Няма как да не споделя този малък шведски апартамент след като видях тъмната спалня в него. Квадратурата е само 32 кв. м и всички помещения са свързани. Предимството е, че кухнята и спалнята са отделени от общото пространство.

Обикновено избягвам да боядисвам помещение предимно в тъмен цвят, но трябва да призная, че няма по-добър начин да превърнем малката спалня в по-просторно изглеждаща. Тъмно сивото на стената придава дълбочина и подчертава контраста с бялата ниша на прозореца. Подпрозоречния парапет се използва и за сядане, а нишата е подчертана с ефирни бели пердета. Леглото не е долепено до стената, а е оставена пътека за минаване. Така е по-удобно, а и остава място и за трикрако столче. То замества нощното шкафче и е поставка за лампата за четене. Тъмните чаршафи и одеало още повече подилват ефекта на тъмносивата стена, а принтовете по стените разнообразяват и дават на окото детайли за разглеждане, за да не се оттегчава. 

Ако искате да направите нещо подобно вкъщи, първо имайте предвид, че тук работи най-вече заради контраста на тъмното и светлото. Не само нишата на прозореца е светла, но и цялата дневна, от която има поглед към спалнята и кухненския бокс. На снимката по-долу ще забележите, че кухнята не е толкова тъмна и това е защото тя няма директно осветление. Там тъмносивото щеше да бъде прекалено тъмно при нея.

Изберете светла настилка за пода, най-добре естествена, за да подхожда на скандинавския стил. Поискайте от бояджията да ви предложи боя с равномерно покриване, защото това е много важно за добър резултат при тъмни стени. След това изберете легло без или с ниска табла. Ако правите нещо бюджетно дори само подматрачна рамка на крака може да свърши работа, но задължително сложете възглавници, за да не се опирате на студената стена. Лампа можете да си купите от Икеа – това е един от най-евтините, но и ефектни техни абажури – Krusning. Допълнете със старо и ожулено трикрако столче, на което да поставите лампа за четене Forsa, също от Икеа.

Задължително си вземете тъмни, индигови или въгленово сиви чаршафитъмно индигово одеало и много възглавници (индигово, въгленово сиво, има и варианти в Икеа), всичко от лен или памук. Внимавайте с цветовите акценти. Ако ви се прииска да внесете малко цвят, изберете по-наутрални тонове и се придържайте към един.

В дневната цветовете са много по-светли. Стените са бели, килимът е от юта, която в момента е любимия ми материал за килими (много приятен, красив, естествен, лесен за поддръжка и никак не е скъп), а диванът е изцяло в бяло. Принтовете са от desenio, но напоследък с редовните базари за фотография във Фотосинтезис, както и наскоро откритият магазин за фотография на Фотоконсепт, софиянци имаме значителен избор и без да поръчваме онлайн.

Дано съм ви вдъхновила!

Апартаментът е на шведската дизайнерка Anna Navier и е от портфолиото на брокерската къща Historiska Hem. Снимките са на Fredric Boukari. Аз го открих благодарение на My Scandinavian Home и Planette Deco.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...