vesta mebel blog-kutarq carved 1

Carved Bowls или издълбаните купички на Kutarq Studio от Валенсия, са нещо, което ми напомни за една маса, за която писах наскоро, но след това се зачетох и установих, че вдъхновението за тях е дошло не от къде да е, а именно от киселото мляко и формата, която се получава, когато си вземеш от кофичката с лъжица. Колкото и да е интересна една идея обаче, по-важен е крайният продукт и по мое мнение тези купички са страшно удобни и много красиви. Както самият дизайнер пише в сайта на студиото, те са подходящи за бюрото или за антрето и в тях могат да се сложат ключове, монети или бижута. Формата е идеална, ако искате да разделите отделните предмети по някаква причина – защото са различни, или за да не е всичко пълна бъркотия :)

vesta mebel blog-kutarq carved 2


 

 

“Function, aesthetics and simplicity are the base of each design we develop,”

Казва Джорди Лопез Акийо за Dezeen.


vesta mebel blog-kutarq carved 5 vesta mebel blog-kutarq carved 4 vesta mebel blog-kutarq carved 3

 

 

В момента купичките се предлагат в два размера – малките са с диаметър 12, а големите – с диаметър 20 см. Правят се от липа и от бук вероятно скоро ще излязат в продажба.


 

“It’s a shame but this tradition is disappearing progressively, like many other crafts,” said Aguilo. “We do not want to lose this knowledge.”


 

Купичките се правят по една стара и замираща традиционна техника за обработка на дърво – струговането. За хора, израснали в България това не е непознато нещо (аз лично имам спомен един цял срок в шести клас по трудово да чистя със съучениците си един неработещ промишлен струг много подобен на този, който заемаше доста сериозно място в кабинета по трудово) и никога не съм смятала техниката за изчезваща, докато миналата зима не ми се наложи да търся специален профил струговани крака за маса и не можах да открия майстор в София, който да има струг и да се съгласи да ги направи. Това се отнася за София, разбира се, не за цяла България, а и напоследък масивът се връща на мода, така че съм сигурна, че нещата вече са се променили. И все пак, ако не беше това безплодно търсене, вероятно нямаше и да обърна толкова внимание на техниката на производство на тези купички и фактът, че се правят от последния майстор на струга във Валенсия – все пак дървените купи обикновено се правят именно на струг. Ето защо съм включила и снимки от производството и съм намерила две видеа, които показват как се правят различни купички – второто е доста подробно и също включва изместване на дървеното блокче, което се обработва, от центъра му. Докато все още не сме забравили какво всъщност е струговане ;)

vesta mebel blog-kutarq carved 6 woodturning

Сайтът на Kurtarq Studio. А повече подробности за купичките можете да намерите в Dezeen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...