vesta mebel-fimera etno interior

Още откакто беше публикуван този интериор, при това сниман от фотограф, който вече всички познаваме (Александър Новоселски), миналата година в сп. Наш Дом, този апартамент в кв. Витоша се превърна в един от най-любимите ми интериори. И не само на мен, това е един от най-разпознаваемите български интериори в момента и вече може да се открие и по редица чужди сайтове за дизайн и интериор. За мен лично е пример за истински български дизайн, такъв, какъвто от години си мислим, че е възможно да се появи ако се работи в тази посока, но единичните усилия на различни дизайнери и проектанти никога не са били достатъчни да го наложат като понятие така, както то съществува за италианския или скандинавския дизайн. Разбира се, българските елементи, които Харалампи Тачев използва за фасадата на централната градска баня в София и налага като стил дори на чужди архитекти, които творят у нас по това време, представят едно национално романтично движение в архитектурата, следи от което могат да се открият по фасадите на различни сгради в София, но много малко примери можеха да се представят от последните години. Ето защо този интериор е още по-ценен според мен.

vesta mebel-fimera etno interior2 vesta mebel-fimera etno interior5

С интересното съчетание на етно елементи и леко меланхолична соц стилистика (подкрепена от типичната соц визия на мебелите на Дизайн Апарат, които между другото  са проектирани от италиански дизайнер, а не от носталгично настроен българин, независимо че са българско производство), както и типичния за студиото почерк, в който личи хомогенна цялостна идея, но и невероятно внимание към детайла, търсене на изчистена визия, далеч от минималистичните залитания, към които лесно може да се залитне, защото са ефектни на снимка, но съвсем не се възприемат като приятни за обитаване, и цялостно усещане за уют и релакс.

vesta mebel-fimera etno interior4

Както и при останалите си проекти, студиото е заложило на интересен акцент, който задава основа и тон на цялостния проект. В случая това е яркочервеният чипровски килим, който завърта около себе си цялостното обзавеждане на апартамента. Макар и съвсем монохромно, то съвсем не изглежда скучно благодарение на контраста, който се създава с чипровското червено. Скандинавската масичка пред меката мебел изглежда абсолютно на място първо заради контраста между разказвателността на елементите по килима с изчистения й дизайн, но освен това напомня и нашенските софри, който все още могат да се открият в някои стари селски къщи. Шарените възглавници допълват етно мотивите, столовете, креслата и трапезарната маса от Дизайн Апарат внасят социалистическа естетика в този интериор на фона на индустриално звучащата бетонна стена, а осветителните тела са или съвсем незабележими спотове в бяло, които почти не задържат погледа, или са пендели, които акцентират на трапезарния кът с леко индустриалното си звучене. Естественото дърво на пода допълва етно усещането, а изчистената бяла кухня се явява фон на тази впечатляваща дневна зона.

vesta mebel-fimera etno interior3vesta mebel-fimera etno interior6

Този интериор е още един пример за качественият български дизайн на световно ниво, който се появява в последните години у нас. Дело е на Валери Маринов от студио Fimera Design. Снимките са на Александър Новоселски за списание Наш Дом, където е публикуван апартамента, а част мебелите са от Design Apparat. Фимера Дизайн можете да намерите и във фейсбук, а ако ви е интересно да видите още качествен български дизайн, разгледайте тук.

 

Благодаря за вниманието!

Ако статията ви е харесала, абонирайте се за следващите по мейл или ме последвайте във facebook, twitter или bloglovin!


 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...