www.vesta-mebel.eu

Напоследък все по-често ми се случва да споря или да дискутирам с всякакви хора дали нещо се променя у нас и има ли изобщо смисъл да правим каквото и да било, след като така и така няма да има никакъв ефект от него. Аз винаги съм тази, която твърди, че от всяко усилие има смисъл и че нещата наистина се променят. Обикновено прилагам всякакви примери от София, на които съм била свидетел през годините, но всъщност истината е, че колкото и помени да има, те се случват бавно, неравномерно и най-вече никой не е свикнал да им обръща внимание. Последното смятам за основният ни проблем – отличителна черта на всеки, който живее в България и се е научил да гледа на света негативно. Някак забравяме да обърнем достатъчно внимание на хубавите неща, докато се задълбочаваме в лошите прекалено много, а това е нещо, което можем да променим с малко, но пък настоятелни усилия. 


 

Ето защо реших да споделя един добър пример, да обърна внимание на нещо, което се случва вече от няколко години, развива се и е познато на повечето софиянци. Става дума за онова сдружение с името, обещаващо преобразяване – Трансформатори. Сдружението се появи някъде през 2009-та – създадено от половин дузина току що завършили ентусиазирани архитекти, които не се спряха въпреки всички пречки, които знаем, че се появяват при всеки проект. При това започнаха работа с институции, които повечето хора, с които говоря, намират за главната пречка нещо да се случи изобщо. Не че работата с каквито и да е български институции е лесна, но пък ако не опиташ, как ще успееш да постигнеш какво и да е?

Сигурна съм, че повечето им акции са познати на всички, но замисляли ли сте какъв беше ефектът от тях? Аз – да, поне напоследък.

www.vesta-mebel.euwww.vesta-mebel.eu

Първата тяхна акция, за която чух, беше “Архитекти на сергия” и трябва да ви кажа, че по това време изглеждаше почти напълно безсмислена в очите на много хора (в моите също). Но обърнахте ли внимание колко много се изписа за спецификата на Женския пазар след това? В крайна сметка пак беше реализиран проект, който не взе под внимание почти нищо от изследванията, които се извършиха тогава – едностранчив проект, който не запази характера на пазара и промени мястото по начин, който не бихме нарекли устойчив. Но това беше една от първите акции, които опитаха да покажат на обикновените граждани, че те всъщност имат право и би трябвало да се интересуват какво се случва с тяхната среда, с техния град, защото всяка намеса в него всъщност ги касае много. Преди малко повече от две години софиянци се опитаха да направят точно това с митингите срещу правителството на Орешарски – да покажат, че това, което се случва ги интересува и засяга пряко и то не е положително. Не казвам, че една акция е причина за цяло движение, или пък че е решила всичките ни проблеми, но съм убедена, че тя е част от маса събития, всяко от които поражда или улеснява появата на следващото, а всички заедно променят малко по малко обществото и превръщат софиянци (според мен такива промени би трябвало да започнат първо в столицата, за имат ефект и в други части на страната след това) в ангажирани граждани на своя град. Къде ще ни отведе това зависи само от нас, разбира се.

www.vesta-mebel.euwww.vesta-mebel.eu

А помните ли онова зелено място пред Френския институт, когато той все още се намираше на ул. Дякон Игнатий? Акцията беше наречена “Паркирай на зелено” и инспирирана от Park(ing)day, но след нея се появиха множество други, продължаващи идеята. Само преди два дни имаше нов Паркинг ден в София, в който имаше 26 различни обекта. В петък имаше трева на необичайни места, разхождаха се софийски чудовища, децата играеха на джаги, минувачите учеха стъпките на Дайчовото хоро, а пред една от “любимите” архитектурни институции се пръкна градинка с макове! Преди тийнейджърите казваха ли, че София е яка? А някой помни ли колко странно звучеше идеята за пешеходна улица (макар и за ден) в центъра на София по времето, когато Витошка още беше булевард с двупосочно движение?

vesta mebel blog-transformatori5

Още два от първите проекти на Трансформатори намирам за важни – фактът, че успяха да събудят вътрешния двор на УАСГ за живот с УАСГ Open – за всичките години, прекарани в този университет не съм виждала във вътрешния двор повече от двама души едновременно и то чак след като преместиха библиотеката в далечния му край, а Трансформатори успяха да го напълнят със студентите, които съвсем скоро ще завършат и ще започват да влияят на градската среда в градовете, в които живеят. Това е началото – да покажеш на студентите по архитектура, че архитектурата е нещо повече от празни хотели на морето.

www.vesta-mebel.euwww.vesta-mebel.eu

Не на последно място, обновяването на спирката на Шинков също е важна акция, която напипа, а и подсили зараждащият се интерес към ценното в наследството ни от комунизма, което през 90-те отричахме и се опитвахме да забравим наред със всичко лошо, което наследихме покрай него. Тази спирка стана част от поредица дейности, които се опитаха да изровят и хубавите неща, които са се случвали тогава.

www.vesta-mebel.euwww.vesta-mebel.euwww.vesta-mebel.eu

Разбира се, имаше и неособено успешни акции, но имаше и неща които се развиха и придобиха дори собствен живот и вече са част от градската ни култура (ревизионните табла вече са си обичайно място за изкуство в София), а сдружението продължава да се развива, вече си има собствено място и продължава да работи със същия ентусиазъм, както и когато започнаха. На всички нас ни остава да ги подкрепяме (и критикуваме, когато се наложи :)), да обръщаме внимание на положителните примери и да помагаме с каквото можем тази тенденция да продължи.

Все пак, капка по капка – вир става!

www.vesta-mebel.eu

Всички снимки са от сайта на Трансформатори.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...