house-made-of-windows-west-virginia-1

Страхотно е да имаш приятели, които, щом видят нещо вдъхновяващо, се сещат за теб и веднага го споделят! А най-хубавото е, когато това се случи в момент, в който си позагубил вдъхновението си. Тази къща наистина ме вдъхнови и съм страшно благодарна на приятелката, която ми я показа :)

С настъпването на зимата това, което най-много започва да ми липсва, е светлината. Изчезне ли слънцето, започнат ли да го крият облаци, а и аз когато започна да прекарвам повече време вътре заета с работа, отколкото навън, някак изведнъж ме наляга една меланхолия и нищо вече не ми се вижда толкова хубаво, колкото е, когато е слънчево. Разбира се, последния месец сме особено големи късметлии да се радваме на топли и слънчеви дни, но нищо не може да се сравни с възможността да наблюдаваш слънцето и промяната на светлината през деня. Лампите, които вече пускам още в 4, не могат да заменят това усещане по никакъв начин.

house-made-of-windows-west-virginia-4

Ето защо толкова се вдъхнових, когато видях тази красива къщичка със стъклена фасада. Но не стъклена като на любимите ни офис сгради напоследък, а направена от стари дървени прозорци и с конструкция и покрив от стара плевня, която се е намирала наблизо.

Къщата е дело на една млада артистична двойка – фотографът Ник Олсън, специалист в стари ръчни процеси, и дизайнерката на дрехи Лайла Хоруиц, които решили, че да съградят нещо, отдаващо такава почит на естествената светлина е достатъчно важен проект, за да напуснат работите си да посветят няколко месеца на търсенето на материали и построяването на тази красива къща. Може би по-правилно би било да я нарека хижа, защото няма нито водопровод, нито електричество и е по-скоро артистично убежище в горите на Вирджиния, отколкото жилище. Но представете си как се променя светлината през целия ден и как прозорците притеглят всяка дейност да бъде извършвана до тях. А сега разгледайте снимките!

house-made-of-windows-west-virginia-11 house-made-of-windows-west-virginia-5 house-made-of-windows-west-virginia-2 house-made-of-windows-west-virginia-12

Снимките си присвоих от статията в enpundit.com – същите могат да се намерят и в Inhabitat и в ArchDaily, но за съжаление не можах да открия чие дело са. За сметка на това, Half Cut Tea са направили превъзходен документален филм за двамата артисти, чието авторство ми е напълно известно – дело е на Мат Глас и Джордан Лонг, чиито неща също си заслужава да се разгледат – посветили са се на изучаването и опознаването на артисти чрез кратки документални филми и правят нова серия на всеки две седмици! Ето и въпросният филм:

Предлагам ви да видите още две миниатюрни къщи – една викторианска къщичка от приказките, и една финландска хижа.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...