www.vesta-mebel.eu

Тази наистина красиво реставрирана сграда е специална за мен заради особеното внимание, което архитектите са отделили за опазването и реставирането на старата сграда, датираща от 16-ти век и невероятния микс на старо и ново, който са успели да постигнат, на съчетанието на каменни стени с подовете от бетон, на дървото и метала. Сградата се намира в средновековния център на Херона, град в североизточна Каталония, Испания и съвсем наскоро е реставрирана от студиото на Anna Noguera. Разположена е на улица Alemanys, откъдето идва и името – Alemanys 5.

Претърпяла е много промени през годините, в хода на които оригиналният интериор се е загубил, ето защо реновацията започва с търсене на най-интересните характеристики на старата конструкция. Премахнати са всички ненужни пристройки и следи от предишни ремонти. Новият подход е на минимална намеса и диалог между старото и новото. Материалите са сведени до минимум – камъкът и дървото, които са използвани и при строежа на сграда, архитектите допълват със стомана и бетон. Всичко запазва естествените си цветове и повърхност. Местният камък има доста топъл цвят, който допълнително се омекотява от топлия цвят на дъба, който откриваме в таванските греди и обзавеждането, и които омекотяват усещането от подовете от полиран бетон и тежките метални профили (от дограмата, камината, вътрешните врати и обзавеждането в една от стаите).

В сградата са поместени два отделни апартамента – кръстени “El Badiu” – Верандата, който заема двата горни етажа, и “El Jardi” – Градината, на първия етаж с изглед към басейна. На приземния етаж има магазин, а малкият двор преминава от каменната сграда към зелената трева и малкия басейн с минималистичен детайл в дъното до стената, която препречва погледа на минувачите по съседната улица.

www.vesta-mebel.eu

Къщата e с покритата веранда в дънотоwww.vesta-mebel.eu

www.vesta-mebel.eu

www.vesta-mebel.eu

www.vesta-mebel.eu

Дневната на El Badiu

www.vesta-mebel.eu

www.vesta-mebel.eu

www.vesta-mebel.eu

Поглед към покритата веранда на El Badiu

www.vesta-mebel.eu

www.vesta-mebel.eu

Поглед към басейна на El Jardi

www.vesta-mebel.eu

www.vesta-mebel.eu

www.vesta-mebel.eu

www.vesta-mebel.eu

Намерено в Kid&Coe. Проект на Anna Noguera.  Повече за къщата може да се открие на сайта на Alemanys 5. Снимките са от Enric Duch. Ще намерите апартамента и в TripAdvisor

В каталога на Kid&Coe присъстват много интересни места, едно от които е тази романтична къщичка от 17-ти век в Съфолк, Англия.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...