Вчера се разпрострях твърде нашироко с разсъжденията по повод кирилицата и оставих списъка с шрифтове за днес. Дано е полезно!

Сайтове с кирилски шрифтове

localfonts.eu

Събира на едно място безплатни кирилски шрифтове, както и някои статии за типография. Има и информация на локалните варииации на кирилиците (сръбска, македонска, чувашка, башкирска, освен нашата, разбира се). Тук е мястото за средновековни шрифтове, сръбски, ръкописни български и дори няколко древни като египетски йероглифи например. 

проекти.те

Сайтът на Светлин Балездров и Венцислав Йорданов в подкрепа утвърждаване на българския стандарт за кирилицата. Има различни статии за двете форми на кирилицата, както и, разбира се, безплатни кирилски шрифтове.

lettersoup.de

Сайт на Ботьо Николчев с колегите му, с които работи в Берлин. Има доста информация за работата им, но се намират и препратки към безплатни кирилски шрифтове, включително шрифта на Николчев – Ропа.

Typofest

Не на последно място смятам, че е полезно да се следи и какво се случва на typofest, макар да не актуализират страницата си, представят интересни неща във фейсбук в момента.

Проблемът с шрифтовете е като с обувките – имаш твърде много, но когато дойде време да и използваш, се оказва, че нищичко не ти пасва на тоалета. И все пак, надявам се да съм била полезна. Пожелавам ви светъл празник!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...