Случвало ли ви е да си помислите, че даден интериор е потискащ и депресиращ? Или да влезете в някое помещение, в което настроението веднага ви се повдига? Околната среда ни влияе много повече, отколкото обикновено сме склонни да признаем. Тъмните, мрачни и препълнени помещения ни потискат, докато светлите стаи, изпълнени със слънчева светлина и пространство, могат веднага да повдигнат настроението на всеки, които влезе в тях. Въоръжени с това знание, бихме могли да приложим положително влияние там, където има нужда. Например, да променим така нещата вкъщи, че целият интериор и това, което правим, когато се приберем, да държи депресията надалеч.

www.vesta-mebel.eu

Според Уикипедия, средно между 8 и 12% от населението на всяка държава по света страда от депресия поне веднъж през живота си. Доказано е, че двойно повече жени имат този проблем, отколкото мъже, макар все още да няма консенсус относно причините за тази голяма разлика. На мен лично ми се струва доста вероятно обяснението, че жените предпочитат да анализират, докато мъжете – да забравят неприятната ситуация, може би защото моят личен опит ме навежда на това заключение.

Най-често депресия се появява между 30 и 40 години, но в последно време все повече хора под 30 години също имат симптоми. Освен след раждане, някои болести също увеличават риска от развиване на депресия. Сърдечни болести, рак, хроничен стрес, проблеми със щитовидната жлеза, хормонални проблеми, хронични и имунни болести като диабет, артрит, СПИН, множествена склероза, ендометриоза, лупус, хипотиоидизъм, цьолиакия, проблеми с храносмислането, хронични болки и др. могат да доведат до клинична депресия.

Някои видове депресия изглежда са наследствени. Злоупотреба с някои вещества може да доведе до депресия. Лекарства като кортикостероиди или барбитурати, хормонални лечения, дори лечение с антибиотик може да доведат до депресивни състояния. Проблемно насилствено детство, тежки преживявания, загуба на близък човек, травми. Дори удар по главата може да отключи депресия. За последното бих препоръчала книгата на Даниъл Еймън – “Промени своя мозък – промени живота си”, в която не само има обяснения как се случват тези изменения в мозъка, но има и практически съвети как да ги лекуваме, като освен лекарства, които не винаги са задължителни, Еймън дава и много точни насоки как с хранителния си режим да повлияем благотворно на това състояние. С други думи храната също може да задълбочи депресията, но може и да я облекчи ако се използва правилно. 

На депресия се дължат не малко непродуктивни дни, а най-неприятно е, че веднъж появила се, депресията има склонност да се завръща и освен това изглежда успява да предразположи организма към повече болести, отколкото на човек, който не е депресиран. 
Така че, депресията може да бъде много опасна. Ако вече сте се замислили дали не сте имали депресия в някакъв момент от живота си, погледнете различните симптоми, които я характеризират тук. Напълно е възможно да нямате никой от тях, или съвсем малко, при това те да се дължат на нещо друго – умора например, което се лекува с малко почивка. Възможно е обаче да се разпознаете в тях, или да разпознаете симптомите на близък човек. Ако е така, може би контакт със специалист би бил най-доброто нещо, което можете да направите. Да имате депресия не значи, че сте ментално слаб или не можете да се справите с живота. И със сигурност да потърсите помощ не е срамно точно както не е срамно да се ходи на доктор при плевмония.

Каквото и да решите – да търсите помощ или вариант да излезете от това сами, няколко малки промени вкъщи няма да навредят по никакъв начин, напротив, биха могли да ви подпомогнат в това начинание. Мястото, където прекарваме по-голяма част от времето си може да помогне за облекчаване или да задълбочи депресията. 

Като се абстрахираме от всички неща, които причиняват депресия, споменати по-горе, теориите какво причинява депресия, които намирам за най-сериозно подкрепени с доказателства в момента, се свеждат до две. Едната е биологична и се основава на идеята, че дефицитът на някои невротрансмитери* в мозъка е отговорен за отделни характеристики на депресията.

*невротрансмитерите са химични вещества, които работят като сигнални агенти на нервната система – това са серотонин, допамин, норепинефрин, епинефрин 

Другата хипотеза е психологична и сочи негативната нагласа на ума като основна причина за развитие на депресия след сблъсък с труден период или ситуация. 

Аз приемам, че нагласата влияе на биохимията и биохимията влияе на нагласата на мозъка, затова смятам, че най-добрият вариант е да повлияем доколкото можем и на двете, за да можем да подобрим едното и то да доведе до подобрение и в другото. Един от начините е да променим малко средата си.  

www.vesta-mebel.eu

През годините съм се сблъсквала с разнообразни жилища и работни места, и съм забелязала, че някои неща в околната ни среда не само отразяват вътрешната ни същност, но и силно влияят на нея. Връзката е двустранна, колкото и да е опитваме да пренебрегваме този факт. Тоест разхвърляното работно място наистина може да бъде признак и за разхвърлян, но недепресиран ум (бюрото на Айнщайн например), но и самото разхвърляното място може да повлияе в накаква степен дори и на обикновено много подреден човек. Една мрачна и тъмна стая би могла да ни потисне допълнително и да повлияе на начина, по който възприемаме света. Или, ако трябва да се позовем и на науката – определени дейности например могат да повишат нивото на серотонин в кръвта и съответно да облекчат някои симптоми на депресията. А определена обстановка може да ни накара да мислим по-негативно или пък не чак толкова негативно. 

Напомням, че не съм професионалист, така че няма как да гарантирам за сто процента успеваемост на съветите, които ще прочетете по-надолу. Те обаче са съставени на база опит и наблюдения, както и съпоставяне на различни пространства с характера на собствениците им. И понеже смятам, че най-добрата терапия е комбинираната терапия, ви предлагам още една идея какво може да направите вкъщи. Можете да я комбинирате с подходяща диета, която да стимулира мозъка по подходящия начин, спорт, когнитивна терапия, и дори лекарства, ако лекарят смята, че е необходимо. Мога да гарантирам, че нито един от тези съвети няма да порпечи, и че изпълнението им със сигурност ще ви накара да се почувствате поне малко по-добре. 

 

Започвам с няколко чисто физиологически съвета, а по-надолу ще намерите и някои дейности, които можете да направите:

 

1.Внесете повече светлина у дома

www.vesta-mebel.eu

Слънчевата светлина е най-добрият приятел на един депресиран човек, така че първото нещо, което трябва да направите, е да дръпнете завесите. Плътните завеси са единствено за нощно време – за да блокират светлината от улицата, която понижава качеството на съня, и да спрат любопитните погледи. През деня е абсолютно задължително да влиза колкото е възможно повече светлина. Там, където напече слънцето, микробите умират, но много по-важно е колко благотворно може да повлияе на настроението и енергията ви топлата слънчева светлина.

Ако отидете някъде на север през зимата, хората ще ви кажат, че им липсва най-вече слънцето. Че липсата на светлина през зимните месеци е причината за толкова самоубийства в скандинавските страни. Че ако не отидат за няколко седмици в Испания да видят слънце, просто не могат да преживеят зимата. Ние в това отношение сме много по-големи късметлии: у нас зимно време наистина има по-малко слънчеви дни, но все пак никога не са повече от няколко един след друг. Рано или късно слънцето успява да пробие облаците, да се покаже и да оправи настроението на всички наоколо, стига да му дадем възможност и ние също се покажем навън, когато има слънце.

www.vesta-mebel.eu

За разлика от предните поколения, ние прекарваме все повече време вътре и не можем да се възползваме достатъчно от слънчевата светлина, така че е още по-важно да обръщаме внимание, когато я няма и да правим всичко възможно да си набавим достатъчно светлина всеки ден. Разбира се, малко трудно би било всички да си взимат почивен ден, когато грейне слънце и да излязат да пият бира в парка, както съм виждала да правят в Копенхаген на първия слънчев ден след зимата, но пък можем да преместим дивана под прозореца, да изпием кафето на терасата вместо в тъмната кухня – или пък да сложим малка масичка за кафе до прозореца, както и да се разберем с колегите на работното място да не пускаме щорите щом се появи слънце.

На някои места щорите се пускат, защото екраните на компютрите блестят и така натоварват очите, но и с този проблем има варианти за справяне или поне редуциране на проблема. Например може да се сложи сенник за компютър, какъвто използват фотографите и графичните дизайнери, за да виждат цветовете максимално добре. Или завесите да бъдат само частично спуснати (ако са падащи) или частично завъртяни ако са висящи. Самите бюра могат да се извъртят така, че слънцето да идва достатъчно странично, за да не пречи, или да се сложат полупропускливи прегради, които все пак да не откъсват хората от времето навън. Колко пъти ви е случвало да излезете на обед и да се изненадате колко хубав ден е навън, защото работите на място, от което нямате поглед към външния свят? Това може да бъде много потискащо, но не забравяйте и че може да се окаже много деструктивно за общото ви здраве. 

Ако си търсите ново жилище, търсете такова с по-големи прозорци, или с южно изложение. Ако вече имате такова – вижте дали не можете да отрежете или преместите някой клон от близкото дърво, което спира слънцето. Или пък дали не можете да разширите някой прозорец. Ако имате остъклена тераса, изнесете там повече дейности, защото вече сте спрели доста голяма част от светлината, която иначе би влязла в стаята през прозореца. Често на остъклената тераса е изнесен кухненския бокс, което не е най-доброто решение, освен ако не прекаравате голяма част от времето си над печката. Огледайте се дали няма да има място за малка масичка или дори само стол, на който да изпиете сутрешното кафе, дори и пет минути на светло могат да се окажат много благодатни!

Използвайте огледала там, къдете нямате възможност да направите нищо друго – ако в дневната влиза слънце само за няколко дни през деня, ефектът му ще е много по-голям ако през това време попадне на огледална повърхост, която да го отрази и увеличи. По същата причина можете да смените тъмните завеси или покривки, или тъмните мебели със светли. Можете да пребоядисате стените в бяло или светло жълто, или да си купите ярко жълти възглавници. Или да окачите някоя свежа и весела картина на стената. Възможностите са много, но в важно да опитате поне една.

 

2. Сложете по-силни и по-качествени лампи

www.vesta-mebel.eu

Понеже прекарваме все повече време вътре и на изуствено осветление, осветлението се оказва все по-важно. Като цяло у нас има тенденция стаите да не се осветяват достатъчно добре. Освен ако не се е намесил дизайнер, обикновено се ограничаваме с една лампа на тавана и най-много още една стояща някъде в ъгъла, която е повече за украса, отколкото за светене. Не че лампата на тавана е малко, но изберете тяло с повече крушки, и също така купете по-мощни крушки. В първия момент след смяната, стаята ще изглежда преосветена, но ако след малко се върнете на старата крушка, ще се зачудите как не сте забелязвали колко тъмно е било преди.

Не забравяйте  и че тъмните повърхности поглъщат повече светлина от светлите, тоест ако имате по-тъмни стени или по-тъмни мебели, ще ви е необходима повече светлина. Обърнете внимание и на вида на светлината. За съжаление новите енергоспестяващи крушки не покриват достатъчно голям спектър светллина, както го правеха обикновение крушки с нажежаема крушка. Тяхната светлина освен това е по-жълтеникава, което подобрява настроението, освен че е по-щадяща очите от лед-лапмите. Разбира се, вече има лед-крушки с по-голям спектър, така че търсете от тях и слагайте винаги такива с топла светлина. Ако имате възможност, инсталирайте си и ключове, които регулират силата на светлината (димери), така че вечер да можете да я намалите, за да не разстройвате циркадния си цикъл. 

 

3. Обърнете внимание на температурата

www.vesta-mebel.eu

Температурата не е директно свързана с признаците на депресия и няма да повлияе директно, но е съществена за цялостното състояние на организма и оттам косвено и на настроението ви, така че я намирам за съществена. 

Сметките за ток и парно през зимата, както и колко харчи климатикът през лятото могат да се окажат неприятно голям месечен разход за всеки, но температурата може да повлияе много сериозно на настроението. Ако ви е студено, организмът изразходва повече енергия, за да загрее тялото. Ако ви е прекалено топло, същата енергия отива за охлаждане. От друга страна, прекалено големите разлики с външната температура (разлики от повече от 5-6 градуса) могат да доведат до температурни шокове, които също не са особено полезни. Всичко това може пряко да повлияе на настроението ви, а също и на способноста за концентрация. 

Различните помещения имат различни оптимални температури според това, какви дейности се извършват в тях. В спалнята температурата е по-ниска (18-19 градуса се смята за оптимална през зимата), както и в кухнята, където дейностите около печката така и така загряват доста :); в дневната обаче е добре температурата да е поне един-два градуса по-висока. Ако живеете в студен апартамент и това е трудно постижимо (все пак намалянето само с един градус на температурата може да доведе до 6-7% икономия на електричество), тогава използвайте различни интериорни трикове, за да създадете по-топло усещане. И винаги дръжте някое топло одеяло под ръка – вероятно по тази причини все още най-четения пост в този блог е този за плетените одеяла! Между другото, плетенето има терапевтичен ефект, така че ви препоръчвам да хвърлите един поглед за вдъхновение към въпросните одеяла ;)

Имайте предвид, че офисната работа се характеризира с продължително стоене на едно място, така че препоръчителните температури са малко по-високи – около 20-21 градуса. Ако става дума за помещение, в който се извършва друг тип дейност, свързана с повече движение – работилница например, температурата може да бъде и по-ниска, на места дори до 16 градуса. Всички тези температури са средни и моментното ви състояние много влияе как възприемате температурата в дадено помещение. Влажността също играе роля – по-влажните помещения като цяло се усещат по-студени. 

Искам да добавя нещо, което често се пренебрегва: жените като цяло са по-податливи на студеното не само поради физически, но и културни причини. Особено лятно време в офисите с климатик има тенденция помещенията да се преизстудяват и докато мъжете дори и лятото често носят дълги панталони и затворени обувки, както и по-плътни ризи и тениски, жените се обличат по-леко и замръзват много по-лесно. Моля ви следващия път, когато в офиса възникне спор, опитайте се да намерите някаква оптимална за всички температура, вместо да се препирате излишно, особено ако имате някоя много слаба колежка, която зъзне през цялото време. При всички случаи, ако вън е 32 градуса, а вие работите цял ден на 20, предразполагате организма си към настинка и невъзможност да се аклиматириза към летните температури. Големите температурни разлики натоварват сърцето, а студеното повишава настроението и възможността за концентрация. Разбира се, и работата на 32 градуса, без да се раздвижва въздуха не е нещо, което се случва лесно, така че търсете оптималния вариант!

 

4. Намалете шума

www.vesta-mebel.eu

Все още не съм попадала на изследване, което да свързва шума директно с признаците на депресия, но предвид, че военните използват шума за мъчения, мисля, че всъщност нямаме нужда от подобни изследвания, за да сме наясно колко деструктивен може да се окаже неподходящия шум. В това число включвам силния шум, но и вибрациите, които са много деструктивни за организма. Такива са шумовете от външните тела на климатици, особено ако не са монтирани добре (например пропуснати са буферните гуми, които обират вибрациите – доста срещано при по-старите климатици). Резултатът е нисък шум, който някои хора дори не чуват, но може да се усети, особено ако се предава по конструкцията на сградата, и ако е продължителен може да има много негативен ефект върху настроение и качество на съня. Друг разпространен и опасен шум, особено в по-големите градове, е този от близкостоящи трафопостове. Зле работещите електроуреди също могат да се окажат източници на подобни шумове. Колони и сублуфери от музикални и системи за домашно кино, които са оставени включени без да е пусната музика също се случва да издават честоти, които рядко се чуват от възрастните, но също влияят силно на настроението им. 

Тук искам да обърна внимание и на хората, които смятат че не могат да заспят без телевизорът да работи. Сигурна съм, че не малка част наистина имат проблем със заспиването, ако нямат фонов шум, който да ги приспи, но болшинството го правят по силата на навик. Екранът на телевизора и компютъра всъщност разстройват циркадния ритъм, а нарушенията в съня са един съществен признак на депресия, така че ви препоръчвам да опитате няколко седмици дали няма да свикнете да заспивате без работещ телевизор. Може да се окаже, че спите по-добре без него. Ако все пак не можете да се откажете, настройвате го да се изключва възможно най-скоро и по възможност нека не свети във вас, когато вече сте си легнали. Всъщност, ако слушаме фен шуй специалистите и психолозите, телевизорът няма никакво място в спалнята или в детската стая. 

 

5. Обърнете внимание на ароматите

Ароматите директно въздействат на невротрансмитерите в мозъка, така че смело се впуснете в ароматерапия, като не забравяте преди това премахнете всички източници на неприятни миризми, които могат да ви повлияят негативно. Редовното проветряване също не е нещо, което не трябва да се забравя. След това можете да се снабдите с ароматни пръчици, сушени билки и ароматизатори, мляко за тяло с подходящ аромат или масажно олио, дори една ароматна вана, ако имате такава. И готвенето може да се окаже страхотна ароматерапия – аз например правя сладки много рядко, но с малко ванилова есенция в тях след това всичко мирише на ванилия и ме изпълва със задоволство независимо дали съм успяла да ги направя вкусни или не. 

Ароматът на лавандула е особено добре въздействащ при депресия, защото действа успокояващо. Лавандулата спомага и за спокойния сън (не случайно последните години се появиха матраци с дамаски с микрокапсули, които отделят аромат на лавандула). Тя е подходяща и за повдигане на самоувереността, което също е много полезно при депресирани хора. Освен това прогонва комари и молци, което никога не е за пренебрегване ;)

Ако имате възможност, използвайте натурални аромати и най-вече, отделете ако ще и само тридесет секудни единствено за да усетите аромата и да му се насладите подобаващо. Един от най-големите проблеми на депресираните хора е, че загубват насладата от физическите усещания. Едно простичко упражнение, като съзнателното спиране и отделяне на малко внимание на приятен аромат може да промени целия ден!


 

Стана ли много дълго и трудно за запомняне? Изтеглете съкратен списък, който можете да преглеждате по всяко време:

 


 

6. Осигурете си връзка с природата

vesta mebel-10 trika sre6tu depresia9

Дали ще е поглед към красива градинка в задния двор, някое дръвче, или току що откъснато цвете във ваза на масата, природата има много благоприятно въздействие над човешкия ум и ако нямате възможност да излезете, тогава намерете лесен и удобен начин да внесете малко природа вкъщи или в офиса. Освен всичко друго, зеленото е успокояващ цвят, така че дори и някой пейзаж в зелено може да се окаже добра идея.

 

7. Преместете нещо / разместете мебелите

www.vesta-mebel.eu

Понякога имаме нужда единствено от прилив на свежа енергия, която да ни помогне да се справим с пристъпа на депресия, който ни е обзел. В такива случаи малко разместване вкъщи може да се окаже добра идея. Според фън шуй, енергията в едно помещение има склонност да се застоява и изисква периодично оживяване под формата на разместване или чистене. Според мен самото действие на местенето на мебели все пак е физическа дейност, а физическите дейности повишават нивото на серотонин, освен това плановете кое къде да застане може да ви залисат от неприятните мисли и да ви дават възможност да намерите по-добро разположение на мебелите – като например така че да има повече светлина. Ако успеете и да се отървете от нещо, което отдавна ви дразни, още по-добре. И задължително напомням – не си възлагайте непосилни задачи. Не се хващайте да разместите абсолютно всичко за един ден, само за да се окажете напълно отчаяни, че не можете да се справите със задачата. Започнете с много малко преместване и се поздравете за успеха. И едва тогава продължете със следващото нещо, което може да се премести. 

 

8. Оправете/подредете/почистете нещо

Ако дотук все още са останали читатели, които не са изпитвали депресия никога, тук най-вероятно биха се изсмели. Чистенето си е почти ежедневно занимание независимо дали става дума за вкъщи, за колата, за работното място или чисто и просто за обувките. Депресираните хора обаче имат склонност да не могат да се справят с тази дейност. Липсата на енергия, чувството за безпомощност, липсата на мотивация и трудностите при взимане на решения пречат на много всекидневни дейности и чистенето е една от тях. Един депресиран човек знае, че всичко наоколо плаче за чистене, но е неспособен да вземе решение от къде да започне и в крайна сметка не започва изобщо. Или се отказва почти веднага. И след това започва да се обвинява, че не може да се справи с нещо, с което другите хора изглежда нямат никакъв проблем, което води до порочен кръг, който може да задълбочи пристъпа още повече.

Единственият ефективен начин за справяне с този проблем, който знам до момента, е да сведетете нещата до едно на ден. Да решите, че имате да свършите едно единствено нещо в този ден и така да елиминирате страха от огромното количество работа, която ви чака и знаете, че няма как да се справите с нея. А за да елиминирате и необходимостта от вземане на решение, можете предварително да си запишете, че през този ден ще оправите първото нещо, което видите в кухнята. На следващия в спалнята. На третия може да е в дневната. Ключът в това упражнение е, след като оправите (или поправите), подредите или почистите, задължително да отделите минутка внимание и съзнателно да се поздравите за добре свършената работа. Това е чисто когнитивна настройка, която цели да препрограмира съзнанието ви в посока изпитване на удоволствие от свършената работа. В началото е много трудно, но с достатъчно повтаряне след време ще откриете, че вече правите не по едно, а по пет неща на ден, в някои дни дори успявате да оправите всичко, което знаете, че има нужда от оправяне и подреждане. Освен това подреденият и чист дом на свой ред ще повдига самочувствието, самоувереността и самоудовлетвореността ви.

 

9. Изхвърлете нещо

Освен идеята да оправяте по едно нещо на ден, пробвайте и да изхвърляте по нещо винаги, когато се чувствате зле. Няма никакво значение какво – огледайте се наоколо и намерете нещо, което ви дразни, пречи, старо е, не се ползва или е развалено, и го махнете от вкъщи. Най-лесно и бързо ще е да го изхвърлите, но ако това ви притеснява, опитайте да го продадете в olx или bazar, да го дадете на приятел, който има нужда от него, или да го подарите на някого. Важното е да изнесете нещо от вкъщи. А ако успеете и да превърнете това в редовна практика, ще установите, че се чувствате много по-добре и домът ви ще изглежда по съвсем друг начин. А може да се окаже и че разполагате с повече пари :)

 

10. Вземете си домашен любимец

www.vesta-mebel.eu

Последният съвет е известен на всички, но си струва да се повтори, особено за хората, които обичат животни. Котките успокояват, а кучетата те карат да излизаш редовно навън, което не е за пренебрегване при депресирани хора. Но всеки домашен любимец би помогнал, особено за хора, които живеят сами, защото чувството, че някой те чака да се прибереш, действа одобряващо. Освен това грижата за любимец разсейва от негативните мисли, а любовта, която ни дава насреща е истинско лекарство срещу всякакви негативни емоции. Разбира се, домашният любимец е добра идея единствено за хора, които имат ежедневие, в което могат да се впишат ежедневните грижи за друго живо същество.

П.п.: Изглежда котките не само успокояват собствениците си, но и издават разни звуци в честоти, които подпомаган регенерацията на тъканите. Направо се замислям и аз дали не е време отново да си намеря някое симпатично коте :)

 

Ако все още се чувствате зле, прочетете и това: 

Приемете, че дори и да изглежда нереално, всъщност можете да направите нещо, от което ще има ефект. Вие можете сами да се оттърсите от тези черни чувства! Не е невъзможно дори и да са генетично наследени и дори и да нямате пари за психолог, дори и когато изглежда прекалено късно за промяна. Започнете да правите всяко едно от следните неща и обръщайте внимание как се чувствате след това:

Намалете кафето и черния чай

Пийте чай от жълт кантарион, маточина, мащерка и всички останали билки, които успокояват нервите. 

Сменете белия хляб с пълнозърнести храни

Спрете захарта, намалете солта

Но не се отказвайте от черния шоколад!

Яжте повече плодове и зеленчуци. Заменете чипса и вафлите с ядки. 

Проверете дали нямате недостик на витамин B, C или D, на желязо, омега 3, цинк, магнезий, аминокиселини и си ги набавете. Понякога една таблетка витамин D може да промени целия ви ден. Възрастни жени след менопауза често имат недостък на витамин D. Липсата на желязо пък води до умора, трудно концентриране и раздразнителност. Ако имате анемия или ниско кръвно, определено обърнете внимание на подобна възможност. Ако имате проблем със щитовидната жлеза, проверете дали нямате недостик на йод. Ако сте под постоянно напрежение и стрес, е напълно вероятно да ви липсва магнезий. 

Излезте на разходка

Правете леки упражнения. Никога не се докарвайте до физическо изтощение. Не е нужно да доказвате на който и да било колко можете да издържите. Депресията може да се засили, ако тялото е изтощено. Състезания тук не са нужни. 

Спете достатъчно и качествено. Ако нещо пречи на съня ви, открийте какво е и се отървете от него. Понякога плътни завеси са достатъчни, но има достатъчно други неща, които могат да повлияят също. 

Намалете количеството и времето, което прекарвате пред какъвто и да е екран – на телевизор, компютър, таблет, телефон. Особено бечер преди лягане. (И да, пиша това вечер преди лягане и вероятно ще заспя трудно днес, но утре вечер няма да направя същото)

Дори да не можете да се разходите, прекарвайте поне половин час навън всеки ден. Често самото обездвижване влие зле на мозъка. Иначе никой нямаше да затваря опасните престъпници в тесен карцер. А ако имате обездвижен близък, имайте предвид, че това със сигурност ще го доведе до депресия ако не се направи нещо, за да бъде спряна. (достатъчно светлина, контакти с хора, дейности, които не го карат да се чувства безпомощен и т.н.)

Говорете с хора. Дори да нямате близки, говорете с продавачите, с хората, които срещате на улицата, със съседите. Усмихвайте се насила ако трябва, но не прекъсвайте контактите с хора. И ако ви заговори някоя луда бабичка в парка, дарете я с минута контакт с човешко същество. Може това да се окаже единствения ? разговор за целия ден. 

Винаги търсете неща, които са ви приятни и ви радват и ограничете всичко, което ви напряга и засилва депресията. Ясно е, че не можете да махнете всичко неприятно от живота си, но можете да го намалите или извъртите така, че да не ви влияе чак толкова зле. 

Един начин за това е да започнете да мислите по-различно. В момента особено популярна е идеята за осъзнатостта (mindfulness). Материали по темата има много, особено на английски. В момента мога да препоръчам книгата на Натаниъл Брандън – “Изкуството да живееш осъзнато”. Ако не ви се четат дълги книги – започнете като обръщате внимание на нещата около вас, на вкуса на яденето ви, на звуцитте, на усещането от допира на дрехите, на полъха на вятъра, докато се разхождате. За да обърнете внимание на тези неща, ще трябва да спрете да негативните мисли, защото двете едновременно не могат да се случат. Ще се успокоите, ще започнете дори да намирате удоволствие в малките неща. 

Пробвайте с медитативни техники. Депресираните хора имат негативни модели на мислене, които могат да променят с целенасочени усилия. Това изисква внимание към мислите, които ни обхващат и усилие да различним тъжните от самокритичните и да спрем низходящата спирала към силна депресия в момента, в който нещата започнат да стават трудни. В книгата “Осъзнатият път през депресията” можете да откриете идеи и упражения, които да помогнат в тази насока. 

Дишайте! Тази презентация от TEDx може да помогне. А  пранаяма е едно от нещата, които можем да включим в живота си всеки ден и да държим безпокойството и депресията настрани. 

И не забравяйте да помолите за помощ, ако имате чувството, че нищо не ви помага!

 

Надявам се съм била полезна! И ще се радвам да споделите и вашите съвети, ако сте намерили нещо конкретно от особена помощ в моменти на депресия! По-долу можете да изтеглите и съкратен вариант на този пост (съвсем безплатно), а ето и едно кратко описание какво е да се живее с депресия:

 

 


 

Стана ли много дълго и трудно за запомняне? Изтеглете съкратен списък, който можете да преглеждате по всяко време:

 


 

Благодаря за вниманието!

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...