aleksandar novoselski 1

Поводът да пиша точно сега за Александър Новоселски и неговата интериорна фотография е, че току що получи награда за цялостен принос от списание “Наш дом“, за което работи от дълго време и според мен играе ключова роля в изграждането на цялостната му визия в последните години.

aleksandar novoselski 6 интериорна фотография

Истината обаче е, че отдавна бях решила да пиша за него, защото, по мое мнение, е един от най-важните интериорни фотографи в България в момента. Следя фотографиите му отдавна, макар късно да успях да запомня името, добре че има разпознаваем стил :), но мисля, че освен статиите в “Наш Дом” и “Магазин”, много хора ще си спомнят каталога на мебели Станков, който, когато излезе, беше може би най-добре направеният каталог в мебелната индустрия в България, а всъщност струва ми се, че дори и сега все още го използват от фирмата. Каталогът на Wohnnatur също е негово делo – макар и базирана в Германия, фирмата предлага български мебели. Да не говорим за интериора на Плюс това, дело на Funkt, както и интериорите на моята любима не само българска, ами и изобщо най-любима фирма за интериорен дизайн – Fimera Design.

aleksandar novoselski 8

Започнахте ли да добивате представа защо смятам Ал. Новоселски за може би най-важният бг интериорен фотограф в момента – защото снима знакови интериори и мебели. Не е важно само какво и за кого е снимал. Освен че снима много красиви интериори, снимките му правят впечатление и защото, за разлика от много други фотографи, които се изявяват в полето на интериорната фотография, той обръща много голямо внимание и на осветлението в интериора и се опитва да го включва максимално в своята работа – независимо дали става дума за изкуственото или естественото. Светлината играе съществена роля за изграждането на композициите му и придава усещане за истинската атмосфера на сниманото място. Много по-различно от лишените от характер фотографии, постигнати с равномерно фотографско осветление, които са доста по-често срещаният вариант. Както ми е казвал един приятел, също интериорен фотограф, когато го наех да заснеме някои мебели – с лампите и светкавиците, които носи, няма да има никакво значение дали ще снима през деня или вечер или дали лампите ми са луминисцентни (тоест доста неподходящи за снимки, ако фотографът смята да ги използва в снимката), просто защото няма да ги използва, а ще си построи собствено осветление. Разбира се, тогава ставаше дума само за мебели и това съвсем не пречеше, но подобен подход не е подходящ за заснемането на интериор. Показването на осветеността на интериора така, както е в действителност за мен е особено важна не само защото снимката изглежда по-жива и с характер, а и защото често осветлението играе основна роля в проекта и неглижирането му само го осакатява и не го показва в неговата цялост. Може би тук говори проектантът в мен, но смятам, че това е особено важно за правенето на добра интериорна фотография.

aleksandar novoselski 3

Разбира се, фотографията на Ал. Новоселски не е добра само и единствено заради тази осветлението! Няма как да не спомена перфектните композиции, изборът на кадри, който наистина разказва помещенията в тяхната цялостност, както и изключителното внимание към детайла при подреждането на сцените. Всичко това може да се види по снимките, които си откраднах от сайта, но най-добре хвърлете поглед на цялата галерия или във фейсбук!

aleksandar novoselski 2aleksandar novoselski 9aleksandar novoselski 4aleksandar novoselski 7

Един от интериорите, които Ал. Новоселски е снимал, можете да видите по-подробно тук – етно-соц интериор от Фимера.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...