www.vesta-mebel.eu

Това лято ми се случи да видя много хора в парка или на масичка в кафе, работещи на лаптопа си. От една страна харесвам идеята – какво по-добро от това да можеш хем да работиш, хем да се възползваш от хубавото време? От друга – да работиш с лаптоп на коленете изобщо не е полезно. Дори и масичките в кафенетата не са перфектно решение, защото на тях нито компютърът има възможност да се проветрява достатъчно добре, нито дисплеят му е на подходяща височина, която да е удобна за ползващия го.

Аз лично от години използвам една много хитроумна и евтина, а и страшно ефективна джаджа за тази цел. Купих си я още през 2010-та година от магазина на Датския дизайн център – четири силиконови крачета, които повдигат лаптопа достатъчно, за да може охлаждането да работи добре, но в същото време предават и удобен  ъгъл на клавиатурата и така мога да работя удобно от почти всяка маса. Страшно евтини са (китайските копия в ebay ги открих само за 2 долара, а Deal Extreme имат и безплатна доставка за България), съвсем малки и леки, което ги прави много лесни за пренасяне, а освен това и от личен опит мога да кажа, че поне датските траят наистина дълго – моите са преживели цели пет години постоянно разнасяне и използване и единственият им проблем е, че са загубили малко цвета си и вече не правят чак толкова добър вакуум.


 

Любимите ми крачета за лаптоп имат обаче и някои недостатъци – не мога да изброя колко пъти съм губила, изтървавала и търсила под маси и столове минимум едно от тях. Освен това не са подходящи за използване на друга повърхност, освен върху маса или бюро. И в никакъв случай не са удобни ако използвате компютъра си на пейка в парка или пък на дивана вкъщи. Освен това са произведени от материал, който трудно се рециклира и съвсем не е природосъобразен. Това е и причината да потърся нещо ново. Прадлагам ви няколко идеи за поставки за лаптоп от дърво или дървесни плоскости, които също са много хитроумни, функционални са и освен това са направени от материал, който щади природата (и е по-приятен на допир и усещане от силикона:)

1. Stood by Enrico Icardi

www.vesta-mebel.eu

Моят личен фаворит са две плоскости, които, поставени на кръст, оформят много удобна подложка за преносимия компютър, а когато не се използват заемат не повече място от обикновена тетрадка.

2. EASEL – iSkelterProducts

www.vesta-mebel.eu

Вторият вариант са две масивни дървени крачета, които се закрепват за основата на преносимия компютър с магнит. Не са подходящи за всички модели (моят например си е съвсем пластмасов и магнитът няма да действа), но пък са много удобни, ако неволно преместите компютъра или просто се наложи да смените масата в кафето, защото слънцето се е преместило или в съседство има свободен контакт :)

3. Wood laptop stand by iwoodlab

www.vesta-mebel.eu

Третият вид поставка струва ми се ще работи по-добре на по-тънки модели, но използва страшно хитра идея, в която се използва ъгъла между двете плоскости – на компютъра и на самата дъска, за да се получи поставка, даваща подходящ ъгъл за дисплея. Освен това има място за химикалки, както и за захранващия кабел. А когато не се използва, дъската е съвсем тънка, компактна и дори с удобна дръжка за носене.

4. Puzzle laptop stand by GreenTunaDesign

www.vesta-mebel.eu

Четвъртата поставка е от две отделни крачета, които се прибират едно в друго като части от пъзел, и дават доста по-голяма височина от предишните модели и дори има място за прибиране на клавиатурата. 

5.LapDesk

www.vesta-mebel.eu

Петият вид поставки имат доста разновидности, всяка от които представлява плоска поставка с отвори за проветрение – лесна за местене и удобна за ползване и върху коленете. Тази поза не е препоръчителна за дълги периоди, заради тежестта на уреда и положението на дисплея, което е много ниско и предразполага към изгърбване. Това не пречи да съществуват множество варианти на този вид поставка – с място за мишка, поставка за телефон, таблет, тефтер и всички с отвори за проветряване. Моят личен фаворит е моделът с изтеглящата се поставка за мишката на rldh (първата снимка долу), но много харесвам и дизайна на Slate (втората снимка), а моделът на SpiffyBrewed има дори опции за място за флашки и таблет, който се закрепва с ластик, за да не падне при местене на поставката.

www.vesta-mebel.eu

www.vesta-mebel.eu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...