Може и да звучи странно за хората, които живеят в по-южните части на Европа, но в Дания и Швеция да имаш жилище с тераса се смята за голяма работа, независимо, че по нашите стандарти тези тераси стават за използване не повече от два-три месеца през годината. Ние тук си остъкляваме терасите, или се ядосваме, че трябва да ги чистим от снега през зимата, или ги превръщаме в склад и някак сме забравили, че терасата може да бъде една допълнителна стая към жилището със собствена функция и най-вече – даваща достъп до слънце и въздух (не казвам чак чист въздух, което в София е малко относително понятие ;), но все пак възможността да си подадеш носа навън дори и за малко изобщо не е за пренебрегване. 

vesta mebel - zaglavna terasi

И понеже сезонът на терасите вече започна, дори бих казала, че ако се поучим малко от нордическите страни никога не бихме го затваряли, реших да събера на едно място някои идеи от скандинавските сайтове за недвижими имоти, които ще ви убедят, че дори и най-малката тераса може да бъде ценно място за почивка и отмора. И най-вече – място което може да ви помогне да избягате поне за момент от ежедневния стрес. 

Първото и най-важно нещо е да решите да използвате терасата си пълноценно. Това означава, че трябва да вложите малко усилия в нея – за да я изчистите и подредите, както и да я поддържате така, за да можете да я използвате винаги, когато решите. Колкото и малък балкон да имате, не се отчайвайте, а го почистите от постоянно складираните на него неща, за да освободите място за сядане. Може би си мислите, че нямате достатъчно място за маса? Възможно е, но помислете отново, може би ще ви дойде нещо друго наум. Независимо от размера, стига да се съобразите с даденостите, можете да направите нещо хубаво.

www.vesta-mebel.eu

www.vesta-mebel.eu

1.Изберете малка маса

Започнете от масата, понеже това обикновено е най-обемното нещо, което можем да сложим на терасата. Можете да съберете една квадратна маса 80х80 см в единия край и да не оставите място за нищо друго, но можете и да се лишите от безсмислено голямата маса и да изберете миниатюрен модел, каквито има в Икеа например, който ще даде възможност за минаване покрай нея. Ако сложите две столчета от двете й страни всичко е готово. Ако вече си имате голяма маса, обявете я за продажба в някой сайт и сигурно ще зарадвате някого с по-голям балкон от вашия и при това ще имате част от парите за нова и по-подходяща за вашата тераса масичка. А ако съвсем нямате място, направо пропуснете масичката – два стола са напълно достатъчни!www.vesta-mebel.eu

(ако кликнете на снимките, ще бъдете препратени към източника им)


www.vesta-mebel.eu

www.vesta-mebel.eu

www.vesta-mebel.eu

www.vesta-mebel.eu

www.vesta-mebel.eu

www.vesta-mebel.eu

 

2. Изберете осветление

Осветлението е едно от най-важните неща, за да се чувствате добре на терасата, особено вечер, когато слънцето залезе. Всички тераси си имат лампа, но ако добавите фенери, или светещи топки като тези от Икеа с лед лампичка и соларни батерии, на които съм голям фен. Факлите и свещите също са добра идея.

www.vesta-mebel.euwww.vesta-mebel.eu

www.vesta-mebel.eu

www.vesta-mebel.eu

 

3. Използвайте възглавници

Възглавниците са любимия предмет на всички декоратори, защото внасят цвят и акценти много лесно и сравнително евтино. Освен това са меки и правят и най-неудобната пейка или облегалка удобна, създават уют, предразполагат към отпускане и радват и окото и осезанието.

www.vesta-mebel.eu

www.vesta-mebel.eu

www.vesta-mebel.eu

 

4. Сменете настилката

За да се направи пешеходна зона, не е достатъчно да се спре движението на колите във въпросната зона, но и да се смени настилката. Точно защото дълго време не смениха настилката, Витошка се превърна в истинска пешеходна зона едва след последния ремонт. Същото толкова важна е и настилката на терасата за да се почувства човек уютно на нея. Ето защо терасата на апартамента на Йохана Брадфорд изглежда добре, въпреки че на нея има само миниатюрна масичка със саксия и още по-миниатюрни столчета. Дървените плочи създават много повече уют от мозайката или бетоновата замазка. Ако не знаете къде да намерите такива – пробвайте Mr. Bricolage или Ikea.

www.vesta-mebel.eu

www.vesta-mebel.eu

Разбира се, смяната на настилката не винаги е опция, но тогава има и друго решение:

 

5. Сложете килимче

Признавам, това никога не съм го правила вкъщи (ако изключа случаите, в които килимчетата от вкъщи са проснати на терасата да съхнат), защото е добре да се прибира след като се използва, особено ако терасата е на по-нисък етаж и наоколо има много дървета, от които падат цветчета, листа и клонки. Но пък придава страхотен уют и възможност да се събуете и да походите боси почти като на истински плаж например. Много препоръчвам, ако терасата е поне частично покрита, но си изберете някое по-гладко и по-лесно за пране килимче, за да не си създавате прекалено много работа след това.  

www.vesta-mebel.euwww.vesta-mebel.eu

www.vesta-mebel.eu

6. Добавете растения

Това едва ли трябва да го напомням на когото и да е у нас, но все пак – растенията придават много живот на балкона и освен това там е много по-подходящо място за тях отколкото в спалнята например. Ще се развиват много по-добре (разбира се, не оставяйте тези, които не издържат на студено навън в студените месеци и внимавайте сенколюбивите да не се окажат на силен припек през лятото) и освен това ще филтрират част от прашния въздух, който обикновено дишаме в градовете. Пък и няма как да се почуваствате по-навън от малко зелено на фона на отсрещната кооперация :)

 www.vesta-mebel.eu

www.vesta-mebel.eu

 

7. Извадете одеяла и използвайте терасата дори и ако е хладно

Тераса в бяло с плетени одеяла – чудесно продължение на дневната в този малък апартамент в Гьотеборг. През зимата едно одеяло може да удължи престоя навън достатъчно, за да поемете задължителната дневна доза слънчева радиация. Така че защо да не изпиете сутрешното кафе навън? Това ще помогне не само срещу зимната депресия, но и ще усили имунната ви система (разбира се, ако сте се облякли подходящо. Една настинка в никакъв случай не е подходящ начин за засилване на имунната система!) А ако сте пушач вместо да стоите прави навън и да пушите бързо, може би ще извлечете по-голямо удоволствие от вредния навик ако имате подходящо място за сядане навън целогодишно? В крайна сметка, щом е вредно, нека поне удоволствието от него да е възможно по-голямо ;)

vesta mebel-mini apartament goteborg5

www.vesta-mebel.eu

Одеялата и възглавниците разбира се, са подходящи не само за зимно време, но и за хладните пролетни вечери. 

Още идеи за одеяла можете да видите в следните постове:

Топли одеяла за уют и почивка

Красиви и топлички плетени одеяла

 

А какво да направите, ако нямате тераса? Запазвам си правото да пиша за това малко по-нататък.

 


 

Изтеглете краткия списък с идеи оттук:


 

Бонус идея покрай последните дъждовни дни:

Ако пече много, или пък, както се случва в последните дни – вали често, тогава сложете тента или чадър. Съвсем скоро открих един супер удобен модел от Икеа, при който дръжката не е по средата, както при обикновените чадъри, а отстрани, което го прави много удобен за тераса – може дори да бъде допрян до стената и да пази само над масата и столчетата. Със сигурност няма да се налага да се накланя странно ако балконът е тесен! Моделът е Fliso:

 

www.vesta-mebel.euwww.vesta-mebel.eu

 

Благодаря за вниманието!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...