Design Studio Puisto

Ако трябва да кажа какво точно харесвам в скандинавския дизайн, това ще са светлите цветове, натуралното необработено дърво и изчистения стил, към който се придържат. Северните народи определено се стремят към повече простота, отколкото южните са склонни да понесат обикновено :) И макар че и аз харесвам повече цветове, няма как да не се впечатля от поредния пример за премерен скандинавски дизайн, този път от един финландски хотел в Тампере.


 

(ако нямате търпение, препоръчвам следващия пост – за идеите от този интериор, които могат да се използват вкъщи!)

Design Studio Puisto

Dream Hotel е проектираното от финландското студио Puisto разширение на съществуващия Dream Hostel в Тампере. Добавени са 20 нови стаи със собствени бани. Заради факта, че това всъщност е разширение на хостел, а не на хотел, собствениците и проектантите решават да внесат някои от предимствата на хостелите и тази хотелска част. Обзавеждането на стаите е семпло, направено с цел единствено да предостави възможност за комфортен и пълноценен сън, докато местата за сядане са изнесени в коридорите и предлагат възможност за социализиране, която е и сред най-големите предимства на хостелите по света като са обособени в нещо като споделени дневни зони.

 

“Rather than fulfilling the conventional hotel standards, it tries to offer everything that a guest really needs for a good nights sleep,” they said.


 

Design Studio Puisto

Половината от стаите нямат външна стена и възможност за прозорци, но въпросът е решен с горно осветление, което позволява на светлината от коридорите да проникне и в стаите. За разширението е използвана индустриална постройка, в чието пространство са разположени като отделни елементи стаите на хотела – паралелепипеди, отделени от общото пространство, както може да се види на плана и последната схема в този пост.

Design Studio Puisto

Настилката е бежов мокет, който придава много домашно усещане на мястото. Цветовете са топли и неутрални, с отделни цветови акценти, създадени от тюркоазените столчета. Вертикални дървени ламели маркират отделните стаи, и се появяват и вътре в тях като гръб за леглата и основа за малки етажерки и нощни лампи. Таваните във вътрешните стаи също са облицовани с дървена решетка, през която се вижда и горното осветление. 

Design Studio Puisto

Design Studio Puisto

vesta mebel-Studio-Puisto-Dreamhotel-diagramvesta mebel-Studio-Puisto-Dreamhotel-floorplan

Снимките са на Patrik Rastenberger и Marc Goodwin. А в сайта на проектантите от Студио Puisto има и други интересни неща. А това е сайта на хостела. А ако планувате екскурзия до Финландия тази година, имайте предвид, че цените са си скандинавски – тоест пригответе се да платите за хостел, това, което в други държави се плаща за реномирани хотели. И все пак, след края на лятото има доста по-нормални цени и понеже съм попадала в много по-лоши хостели в този район на Европа, смятам, че офертата е дори много добра – а това все пак е най-добрия финландски хостел за 2010, 2012 и 2013 г. и най-препоръчван в Booking.com, а хотелската част вече е част от най-добрите световни дизайни на хотели!

В следващия пост ще споделя няколко идеи от този интериор, които могат да се приложат и вкъщи!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...