Покрай Деня на славянската писменост цял месец имаше статии за шрифтове, за българска култура, за българската писменост и какво ли не. Преди не съм смятала, че 24 май има нещо общо с дизайна или изобщо темите в този блог, но миналата седмица се сблъсках на два пъти с проблем свързан с кирилицата ни плюс прочетох нещо, което ме подсети, че греша.

Първият проблем беше с една wordpress тема, която точно бях купила, и която се оказа има важни функции, които не работят с кирилица. Разработчика смяташе това за напълно нормално и ме посъветва да пиша на латиница. Вторият проблем възникна когато започнах да подготвям една презентация за дизайн и се оказа, че не мога да си открия достатъчно добре изглеждащ кирилски шрифт, който да пасва на концепцията на лекцията. Попитах една приятелка графичен дизайнер за съвет и тя ме посъветва да не се ядосвам много, защото с кирилицата винаги си е проблемно. Не че не го знам – от край време се налага или да претърсвам безконечни руски сайтове, пълни с готически шрифтове, или да се ограничавам с наличните вградени кирилски, ако искам да напиша каквото и да е.

Това, което ме подсети, че и шрифтовете са дизайн, е едно писмо на баща ми от казармата, в което разказва, че е отговорник на комитета по организиране на честването на 1300 години България в тяхното поделение и отделя специално внимание на плаката, за който е измислил специално лого и шрифт за надписа. През 80-те са обръщали внимание на тези неща и може би е време и сега да започнем да го правим.

Хубавото е, че това вече се случва. Всъщност мисля, че вече има няколко инициативи, които доказват именно това.

 

Adys font

 

Например, наскоро едно момиче е разработило шрифт за дислексици. По медиите излезе, че е направила първия такъв шрифт изобщо, а момичето всъщност много скромно обяснява, че се е постарала да направи такъв за нас – кирилски, български, защото точно български не е имало досега. Определено препоръчвам на всички, които още в училище са ги научили, че не могат да четат – пробвайте, може да се окаже, че върши перфектна работа за вас, а можете дори да го инсталирате на kindl (тук има ръководство как се добавят нови шрифтове към kindl), така че да направите и електронните си книги по-четими. Ще се радвам ако споделите има ли ефект, защото аз самата съм от тези, които четат всякакъв текст във всевъзможни форми, грешно изписване, пропуски и каквото се сетите друго, което принципно затруднява четенето, така че не мога да преценя.

 

Дизайнът е от Кристина Костова, в Binar можете да прочетете статия за нея, написана с нейния шрифт, а ако ви интересува, можете да го свалите напълно безплатно от adysfont.com. На сайта има и доста съвети как точно да се използва шрифта за максимален ефект, както и подробни обяснения за логиката на конструиране на шрифта, които биха били полезни и за други дизайнери на шрифт, който се интересуват от темата. Според мен ще е много полезно ако идеята се развие с поне още един-два шрифта.

 

За българска кирилица

 

Преди време се появи инциативата “За българска кирилица“. Не съм графичен дизайнер и си признавам, че много дълго време живеех с убеждението, че двата вида кирилица са си просто различни видове шрифтове. Известно време смятах, че единият е по-архаична форма, и съвсем нямах представа, че това са руски и български варианти. Именно покрай тази инциатива се образовах по въпроса. Харесвам идеята, защото смятам, че многообразието е хубаво нещо, освен това, във връзка с темата за дислексията по-горе, подозирам, че българската версия е малко по-четима. Със сигурност може да изглежда доста по-плавна и някак по-ръкописна в определени шрифтове, което определено ми харесва.

 

 

Сигурна съм обаче, че на чужденците ще им е по-трудничко с нея. Аз съм в подобна ситуация с гръцкия – мога да чета текстове с големи букви и не мога да чета тези с малки. От друга страна едва ли съм единствената, която са я питали дали пише на гръцки в разни междукултурни курсове. Така че нека поне им обясним на чужденците, че не сме нито гърци, нито руснаци…  Но най-вече харесвам инициативата, защото ще стимулира създаването на повече шрифтове за кирилица, а нови кирилски шрифтове винаги са добре дошли. Иначе бих избрала коя да ползвам според случая – все пак руската изглежда много по-строга и подредена и може да бъде много подходяща за определени текстове.

Единствено не съм наясно какво точно се случва с тази инициатива. Нямам представа имат ли нещо общо с инициативата на Ботьо Николчев например. Хубавато е, че както той споделя пред Капитал, скоро ще има българска кирилица за Mozilla. Освен това работят да включат българската кирлица и в системните шрифтове на Windows, Android и MacOS и тези с отворен лиценз. Може дори да стане по-лесно да се пише ударено и, което моят сайт не иска да възпроизвежда например!

 

“Под игото” на шльокавица

 

Не съм съвсем сигурна как точно да приема тази инциатива. Със сигурност е интересна и провокативна хрумка на издателство Жанет и на мен със сигурност ще ми е интересно да разгледам книгата защото ми е любопитно как точно са решили да изписват звуците, които ги няма в латиницата. От друга страна, може би мина времето за подобни провокации. Последните години писането на кирилица в каквато и да е кореспонденция е признак на сериозно отношение и внимание към отсрещната страна. До преди 7-8 години беше съвсем нормално да се пишат дори официални мейли на латиница и чуденето какво точно има предвид дадения човек беше почти ежедневно действие.

Действително все още ми се случва да получавам рекламни мейли на шлокавица, както и понякога на съобщения във фейсбук, но като цяло така вече пишат само учениците, а те винаги са имали нужда да показват по някакъв начин, че са различни. И понеже дългите коси и черните тениски с шампи на метъл банди изобщо не вършат тази работа вече, странните правописи, които се четат трудно от възрастните, са ги изместили. Така че ми е трудно да си представя какво точно ще постигне тази инициатива, освен може би да набере средства да се дарят книги на някои читалища, училища и библиотеки. Което не е малко всъщност. Само дано не се изчерпват с “Под игото” защото има твърде много нови неща, които трябва да бъдат прочетени от повече хора. 

Идеята е на рекламна агенция Saatchi&Saatchi и ако не друго, поне придоби широка популярност. Научете повече на podigoto.bg.

 

Сайтове с кирилски шрифтове

Първоначално смятах единствено да събера на едно място няколко сайта с кирилски шрифтове, но както винаги, се залисах с други неща. И понеже текстът и така се получи дълъг, ще очаквайте списъка утре, точно за празника!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...