Какво правиш, когато нямаш достатъчно място, а все пак искаш да живееш нормално? Ставаш изобретателен. Както знаете, за мен подобни проекти представляват особен интерес, затова и толкова много се зарадвах, когато един приятел сподели с мен видео с този апартамент. Правен е през 2008 г., но макар че е не е съвсем нов, все пак е особено интересен и има идеи, които могат да се приложат навсякъде.

Собственикът е фотограф и офисът му се намира съвсем близо, освен това пътува много често по работа, така че всъщност не се нуждае от толкова много място или от жилище, което изисква много поддръжка. Ето защо този миниатюрен апартамент на покрива на жилищна сграда в Барселона със красива гледка към града се оказва перфектен за него. Испанската архитектка Барбара Аполони поема трудната задача и заедно го превръщат в постоянно променяща се среда, в която всичко е на една ръка разстояние и може да се скрие зад дървени врати, когато не се използва.

Интериорът е вдъхновен от компактното обзавеждане, което се прави на лодките, както и от японския стремеж всичко да бъде скрито. Ето как се появява една цяла стена, зад която са скрити практически всички необходими уреди и шкафове. Основните материали са два вида – едната стена е изцяло от дърво, зад което е скрита кухнята, другата е от специални строителни панели – Viroc, направени от комбинация от частици борова дървесина, примесени с цимент.

Зад дървените панели е скрита кухня, която е малко по-голяма отколкото бихте очаквали – приблизително двуметрова – кухни с такива размери съм правила и в някои съвсем нормално големи софийски апартаменти. Има двойка котлони, миялна машина (45 см), съвсем нормален хладилник с фризер за вграждане, както и микровълнова фурна. Нещата са така подредени, че има и достатъчно шкафове за посуда, а след хладилника се намират и шкафовете за дрехи с чекмеджета и голямо огледало.

Отсрещната стена е облицована с viroc. Настилката и банята също са направени от същия материал. Предимството е, че панелите са достатъчно леки, за да могат да се използват и като врати, така че в тази стена също има едно скрито място за вещи, телевизор и, разбира се – плот за маса, който е изработен от същия материал. Много добра идея е да не се търси възможност за крак, който също да е вграден или свързан с плота, а да се използва възможно най-простото решение за допълнителен крак за маса, който да се поставя на място, когато плотът ще се използва. Панелът е достатъчно тежък, за да ляга стабилно върху подвижния крак. Понеже няма място за много столове, от едната страна за сядане на масата се използва пейката, образувана от раклата/стълба/нощно шкафче.

vesta-mebel-blog-LegoApartment-Barbara Appolloni

Банята като баня всъщност е преобразувана в стъклена душ-кабина, която се намира насред помещението, заедно с малка мивка до нея. Единствено тоалетната е отделена в ниша до кухнята. Има съвсем нормални размери за тоалетна, прозорче, и дори рафтове за списания.

Lego apartment

Ако вече се чудите къде се намира леглото – скрито е в платформа под терасата, но се издърпва много лесно. Цялата мебелна композиция може да се използва в няколко различни варианта – като стъпало към издигнатата тераса, като пейка, като мека мебел, на която можеш да се излегнеш и разбира се като легло с нощни шкафчета от двете му страни, които иначе крият спалното бельо.

Най-голямото предимство на лего апартамента са двете тераси – една долу пред апартамента и една над него, която е с почти същите размери и приютява вана за двама с твърд капак, който може да се използва за лежанка, когато е сложен, както и доста голямо пространство, на което собственикът събирал до 40 души едновременно. Както се вижда от видеото има достатъчно място да поканите и съвсем комфортно гости за вечеря. И ако ви се струва, че апартаментът прилича на гълъбарник, няма да сте много далеч от истината – помещението е било предназначено за водни резервоари за сградата. А ако се чудите къде е останала пералнята, предполагам, че се намира в мазето на сградата, което е рядко срещано единствено у нас.

Lego apartment Lego apartment Lego apartment

Разбира се, за разлика от апартамента на Ева Черни, тук няма как да се отдадете на мързел – всяко нещо изисква преместване, отваряне, затваряне или подреждане, но както Кристиан казва, така всъщност поддържа форма. Или:

“At the end of the day, what do you need for living? You need a nice comfortable mattress, nice clean sheets, running water, a shower, and a stove to cook something … You don’t much more stuff.”

Всичко това е перфектно, ако живеете сами, но със сигурност не е най-доброто решение, когато става дума за двойки. Това е и причината собственикът вече да има ново жилище. И все пак – този начин на живот може да бъде много подходящ в определени етапи от живота на всекиго.

Сайтът на Christian Schallert. Проектът е на Барбара Аполони.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...