vesta mebel blog-cityscape honey lamps2

Cityscape със сигурност не е най-известното българско архитектурно студио. Но макар и да не присъстват по новини и телевизионни предавания, и да не са толкова известни извън архитектурните среди, вече 12 години работят сериозно и принципно и съм сигурна, че повечето софиянци ще се сетят за един от знаковите им проекти – комплексът “Silver city” (зад Билла и Парадайс център на бул. Черни връх), който мен лично ме изумяваше и още по време на строителството, и сега заради безпрецедентно големите и при това озеленени тераси, каквито не съм виждала никъде другаде в София и които със сигурност допринасят за много по-приятна обстановка в жилищата в комплекса. 

vesta mebel blog-cityscape honey lamps4

Разбира се, ако не сте попадали в тази част на София, може би все пак сте обръщали внимание на това колко по-различно изглеждат магазините на Фантастико в сравнение с всички останали супермаркети. Това е защото Cityscape се грижат за интериорите им. 

Освен всичко, Cityscape са абсолютно доказателство, че жените в архитектурата у нас може и да не са толкова гръмогласни и известни като мъжете, но съвсем не им отстъпват по качество на работа

vesta mebel blog-cityscape honey lamps3

Най-новата инициатива на студиото обаче не е архитектурна, а дизайнерска. Аз лично намирам архитектурното проектиране за вид дизайн, но има една една съществена разлика между работата на дизайнера и архитекта и тя лежи не в дизайнерския процес, а във факта, че архитектът обикновено работи за конкретен клиент, докато дизайнерът в повечето случаи работи за анонимен клиент/потребител или по-скоро група потребители. Често се случва обаче архитектът да превключи за малко на вълна дизайн, или обратното. Една от мотивациите за това е, че понякога, докато правиш конкретен проект, изниква идея за лампа, маса, стол, каквито не се намират по магазини или каталози. Друга причина е, че творческият процес не може да се ограничи в определени рамки и понякога смяната на перспективата се оказва много плодотворно начинание. 

vesta mebel blog-cityscape honey lampsvesta mebel blog-cityscape honey lamps9


 

Започнахме да се занимаваме с продуктов дизайн, правейки осветителни тела от нетрадиционни материали. Някои от тях намериха място в наши проекти, други обитават макетното ни, но всички тези опити доведоха до създаването на HONEY 1, а оттам и на цялото семейство.

разказва арх. Михаил Цоков от Cityscape за CityBuildHome.


Такъв е случаят със серията лампи Honey, които Cityscape и мебелната фабрика Бимекс представиха на 25 март в Betahaus. Това е една от много малкото цялостни линии осветление, което е проектирано у нас и включва четири вида осветителни тела – две висящи и две стоящи, които се предлагат в бяло, черно и дървесно, но могат да се поръчат и в други цветове. Направени са от окръжности от МДФ или фурнирован шперплат и с изключение на рязането, което се извършва прецизно на машина, всичко останало се прави на ръка – шлайфане, лакиране (или слагане на масло), боядисване, сглобяване и, разбира се, опаковане. Металната стойка на стоящата лампа се произвежда от Ikis, а фасонки и крушки са от Philips, чиито български представители специално избират най-подходящите за серията. vesta mebel blog-cityscape honey lamps5

Лампите от серията вече могат да се видят на няколко места и наистина създават много приятна и уютна обстановка, каквато аз лично свързвам с меда и най-вече топлият чай с мед и гърнето с мед на Мечо Пух ;) Но най-хубавото на този дизайн е, че изглежда добре, вписва се в разнообразни интериори и ни напомня, че добър дизайн може да се случва и  у нас, нещо което като че ли забравихме през последните две-три години.

vesta mebel blog-cityscape honey lamps6vesta mebel blog-cityscape honey lamps7vesta mebel blog-cityscape honey lamps8

Всички снимки ми бяха любезно предоставени от арх. Вела Николова и арх. Добрина Пеева от студио Cityscape. Повече за лампите можете да откриете на техния сайт. Вижте също и интервюто с арх. Милушева по повод участието й в конкурса АrcVision „Жените и архитектурата”. 

PowerPoint Presentation PowerPoint Presentation

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...