vesta mebel-koledni duh4eta ot severa-tomtar

Живеем в северното полукълбо и Коледа за нас е зимен празник – свързан със студ, сняг, домашен уют и огън в камината. И кой ако не северните страни са най-дълбоко свързани с тези неща? Ако отидете в Норвегия ще откриете коледни декорации в магазините за сувенири целогодишно, там е родината и на прочутите норвежки плетени пуловери, които задължително свързваме със ски, сняг, студ, зима и топлина разбира се :)

Северът е родината както на троловете, така и на шведските томте (понякога наричани нисе, или томптенисе), финландските тонту  или норвежките тусер – северните симпатични мънички коледни духчета-гноми с дълги бели бради и шарени дрешки, тайните домашни пазители, едновременно много трудолюбиви и също толкова пакостливи, ако са обидени, които, за разлика от други древни скандинавски традиции, които не са чак толкова известни по на юг, като например коледната коза, или прасето (ако се чудите откъде се е появила Прасоколедата на Тери Пратчет ;), са много обичани от съвременната ни култура и стават все по-известни и разпространени навсякъде по света. Също както българите оставяли купичка мляко за стопана на къщата, така и шведите оставят купичка с овесена каша за малките домашни пазители. Всъщност на север също понякога мислят томтар като змия, съвсем както и у нас!

Днес томте  (томтар в мн. ч.) са особено популярни като коледна декорация или за подарък. Можете да ги откриете на коледни картички, коледна украса, играчки за елха, кукли, които на север заменят нашите фигурки на Дядо Коледа или старите фигурки на Дядо Мраз и Снежанка, които поставяхме под елхата допреди 20-тина години, и разказват една различна коледна история. Ето и няколко много интересни примери за томтар:

Няколко страшно сладки томте от Asas Tomtebod, направени от вълна от шведския остров Готланд, която се оказва страшно мека, може би заради суровия климат там. Освен че са много сладки, имат и страшно меки бради :)

34-1016_Valter 227-1003_Skaggtomte74-valter_snogubbe 

А това са няколко картини с духчета от може би най-познаваният художник на коледни картички Kjell Einar Midthun.

Kjell Einar Midthun 1 Kjell Einar Midthun 2 Kjell Einar Midthun 4

Kjell Einar Midthun

Пожелавам ви много весели моменти, докато украсявате у дома!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...