www.vesta-mebel.eu

Вчера, докато си блоговете, които следя, успях да превъртя огромно количество снимки и една единствена остана в съзнанието ми след това – снимката от тази стая с красив тапет от Уилям Морис.

Willam Morris е английска марка за текстил и аксесоари, създадена още през 19 век от Уилям Морис – текстилен дизайнер и представител на Arts and Crafts движението в Англия (на български го наричат “Изкуства и занаяти”, но на мен ми звучи доста тежко и не на място; всъщност това е името на английското движение, което вдъхновява стиловете от континента, които познаваме малко по-добре – Ар Нуво, Виенския сецесион, холандския Де Стийл и немският Jugendstil – всички те основани на концепцията за тотално изкуство и пре-рафаелитската любов към традиционните занаяти и ръчното производство).  Това, което най-много харесвам в тези движения, е невероятното внимание, с което превръщат обикновените предмети в произведения на изкуството, както и романтичната атмосфера, която създават разбира се :).

www.vesta-mebel.eu

Едва след това успях да обърна повече внимание на целия апартамент, който се оказа просторно и светло жилище в центъра на Гьотеборг, което наскоро е намерило своя нов собственик чрез Alvhem. Разполага с две спални, просторна кухня и дневна и още една стая, обзаведена като кабинет, с връзка към дневната. Точно в тази стая единствената стена, която няма прозорци и врати е декорирана с красивия десен на цветя.

 www.vesta-mebel.eu

Стаите са просторни, а оскъдното обзавеждане ги прави да изглеждат още по-големи. Този апартамент ни показва, че дори и да има достатъчно място, всъщност съвсем не е необходимо да се купуват най-големите възможни дивани, които ще го запълнят, или секции за телевизори. Меко канапе, малка ефирна масичка, красива стара табуретка и кожено кресло са напълно достатъчни за дневната. Единствено кухнята е по-разточителна, защото мястото и работния плот никога не са достатъчни ако имаме желание за готвене. И все пак дори и тя изглежда просторна с масата с тънки бели крака и шест различни ретро стола и пълната липса на горен ред шкафове, което прави помещението още по-просторно. Същото се отнася и за другите помещения – в студиото липсват шкафове, за сметка на това има красив люлеещ се стол от Тонет; спалните са оставени единствено за леглата без нищо излишно, благодарение на факта, че и двете имат прилежащи гардеробни. Цялото обзавеждане е сведено до минимум,  но тук откриваме лукса в просторното място, лекотата на интериора, и внимателно подбраните мебели, които са едновременно удобни и радващи окото. А тапетът, с който започнах внася допълнително детайл, оживява обстановката и се превръща в артистичен декор на най-креативната стая от жилището.www.vesta-mebel.eu

В магазина на Victoria and Albert Museum в Лондон можат да се открият множество неща, които са в стилистиката на Уилям Морис. Разгледайте, аз лично най-много харесвам принтовете, например.

www.vesta-mebel.eu

www.vesta-mebel.eu

www.vesta-mebel.eu

www.vesta-mebel.eu

www.vesta-mebel.eu

www.vesta-mebel.eu

www.vesta-mebel.eu

www.vesta-mebel.eu

www.vesta-mebel.eu

www.vesta-mebel.eu

www.vesta-mebel.eu

Открито при Pella Hedeby. Още снимки при Alvhem.

Вижте и този финландски апартамент с дизайнерски мебели:

vesta mebel blog-Apartment in Helsinki 9
Благодаря за вниманието!

Ако статията ви е харесала, абонирайте се за следващите по мейл или ме последвайте във facebook, twitter или bloglovin!


 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...