Този пост е продължение на темата за одеялата. Ако сте пропуснали предните:

Топли одеяла за уют и почивка

Красиви и топлички плетени одеяла

А ако се чудите дали вече не е топло за одеяла – те са чудесна идея и за вечерите навън, дори ако вкъщи вече е топло. В поста за скандинавските тераси можете да намерите още по темата (в края на статията – т. 7). 


Плетени одеяла от Етси

В предния пост за плетените одеяла събрах на едно място различни модели, защото възнамерявах да си оплета едно за вкъщи. В действителност все още не съм го направила, макар че успях междувременно да направя едно ново бебешко одеялце.

Истината е, че плетенето на одеяло изисква много време. Обикновено плета докато гледам някой любим сериал, но ако трябва да съм честна, времето за гледане на сериали също не е чак толкова много. Да не говорим, че ако случайно се залисам, бримките изведнъж започват да стават неравномерни – твърде стегнати или твърде хлабави, случва се дори да изтърва някоя и крайният резултат съвсем не винаги е като за снимка.

Хубавото е, че винаги има и алтернативи – при това в едно от любимите ми места в нета – Етси. Там е пълно с магазинчета, които предлагат страхотни одеяла и макар че някои от тях са скъпи (най-вече тези от по-специални прежди), има и други на съвсем разумни цени. Освен това е пълно със схеми за по-интересните плетки. И най-вече наблягам на одеялата от дебела прежда, защото все още е трудно да се намери такава при нас, а са толкова хубави! Дебела вълнена прежда се продава и в етси, но цените са високи (оттам и одеялата от такава прежда са доста скъпи). Винаги може да се направи дебела прежда и от няколко по-тънки-  аз лично така плета килимчета и кошници, но ефектът е малко по-различен. 

Ohhio

Ще забележите, че голяма част от одеялата са на Ohhio.  Това е марката на украинката Анна Мариненко, която макар и да не е първата, със сигурност е човекът, допринесъл най-много за това одеялата от дебела прежда от мериносова вълна да станат толкова известни. Освен че изглеждат много меки и са с красиви цветове, тези одеяла се плетат и много лесно. Няма нужда от куки, плете се на ръце. Имайте предвид, че ръцете отмаляват много бързо заради тежестта на вълната, така че трябва или много тренинг или да се плете с чести почивки. Ако пресметнете броя на бримките, заради голямата дебелина на преждата, всъщност се оказва че изобщо не са толкова много и с повече тренинг дори могат да се плетат много бързо. В youtube канала на Ohhio има видеа, които показват как се случва това, а ето и един по-бърз курс по гигантско плетене на ръка тук.

Аз лично първоначално станах фен на Ohhio заради чудесните снимки, но след и заради красивата текстура на плетката, която изпъква още повече заради големината. Това е и едно от най-предполагащите гушкане одеяла, които мога да си представя. Перфектно за някоя студена зимна вечер! И да не забравяме висококачествената филцвана на ръка мериносова вълна. Ако се чудите от къде да си намерите – Ohhio предлагат и вълна разбира се. При нас също се намира, но не толкова дебела и определено не е толкова равномерна и добре филцвана. Да се надяваме догодина да си имаме и тук :) 

Одеяла от дебели прежди:

Ohhio

LaurenAstonDesigns

KnitCoutureCo

CosenzaStore

Bloisem

WoolCoutureCompany

Merrisson

NataHomeandFashion

Panapufa

TheKnitTherapy

Одеяла от тънки прежди:

Entre Lacadas

LaReserveDesign

Overboard

IrmasKnittings

Докато събирах тази колекция одеяла, се замислих дали една подобна с бебешки одеяла би била полезна? Ако ви интерсува, моля оставете коментар и ще направя и такава скоро :) 

 


Етси определено ми е любима дестинация, но освен това има доста сериозно българско присъствие, особено що се отнася до бижута и няма как да не споделя двата поста тук, защото си задлужава да подкрепим талантливите български бижутери : 

Българските магазинчета за бижута в Етси – част 1

Българските магазинчета за бижута в Етси – част 2

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...