Първо, иска ми се да поздравя всички деца за празника и да им пожелая едно хубаво, безгрижно и много щастливо детство!

Именно по повод детския празник реших да посветя поредица от статии на детската стая. Наскоро осъзнах, че съм я оставила малко встрани от темите, които споделям в блога.

След това ми се иска да предупредя, че този пост ще е доста опростен. По-точно, няма да взема предвид факта, че нуждите на децата се променят с годините. Едно три годишно дете има съвсем различни нужди от тийнейджър. Предвиждам по-нататък да пиша по-подробно и за това! За момента, и за целите на избраната тема, ще се абстрахирам от тази подробност. Искам да споделя един кратък първоначален списък, който може да послужи за основа, върху която да се изгради обзавеждането на детската стая. И така, нещата, за които задължително трябва да се помисли в детската стая са:

Легло

Разбира се, най-важното нещо в една спалня е мястото за спане. Много често това е и най-обемистата мебел, така че аз обикновено започвам с него. След като намеря най-подходящото място за легло, мога да премина към всичко останало.

Няколко неща, на които обръщам внимание при търсене на най-подходящото място: по възможност да не бъде на външна стена; да има поглед към прозореца и към вратата; да не е притиснато от други мебели; по възможност да има място за нощно шкафче или масичка или поне нощно осветление. С детските легла е важно да няма и остри ръбове или други опасни повърхности. 

Mясто за дрехи

Детските дрешки в началото са малко, но имат склонност да се натрупват и съответно има необходимост от собствено място за прибиране. Слагам го на второ място заради склонността на гардеробите да са големи и масивни мебели. Това налага да им се обърне внимание още в началото на планирането. Ако предвиждате и секция, включете и нея в тази графа. Последно време се опитвам да залагам по-скоро на голям скрин, отколкото на гардероб, но откривам, че не всичките ми клиенти намират скрина за удобен. За мен е доста функционална мебел, защото позволява доста удобно подреждане на дрехи (което изисква сгъване обаче) и освен това има хоризонтална повърхност, която може да се използва по много разнообразни начини.

Място за игра

Абсолютно задължително за една детска стая е да има достатъчно място за игра. Точно по тази причина мебелите в детските стаи често са подредени покрай стените – за да се отвори свободно място в средата на стаята. Мястото за игра може да е голям килим в средата на стаята, малка масичка за игра, ако нямате достатъчно място, или дори палатка, както е модерно в момента в скандинавските интериори.

Не забравяйте да обърнете внимание на материалите, от които е направен килима. Детските килими с много весели картинки могат да бъдат и вредни. Заложете на естествени материали, дори и да не са толкова впечатляващи на цвят. Особено най-малките прекарват много време на земята, така че трябва да им е и топло. Ако подът е студен, допълнете с няколко възглавници за сядане – за по-меко и повече изолация. 

Място за играчки

Играчките са много основен фактор детската стая да изглежда подредена или в пълен безпорядък. Ако има достатъчно място, могат да се приберат в шкаф, етажерка или секция. Понякога е достатъчно да се избере голяма кутия или няколко кошници, в които да се прибират играчките, когато не се играе с тях. Ако кошниците не са много големи дори ще имате извинение да редуцирате броя на играчките, когато станат твърде много и така да се отървете по-лесно от тези, които детето е надраснало. За мен оптимално е играчките да имат място в секция или шкаф. Но това не работи ако няма поне една отделна кошница или кутия за по-дребните неща и всичко, което си няма определено място. Това е перфектното място за части от играчки, за отделни блокчета от конструктори, за фигурките на динозаври или всичко, което все още е по пода вечер преди лягане и трябва да се разчисти бързо.

Декорации в детската стая

Декорът е нещо, което доста често пропускаме у нас. Това вероятно се дължи на старите традиции от комунизма, когато стаите са се персонализирали собственоръчно от децата, които ги обитават. По това време не е имало голям избор от готови неща. Днес обаче времето е друго и на пазара съществуват множество предложения, от които да се избира. Смятам, че да дадете възможност на детето да нарисува или изработи нещо за стаята си, е много стимулиращо и важно за развитието на самочувствието и креативността му. Но също така не пропускайте и другата декорация. Постери, статуетки, възглавници, килими и други подобни могат да се използват за да се създаде подходяща атмосфера така, както се прави в другите стаи. С внимателно подбрани цветове и материи може да се повлияе благотворно както на концентрацията на детето, така и на настроението му. Това е възможност, от която можете да се възползвате с чиста съвест.

Не на последно място бих споменала и осветлението, което е не по-малко важно от това в останалите стаи. Тук важи правилото първо да се осигури достатъчно дневна светлина. Също така е необходима достатъчно силна основна изкуствена светлина, която не напряга очите. Не забравяйте и нощните лампи, с които да може да се създаде приглушено вечерно осветление преди лягане. 

Надявам се статията да е била полезна!

Всички снимки са от сайта на The Land of Nod. За повече информация можете да кликнете на снимката. Очаквайте още по темата за детските стаи в близките седмици!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...