Модата си е мода, дори и що се отнася до детските стаи, въпреки че обитателите им често са прекалено малки, за да са наясно какво е модно в момента.

И все пак, дори и в детските стаи, тенденциите се сменят и то доста често. Ето някои актуални неща в момента, които при това доста харесвам:

Актуални тенденции в детските стаи

1. Естествени материали

Масово в момента тенденциите клонят към естествените материали и здравословния живот. Така че е съвсем естествено тази тенденция да се прояви и в детските стаи. Мебелите, и особено леглата и кошарите, трябва да бъдат от дърво. При това възможно най-малко обработено и с бои на водна основа и никакви вредни лакове. Материите също са естествени – най-често памук. Дори цветовете вече не са толкова крещящи и очевидно изкуствени, а по-пастелни и спокойни.

2. Одеяла с огромни помпони

Като голям любител на всякакви одеяла, няма как да не харесвам точно тази тенденция. Не съм сигурна дали помпоните дойдоха от детските одеяла, или детските одеяла взеха идеята от одеялата за възрастни, но факт е, че в момента могат да се открият страхотни модели. Общо взето одеялата изживяват страхотен разцвет и са любим аксесоар навсякъде. А детските стаи имат наистина запазено място. 

3. Палатки – типита или шатри

Снимки от Molly Meg.

Всички деца обичат палатките, пещерите и игрите на криеница. Ето защо нямаше как това да не се превърне в хит в някакъв момент. Можете да ги откриете в разнообразни форми и размери – палатки, шатри, типита, покривала и т.н. Вътре може да има одеяло, или възглавници – задължително много възглавници – и всякакви играчки разбира се.

4. Стикери по стените

Стикерите се използват от много време, но напоследък са започнали да стават по-абстрактни и минималистични. Все още  има всякакви картинки, но освен тях вече можете да откриете и обикновени точки например, който обаче мигновено ще преобразят цялата стая. 

5. Пастелни цветове

Не че цветовете са изчезнали, освен ако не следите някоя крайно минималистична скандинавска фирма. Все още има ярки акценти. Но вече на всички е ясно, че цветовете влияят на настроенията и на характера на детето и съответно работят много по-внимателно с тях. Затова, и дори да има силен цветен акцент, като цяло се избягва пренасищането с цвят. И бялото винаги присъства по един или друг начин за да внесе повече лекота и простор. Освен това, както споменах по-горе, крещящите ярки цветове никак не се вписват към общата тенденция за по-естествен и природосъобразен начин на живот, така че започват да излизат от мода и по тази причина.

6. Дървени играчки

Още една тенденция, свързана с еко-мисленето. Няма по-еко играчка от дървената. Дървените играчки освен това имат предимството да нямат батерии и ужасни песнички, както и опасни малки части, перфектни за задавяне. Освен това стимулират децата да изследват движенията и причинно-следствените връзки, които изобщо не са толкова очевидни в една количка на батерии. А когато играчките омръзнат или остареят има доста еко възможности да се отървете от тях. Може да ги подарите на някое по-малко дете, защото едва ли ще са се счупили, независимо какво са преживели. Можете и да ги изхвърлите с чиста съветс, защото ще изгният без да навредят на природата, а дори и да ги изгорите без да отровите някого, както би се случило ако някоя пластмасова играчка попадне в огъня. И да не забравяме колко красиви дървени играчки могат да се открият в момента!

7. Принтове

Признавам си, за принтове в детските стаи започнах да се сещам едва преди няколко години и нямам никаква представа доколко са били популярни преди. В моята практика по-често се случваше да изберем някой детски тапет (което в момента май е малко демоде) или пък някой художник да нарисува нещо на стената, отколкото да сложим някакви принтове. Моята последна детска стая бях обзавела с огромен постер на връхлитащ огнедишащ дракон, но това вече са идеите на тийнейджър, на когото не позволяваха да си закача постери на групи по стените. Сега вече често предлагам принтове на клиентите си. Правя го, защото принтовете имат едно много голямо предимство пред тапетите и стенописите – сменят се много лесно и бързо и с тяхна помощ буквално за минути може да се преобрази всяка стая. 

8. Къщички за кукли

Къщички за кукли от Boomini

Преди ги свързвах единствено с къщата на Уенди от някоя от всичките екранизации на Питър Пан, която съм виждала като малка. Не че са били нещо непознато – в моето детство основна част от играта беше да си направиш къщичка за куклите. Специално при мен, като дете на архитекти, самата къщичка дори отнемаше много повече време и внимание от играта. Правехме ги от лего блокчета, от пластилин, от картон или просто ги редяхме по дивана. Със сигурност обаче, поне у нас, никога не са били нещо често срещано, може би защото заемат много място. В последно време обаче, къщичките за кукли изживяват истински ренесанс и вече не съм сигурна дали се правят основно заради децата или по-скоро за родителите им. 

Кликнете на снимките, за да повече информация за примерите. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...