Често се срещам с клиенти, които са убедени, че имат чудесен диван, който има нужда единствено от подмяна на дамаската на подлакътниците. А аз ги разочаровам като им кажа, че е време да го сменят с нов.

Не съм противник на идеята да се удължи живота на стария диван. Дори напротив – смятам това за много екосъобразно. Но всяка вещ има своя живот и след това се превръща в нещо грозно, неудобно и понякога дори опасно за здравето. Mека мебел се сменя на 7 до 15 години преди да остарее прекалено много. Има и няколко доста ясни признака, по които можете да разберете, че е време да смените дивана вкъщи (Ако имате диван с антикварна стойност, този списък със сигурност не се отнася за вас, в този случай по-добре да се обърнете към реставратор):

 

1. Тапицерия 

Най-очевидният признак за изхабяване на меката мебел е изтъркването на дамаската. При адекватна грижа и среднонатоварено използване, качествените дамаски почти не променят параметрите си поне 10 години, а скъпите дори и повече. Нисък клас изкуствена кожа обаче може да започне да се напуква още на втората година. Това почти винаги се случва ако дизайнът на дивана не е съобразен със зоните на най-голямо натоварване. Домашните любимци, като котките, които обожават да си точат ноктите на подлакътниците, също спомагат за бързото стареене на мебелите. При всички случаи в даден момент вида на тапицерията вече е в такова състояние, че най-малкото диванът изисква претапициране. 

2. Конструкция

Конструкцията на дивана играе основна роля за издържливостта му, както и за удобството, което предлага. Тя най-често е от иглолистен масив или от шперплат. Качествени скъпи модели имат и масивни букови конструкции, които са най-дълго издържливи във времето. Диванът от първата снимка пък е със стоманена конструкция. Конструкцията понякога обаче не е достатъчно стабилна и при по-рязко сядане (или скачане, както малките деца обичат да правят), може да се счупи някоя от носещите части.

Седалките също могат да пропаднат. Това може да се дължи на скъсване на колан, излизане на пружина, скъсване на дунапрен, счупване на фазер, върху който е поставена седалната възглавница и други подобни. Някои от тези дефекти, последния например, се поправят сравнително лесно, но счупена ли е част от конструкцията, е време за смяна.

Счупените крака от друга страна, налагат единствено подмяна. В повечето случаи не са част от конструкцията, и не се отразяват на цялостната здравина на дивана. Така че смяната е лесна, но може цялостно да промени визията и дизайна на дивана. Внимавайте особено много ако избирате крака, които са с различни размери от оригиналните. 

 

3. Механизми

Животът на механизма за спане е малко по-различен от този на дивана. Някои модели скоро започнат да се отварят или затварят трудно (ако има трудности още в началото, това може да бъде и защото механизмът не е разработен, но със сигурност проверете дали всичко е наред). Някои се развалят поради честа употреба. Според моя опит, най-често първо се развалят механизмите за спане, независимо от вида им, защото са най-натоварени, преди изобщо да има някакъв проблем със самия диван. В някои случаи лошо монтиран или некачествен механизъм причинява повреди по дивана, най-често седалните възглавници. При металните механизми може да се появи ръжда, ако не се използват дълго време, особено в неотоплено помещение. А обикновените ламелни механизми се разхлабват много бързо, а и ламелите могат да се счупят. Хубавото е, че се подменят лесно и евтино, докато при метален разтегателен механизъм подмяната честно е невъзможна и се налага смяна на целия диван.

Ако спите редовно на разтегнат диван, е време за смяна, ако не ви е удобно и не се наспивате добре. Понякога е съвсем достатъчно да смените дюшека. У нас често се забравя, че дюшекът също има определен срок за ползване. Но ако самият механизъм е неудобен или не работи добре, не се измъчвайте, а го сменете при първа възможност.

 

 4. Дунапрени 

Най-същественият признак, че е време за смяна, е състоянието на дунапрените. Под дунапрен имам предвид или различните видове дунапрен, пяна, латекс, или пружинни пакети, които съставят меките части на дивана. Основно правило е да ги смените веднага, щом започнат да губят формата си. Една продънена седалка може и да не ви се вижда неудобна или грозна, но ще е отрази на стойката на всеки член от семейството и може да доведе до нежелани изкривявания. Дунапренът освен това има и краен срок за използване, отвъд който започва да се разпада на прах, който е опасен за здравето. Не на последно място, ако усетите, че в меките части се е настанил мухъл, времето за смяна определено е настъпило.

 

5. Удобство 

Дори и да нямате никой от горе изброените проблеми, ако диванът ви не е удобен, създава проблеми с гърба или кръста за който и да е от ползващите го, или пък заема цялата стая, когато имате нужда от повече пространство, значи е време за смяна. Ако диванът е добро състояние, предимството е, че може да го продадете с обява в някой от сайтовете за продажби на стари вещи като olx например. По този начин ще успеете и да съберете част от сумата за нов, който да отговаря на всичките ви изисквания. А и ще се освободите от стария, вместо да го качвате на тавана.

 

6. Миризма

Последно и много важно е да обърнете внимание на миризмата. Ако диванът мирише лошо, със сигурност е време да се отървете от него. Миризма може да се отдели при разлагането на дунапрените в меката част ако диванът е на значително количество години. В някои случаи, ако е сложен на северна стена или в по-влажно помещение, или такова, което не се отоплява добре през зимата, се получава мухлясване, което може да бъде не само неприятно, но и доста опасно за здравето. Лепилата, които се използват при производството на някои дивани, също могат да издават специфична неприятна миризма. 

Понякога се случва диванът да мирише особено още когато го докарат. На мен ми се е случвало с внос от Китай. Там все още на места се използват канцерогенни лепила за дунапрените, от които се правят меките части. Познават се по неприятна миризма и са много вредни за здравето. В този случай задължително оставете диванът да се проветрява поне една седмица (най-добре месец!) преди да започнете да го използвате. Още по-добре ще е да си спесите купуването на такъв – в момента има достатъчно голям избор. Хубавото е, че Европейският съюз налага повече регулации и за внос и вече дори и в най-евтините модели се използват по-щадящи здравето материали. 

Никога не съм събирала архив с проблеми при диваните, затова вместо протрити дамаски и извадени пружини, реших да илюстрирам темата със снимки на нови дивани. По ред на публикуване това са:

Диванът Gentry на Патриция Уркиола за Моросо, който в момента може да се види в шоурума на Гамма дизайн. Със стоманена конструкция.

Диванът Angelina на Антрополоджи с дамаска от белгийски лен и дизайн, чийто дизайн е подходящ за множество интериорни стилове.

Диванът Edlyn на Антрополоджи, тапициран с естествена кожа и с елегантни високи крака.

Диван SplitBack на Innovation Living, който освен че е доста компактен, има и много здрав механизъм, който позволява облегалката да се разделя на две и да пада или изправя по желание. Внася се от HomeSelection.

Класически модел от Urban Outfitters.

Удобен лаунч диван Lennon от Urban Outfitters.

Ако темата с диваните ви интересува, прочетете и защо предпочитам канапета пред масивна мека мебел тук

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...