vesta mebel blog-interiorni spisaniq

Ако има нещо, което особено много харесвам в мрежата днес, то е достъпът до огромно количество информация, за който не съм дори и подозирала преди десетина години. През 2004 г. все още прекарвах часове в читалнята на университета в опити да открия някое конкретно списание, в което е публикувана определена сграда, която ме интересува. Сега повечето списания за интериор и дизайн, които чета, намирам в интернет и, макар че все още отделям бюджет за абонаменти за списания (най-вече български, които няма как да четеш в интернет, а държа да следя какво се случва), все повече чета и разглеждам списания онлайн. Особено щастлива бях, когато открих платформата Issuu, в която може да се намери какво ли не, но и която струва ми се, стимулира още повече издаването на списания. Създаването на едно онлайн издание все пак отнема малко по-малко ресурси отколкото хартиен вариант, а в последните две-три години има и много добри екипи, които поизместиха индивидуалните проекти (които като че ли преобладаваха в началото), и вече предлагат страхотни списания, които се конкурират по качество с хартиените си събратя и предлагат собствени фотосесии, редакционни проекти и авторски статии.

 


 

Хубавото е, че онлайн списанията не заемат място на рафтовете вкъщи и могат да се разглеждат освен на компютъра също и на телефон или таблет и достъпът до новите и старите броеве не зависи от това колко списания може да събере чантата.


Тези дни преглеждах библиотеката си в Issuu (там списанията се организират под формата на купчини) и установих, че следвам някои доста интересни списания за интериор и дизайн, някои от които чета без да пропускам брой, при това не веднъж съм намирала вдъхновение за постове в блога или за разни проекти именно от техните страници. Ето защо реших, че ще е интересно да споделя най-интересните от тях. Надявам се списъкът да ви хареса и да бъде полезен. Освен това ще се радвам, ако ми помогнете да го попълня и с други интересни издания!

1. Est Magazine – Австралия

vesta mebel blog-interiorni spisaniq est

Това вероятно е списанието, което следя най-много в момента и точно затова започвам с него. Броевете излизат с определена главна тема (последният е The Nordic Issue), интериорите са страшно добре подбрани – винаги има нещо особено интересно, пишат за неща от целия свят, но отделят внимание и на австралийския дизайн, което е особено интересно за мен, а сайтът на списанието е много подробен и всъщност живее собствен живот, независимо от самото издание. Препоръчвам!

2. SOFFA – Чехия

vesta mebel blog-interiorni spisaniq soffa

За това списание съм писала и преди и съм много доволна, че се развива толкова добре. Вече можете да поръчате и принтиран вариант, а и сайтът продължава да се развива. Списанието излиза на чешки и на английски, което го прави достъпно за повече хора. Фокусирано е основно върху дизайн и лайфстайл теми, но обръща внимание на подредбата вкъщи, интериора и домашно направените неща, включително вкусните рецепти. Освен това във всеки брой ни среща с интересни хора и обръща много внимание на добрите фотосесии и красивото в ежедневието ни. Особено го харесвам заради специфичния стил, който се различава значително от всички други списания, които чета обикновено.

3. Nordic Living – Швеция

vesta mebel blog-interiorni spisaniq nordic living

Nordic Living се издава от онлайн магазина на Nordic Design Collective, в който могат да се намерят страхотни неща на дизайнери от Скандинавия. Разбира се, изданието основно промотира нещата, които се продават в магазина, но освен това обръща внимание на тенденции и допълва с истории и интервюта с хората, с които работи. Разбира се, ако предпочитате сайт, спокойно можете да следите и блога, в който ще откриете същите материали, а и много други, в по-удобна за четене на компютъра форма. Аз лично много харесва селекциите по теми, които правят, защото съчетават всичко много добре, да не говорим, че сигурно искам да си купя поне половината от нещата в този сайт :). Това вероятно е и единственото онлайн списание от Скандинавия, което следя в момента -изключвам разбира се Bolig, което е основно хартиено издание и освен това е на датски, така че по-скоро се разглежда, отколкото чете.

4. Heart Home – Англия

vesta mebel blog-interiorni spisaniq heart home

Това списание се фокусира върху британския дизайн и за разлика от други английски издания, които следя, държи по-съвременна и изчистена визия и дава идеи, които могат да се приложат навсякъде.

5. Winkelen – Австралия

vesta mebel blog-interiorni spisaniq winkelen

Winkelen е още едно прекрасно австралийско списание с много настроение, любов към красивите продукти и добрия дизайн. Изобщо, трябва да си призная, че напоследък харесвам все повече австралийски интериори и дизайн.

6. Lonny – САЩ

vesta mebel blog-interiorni spisaniq lonny

Lonny следя вече от доста време. Наскоро претърпя сериозна промяна в дизайна – от класическо онлайн списание с разгръщащи се страници, се превърна в доста по-дизайнерско онлайн преживяване, макар че запази идеята за отделни броеве, в които са подредени статиите. В момента е сред малкото американски списания, които следя. Преди промяната броевете бяха особено дебели и пълни с множество статии и идеи. В момента са по-подбрани и подредени и като чели сега са се ориентирали към малко по-минималистични стилове, въпреки че американската разточителност съвсем не е забравена.

7. Антре – България

vesta mebel blog-interiorni spisaniq antre

Антре струва ми се е единственото българско онлайн списание. Първоначално го следях с много смесени чувства, защото представяше много добри интериори с доста по-лошо оформление, но миналата година и те се преориентираха към публикуване единствено в сайта и трябва да кажа, че резултатът е чудесен – сега ги чета с голямо удоволствие и изглежда не само аз съм на това мнение. Това е единственото списание в списъка, което излиза на български език, така че препоръчвам на всички :)


 

Следващите четири списания следя от съвсем скоро (последното дори открих едва тази седмица), но за момента ги намирам особено интересни и приятни и смятам, че ще харесат на всички:

8. Bungalow – САЩ

vesta mebel blog-interiorni spisaniq bungalow

Фокусирано върху дизайн и интериори от Тексас – тежки, разточителни и много елегантни.

9. Covet Garden – Канада

vesta mebel blog-interiorni spisaniq covet garden

Броевете са кратки и се четат много бързо, но списанието излиза безотказно вече пет години, защото се фокусира върху интересни личности и показва домове им и специфичния лайфстайл, който водят. Из старите броеве открих много артистични интериори, които са обживяни и създадени постепенно обикновено от самите собственици.

10. ILOBAHIE Creative – Полша

vesta mebel blog-interiorni spisaniq ilobahie creative

За съжаление, Ilobahie Creative излиза само на полски, но пък е пълно с толкова много интересни неща, че текстът така или иначе остава на заден план, a и освен това смятам, че скоро ще се превърне в едно от най-любимите ми списания, независимо, че все още не съм успяла да прочета дори и един от материалите, които публикуват :)

11. Homeworks – Малта

vesta mebel blog-interiorni spisaniq homeworks

Съвсем нова находка, за която в Issuu пише, че е издание от Англия, но всъщност списанието е от Малта и съм много доволна, че ги открих, защото миналото лято минах покрай табелата им в Слиема, но след това забравих името и нещата останаха недовършени. Интересното тук са именно малтийските интериори със засводени тавани и много светли варовикови стени без мазилки, типични за строителството на средиземноморския остров.


 

Надявам се, че подборката ще ви хареса! Освен това много се надявам и че няма да спрете да ме четете след като започнете да следите списанията, от които се вдъхновявам да пиша :) А следващия път ще поразровя библиотеките си за по-забавни списания! 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...