението. За мен винаги са били голямо предизвикателство, особено ако се наложи да събирам всякакви кухненски уреди в кухни по-къси от 2 метра. Може би затова и малките пространства са ми толкова интересни, макар да понякога да си мисля, че е лесно да получиш пристъп на клаустрофобия в някои от тях. Не и тук обаче. Този миниатюрен апартамент е с площ от само 29 кв. м и е проектиран от Ева Черни, архитект в полското студио 3XA. Не само, че го е проектирала, но и живее в него, при това до 2012, когато прави този апартамент, живее в друг, дори още по-малък. Очевидно не е привърженик на безсмисленото пилеене на пространство!

vesta mebel blog-29m2 3XA 2

Действително, да живееш на малко пространство е и начин на мислене и особен стил на живот. Предимството е много по-евтината поддръжка и най-вече първоначална инвестиция. От друга страна често недостигът на пространство е свързан с не малко компромиси. В моя случай например винаги се чудя, когато видя чудесно измислено миниатюрно жилище като този апартамент в Манхатън, или пък този проект на MIT, какво става, ако живееш там, но някоя вечер просто нямаш желание, време, сили и енергия да разтребиш преди да си легнеш. Или ако сутрин се събудиш по-късно и закъснявайки за работа нямаш време да си оправиш леглото? Точно това пък е основното предимство на този полски проект – както го наричат в Architizer – това е “дизайн за мързеливите”.

Това, което Ева Черни е успяла да постигне, е, че въпреки малкото пространство е успяла да раздели достатъчно ясно всички зони на обитаване така, както го правим в нормално големите апартаменти и къщи.

vesta mebel blog-29m2 3XA 3

Всичко започва с добре обособена входна зона – антре, разграничено с различна настилка, в което е поместен голям гардероб по цялата дължина на стената под платформата на леглото и вход към банята. Гардеробът няма врати, защото те изискват повече място, затова са заменени с завеси. В дневната зона преминава в етажерка скрита под стълбата, водеща към леглото.

vesta mebel blog-29m2 3XA 7

Нощната зона е издигната под формата на мецанин над антрето и банята и макар височината да не достига за нормално второ ниво (цялата височина е 3,70 м), все пак е достатъчна да отдели леглото от дневната зона не само визуално, но и да позволи самостоятелното му използване. При това, за да не бъде неудобен достъпа до него, стълбата, която води към платформата спира малко по-ниско така, че човек да може да стои изправен пред нея. Горе има и още място за книги и вещи. Единственият недостатък е, че тръбите на тавана са останали открити, което вероятно е доста шумно и не особено комфортно, но предполагам, че и този проблем вече е решен.

vesta mebel blog-29m2 3XA 6

В дневната зона са отделени няколко къта. Първият е работния със съвсем не малко бюро, което освен че е необходимо за всеки архитект, който се вдъхновява и извън работно време, със сигурност може да се използва и като маса за хранене при необходимост. Следва ниското сядане, което гледа към барплота – много лека конструкция от OSB, от което е направена и платформата за леглото и етажерката и гардероба под него. В кухненския бокс също има само най-необходимото – котлони, фурна и малка мивка, но за сметка на това повече работен плот отколкото в доста по-големи кухни, които съм виждала, както и не малко шкафове за прибиране на посуда, които използват цялата височина на помещението.

Освен майсторското зониране и обособяване на всяка зона, апартаментът има много нежна светла цветова палитра, която се разнообразява от черната акцентна стена в кухнята, както и жълто-зеления фотьойл, и се допълва от светло-розовите завеси.

vesta mebel blog-29m2 3XA 5 vesta mebel blog-29m2 3XA 4 vesta mebel blog-29m2 3XA-plan

Апартаментът се намира във Вроцлав. Проектът е на Ева Черни от 3XA, фотографиите са от Станислав Зайончковски. Открих го в Milk Decoration.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...