vesta mebel blog-z.hadjiyski-energy for creativity

Сигурно всички са чували за изложението в Милано – едно от най-големите събития в областта на дизайна. Аз лично все още не съм имала възможността да го посетя лично, но тази година имам късмета да работя с един колега, който се съгласи да бъде специален кореспондент за блога и ще ни запознае с всичко интересно, което види там. Става дума за арх. Замфир Хаджийски, който освен че преподава Архитектурно осветление в УАСГ, е и светлинен дизайнер. Учил е архитектура у нас и в университета La Sapienza в Рим, Италия. През 2003 прави 5-месечна специализация по светлинен дизайн във Факултета по дизайн на Политехниката в Милано (Politecnico di Milano), а по-късно създава и студиото Italstile, което освен че се занимава с дизайн, е и директен вносител на много италиански марки за осветление.

Арх. Хаджийски в момента е в Милано и вече изпраща интересни снимки. Днес бих искала да споделя с вас снимки от едно от съпътстващите събития, които вече е успял да посети. Организира се от списание Interni и е под мотото Energy for Creativity. Организаторите събират на едно място водещи дизайнери и архитекти, както и фирми, работещи в областта на иновациите и изследванията и им предоставят място да интерпретират със собствени временни инсталации разбирането си за темата Energy for Life. Ето и някои от инсталациите:

vesta mebel blog-z.hadjiyski-energy for creativity5avesta mebel blog-z.hadjiyski-energy for creativity7vesta mebel blog-z.hadjiyski-energy for creativity6 vesta mebel blog-z.hadjiyski-energy for creativity4

Punti di Vista на Piuarch –  инсталацията се състои от три части, съсредоточени върху отразяването на класическите архитектурни форми, чрез които се изграждат нови визии. Използвани са фризът, колоната и арката. Покрити са с керамика от колекциите на Marazzi и създават множество калейдоскопични ефекти.

vesta mebel blog-z.hadjiyski-energy for creativity2 vesta mebel blog-z.hadjiyski-energy for creativity3

Black Hole на Steve Blatz и Antonio Pio Saracino има формата на кръгла куха кула, в чиято вътрешност е пресъздаден силуетът на черна дупка, която привлича околната енергия и кара хората да се спрат и да разгледат.

vesta mebel blog-z.hadjiyski-energy for creativity10 vesta mebel blog-z.hadjiyski-energy for creativity9

Vitruvius in Quarantine от Bernard Khoury – кръгъл каменен тунел който свързва двете крайности – пристигането и заминаването, Ренесанса и Витрувианския човек на Леонардо в единия край и съвременно видео с жестове от актьор, заснети в студиото в Бейрут.

vesta mebel blog-z.hadjiyski-energy for creativity12vesta mebel blog-z.hadjiyski-energy for creativity11

Digital Lithic Design са седем мраморни скулптури, които демонстрират възможностите на съвременните италиански методи за обработка на камъка. Направени са по проект на Raffaello Galiotto

vesta mebel blog-z.hadjiyski-energy for creativity8

Много красива огледална инсталация, която представя концепцията за вечното движение и включва зрителя в красива игра на отражения. Отразяващите елементи правят цялата структура почти невидима, отразяваща околната архитектура и създаваща нови изображения. Създадена по проект на Sergei Tchoban, Sergey Kuznetsov и Agniya Sterligova.

Всички снимки са на арх. Замфир Хаджийски. Очаквайте съвсем скоро още новини от Милано!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...