Докато продавах мебели, често имах клиенти, които искаха претапициране на стария диван. За мен беше по-добре да купят нов, разбира се. Това означаваше по-малко организационни проблеми за мен. А и в повечето случаи самите дивани се оказваха в състояние за смяна. А и много често претапицирането не излиза по-евтино от купуването на нова мебел.

Понякога обаче действително няма нужда от толкова радикална промяна. Има няколко възможности за обновяване на дивана и удължаване на живота му преди да дойде време за нов. Всички те спестяват пари и помагат за грижата за околната среда като лишават сметището още известно време от вещ, в която все още има живот. Все пак, преди да решите да запазите стария диван, обърнете внимание и на признаците, по които да разберете, кога диванът е за смяна.

Както споменах, когато става дума за освежаване на дивана, най-често хората се сещат за претапициране:

1. Претапициране 

Предимството на претапицирането е, че запазвате любимия си стар диван, който ви пасва като стара ръкавица. В същото време имате възможност изцяло да го обновите. Едновременно с това можете да промените декора вкъщи ако смените цвета на дамаската. Много е подходящо за скъпи, качествено изработени модели, чиито меки части не са се развалили с времето. Може да се окаже подходящо и ако сте готови да подмените дунапрена на възглавниците и седалките, но искате да запазите конструкцията.

Недостатък на претапицирането е, че сравнително скъпо. В разкрояването и ушиването на тапицерията има много ръчен труд. Самите дамаски също не са евтини. Разбира се, има евтини платове, както и изкуствена кожа. Но със сигурност не си заслужава да минавате през цялото организиране, за да изберете плат или изкуствена кожа, които след две-три години няма да изглеждат по същия начин.

На много места можете да донесете предварително закупена дамаска и да платите само за труда. Но имайте предвид, че не е добра идея да се купува преди да е говорено с тапицера и той да е сметнал колко точно плат ще му трябва. Пригответе се за нещо между 8 и 16 метра дължина като колкото повече извивки и неправилни форми има, толкова повече плат отива. Обърнете внимание при покупката, че платовете се продават на две различни ширини.  Така че ако сте избрали нещо на двойна ширина, ще ви трябва по-малък метраж.

Вторият недостатък на претапицирането е, че то не винаги е уместно. Често се налага да се сменят и дунапрените, тогава цената се увеличава още повече и почти се изравнява с купуването на нов диван. Претапицирането няма да ви спаси и от развалени механизми или счупени носещи части. За тях може дори да се наложи да наемете друг – не всеки тапицер би могъл да поправи развалени механизми. Най-добрият вариант е да наемете производител на мека мебел за тази цел. Те обаче препочитат да поемат претапицирания единственото в месеците, в които не са силно натоварени. 

Важно е да се има предид, ако изберете претапициране е, че няма как то да се случи на място в хола ви. Ще се наложи диванът да бъде изнесен и закаран до работилницата на тапицера и след това върнат обратно, което, особено ако сте на висок етаж и няма асансьор, ще означава допълнителни разходи за качване. Някои тапицери включват услугата в общата цена, но задължително питайте преди да направите поръчка. Работата може да продължи около седмица, ако платът е закупен, но обикновено не започва веднага след взимането на дивана, или се налага да се мине през отдел разкрой, така че се пригответе за поне две седмици без мебел за сядане вкъщи. 

Цените могат да варират значително най-вече заради избраната дамаска и необходимия метраж, но със сигурност би трябвало да приготвите поне 7-800 лв. Предвид, че цената на приличен диван започва от 1600 лв. нагоре (разбира се ще намерите неща за 1200, а дори и за 600, но говорим за среден вариант, който е достатъчно качествен, че да не промени вида си в близките години), мисля, че е добра инвестиция, ако старият има качества.

2. Нови възглавници

Понякога търсим нов диван защото старият е ужасно неподходящ или скучен, или дори грозен. Или просто в цвят, който отдавна вече не ви вдъхновява. В този случай си струва да пробвате с едно обикновено декориране с възглавници. Можете да смените само облегалните възглавници, но най-лесно е да изберете няколко подходящи декоративни възглавници, които имат потенциала цялостно да променят усещането в стаята. Много лесен, евтин и бърз начин да промените дневната.

Недостатъкът е, че този метод работи само ако диванът все пак е удобен. Ако не ви е удобен, нищо друго няма да помогне, освен смяната му с нов. 

3. Подмяна на крачета

 

В много случаи диванът изглежда демоде заради стари и масивни крака. Понякога изглежда, че заема прекалено много място, или е твърде смачкан. В такива ситуации най-леснотото решение е да подмените краката. Крачетата на един диван могат драстично да променят визията му и дори да внесат малко повече простор в иначе тесния хол, ако се спрете на по-висок модел. Подменят се сравнително лесно и бързо и в повечето случаи дори не изискват специалист.

4. Почистване

Понякога се оказва, че единственото, от което се нуждае диванът вкъщи, е основно почистване. Особено при светли дамаски, според мен има нужда от такова почистване регулярно – веднъж годищно. В много случаи, дори и диванът да не е в добро състояние, но нямате възможност да го смените в момента, едно качествено почистване ще го освежи, ще върне първоначалната свежест на дамаската, и ще го приведе в приличен вид за още известно време. Това е ссобено подходящо решение ако сте под наем. Всъщност, бих препоръчала такова почистване на всички меки и тапицирани неща в апартамента под наем, в който се нанасяте, защото тапицериите и дунапрените имат склонност да попиват миризми, прах и акари. Така че най-сигурното нещо за вашето и за здравето на семейството ви, е да направите основно почистване преди да започнете да ги използвате. И не забравяйте да включите и матрака в това число! 

Предимството на почистването е, че е много по-евтина алтернатива от претапицирането. Недостатъкът е, че няма да помогне особено ако тапицерията е вече силно износена или издрана. От друга страна, фирмите вече предлагат и така нареченото екстракторно пране. То не само отстранява петна, но и обезмирисява, обезпрашава и дезинфекцира в дълбочина. Това езначително повече отколкото може да се постигне със смяна на дамаската. Тези, които не са викали фирма за почистване досега трябва да знаят, че самото почистване отнема не повече от час. В зависимост от температурата, сезона и влагата в помещението, диванът изсъхва за 5 до 12 часа. Цената е средно 80 лв. и зависи от степента на замърсяване и големината на дивана. 

Изобщо, ако имате малки деца, домашни любимци или сте под наем, най-добре си намерете добра почистваща фирма. Така няма да се налага да сменяте дивана на всеки две години. Веднага мога да препоръчам Мебеле ЕООД, чийто собственик всъщност ми даде идеята за тази статия. С него се запознахме, когато ми обясни, че новият ми диван, който беше стоял доста време опакован на склад, всъщност няма никаква нужда от пране все още. За сметка на това предишният, с много светло екрю дамаска, е минавал не малко пъти през такива почиствания. Винаги след това грейва, мирише на чисто и все още изглежда почти като нов, след повече от 18 години постоянно използване. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...